מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
של"ח וידיעת הארץ - מינהלת הטיולים
חזרה למאגר הכתבות

צועדים בשביל צה"ל | גיליון 13

share
שתפו עמוד:
צועדים בשביל צה"ל | גיליון 13
נושא: מורשת קרב
אזור בארץ: ההר המרכזי
הצעה למסלול: כן
גיליון: מס' 13

צועדים בשביל צה"ל

טל בראון, יועץ אסטרטגי ויזם של יוזמות חברתיות ועסקיות.

הרמטכ"ל לצד קציני מורשת (והמחבר ביניהם) במקטע מתוך שביל צה"ל, צילום: דובר צה"ל
הרמטכ"ל לצד קציני מורשת (והמחבר ביניהם) במקטע מתוך שביל צה"ל, צילום: דובר צה"ל

לכל אחד יש שפה משלו, דרך משלו ו-שביל משלו. מהשנה, לרגל ציון 75 שנה למדינת ישראל ולהקמת צבאה, גם לצה"ל יש שביל מכובד משלו! רבים מכירים את השביל הכי מפורסם בארץ, הרי הוא שביל ישראל. שביל שנחנך במהלך חג הפסח של שנת 1995, נמתח לאורכה של מדינת ישראל, מכפר גלעדי בצפון ועד לאילת בדרום, ואורכו 1,041 קילומטרים.

ברבות השנים, נולדו לשביל ישראל אחים ואחיות צעירים או קצרים בדמותם של שבילים מקומיים, מרשימים ויפים לא פחות משביל ישראל עצמו, העוברים בחבלי ארץ רוויי ערכי טבע, נוף ומורשת. כך, לדוגמה, במהלך צעדת ירושלים שהתקיימה בחג הסוכות של שנת 2006, נחנך שביל ירושלים כנתיב הליכה באורך כולל של כארבעים ק"מ. שביל זה מתחיל בחניון עין חנדק, ממשיך מזרחה לכיוון ירושלים, מקיף את העיר העתיקה בירושלים וחוזר מערבה עד לסיומו בסטף. כשנה לאחר מכן, בחודש מאי 2007, נחנך שביל הגולן כנתיב הליכה באורך של כ-120 ק"מ. שביל זה מחבר בין הר חרמון בצפון ובין מעיין עין עקוב (עין תאופיק) בדרום.

בעשרים באפריל 2023, הצטרף רשמית אח צעיר למשפחת "שביל" המקסימה. אח מאתגר, יפה לא פחות וארוך יותר מאחיו הבכור "ישראל" – "שביל צה"ל" שמו. שביל הבנוי ממקטעים באורכים שונים, שבעתיד יתחברו ויהיו רצופים. השביל מתחיל בגליל המערבי, באנדרטת ההעפלה, ועובר דרך מצודת כ"ח ודרך תל חי על מורשתם המרשימה. בהמשך, השביל מטפס לחרמון ולאנדרטות גולני וסיירת אגוז, יורד דרך רמת הגולן ודרך בקעת הירדן לתצפית על ואדיות ועל אתרים ב"ארץ המרדפים", עובר באנדרטת הבקעה ומגיע עד נבי סמואל, בואכה ירושלים והרי יהודה. השביל ממשיך דרומה לאזור לכיש והנגב ומסתיים באילת ובסביבתה – המקום שלוחמי צה"ל הגיעו אליו במלחמת העצמאות והניפו בו את דגל הדיו בתום "מבצע עובדה".

מטרת השביל, בהיותו שביל ארצי, היא להטמיע תכנים וכלים חינוכיים המתייחסים למורשת צה"ל, העם והמדינה באמצעות ידיעת הארץ ובכך להעמיק ולחזק את הקשר שבין החיילים והחיילות הצועדים בשביל למולדת שעליה הם מגינים ולהעצים בקרבם את תחושת השליחות ואת המחויבות לשמירה על מדינת ישראל – ערכים שהם מאבני היסוד שעליהן רוח צה"ל מושתתת.

באירוע חניכת השביל, השתתפו מעל ל-8,000 חיילים וחיילות, בסדיר ובמילואים. החיילים צעדו בששת המרחבים ובעשרות המקטעים ששביל צה״ל עובר בהם – מצפון הארץ ועד לדרומה. במהלך הצעידה החווייתית, זכו לצעוד יחדיו מפקדים בכירים לצד חוגרים משלל יחידות ולהכיר את שכיות החמדה של ארצנו היפה דרך הרגליים. מדריכות ומדריכים מקצועיים ליוו את הצועדים בין תחנות המסלולים השונים בהסבריהם. בנוסף, התקיימו מפגשים בין לוחמים ותיקים ללוחמים המשרתים עכשיו בסדיר ונערך ללוחמים שיח פיקודי-ערכי עם מפקדים ולוחמים ותיקים מיחידת קציני המורשת הצה"לית ומיחידת מעבירי הלפיד. 

מפה מתוך פנקס כיס שביל צה"ל, בהפקת חיל החינוך והנוער
מפה מתוך פנקס כיס שביל צה"ל, בהפקת חיל החינוך והנוער

חיל החינוך והנוער הכין מערך הדרכה מקצועי לכל מקטע בשביל צה"ל, המכיל תכנים מגוונים המאפשרים העמקה והעשרה במגוון נושאים ותחומים ומעניק לצועדים הזדמנות ייחודית להכיר טוב יותר את הסביבה מהיבטים שונים. כזאת חווינו אנו במקטע 4 שבמרחב ירושלים ושפלת יהודה, מעין חנדק דרך הסטף ודרך צובא לקסטל, שבו בחרנו לצעוד ביום חניכת השביל. לאחר התכנסות, הצטיידות ואירוע פתיחה קצר שבו נשא הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, דברי פתיחה, צעדנו בשביל זה וזכינו לשמוע מפי מדריכות ומדריכים של ידיעת הארץ הסברים מרתקים על אודות המקומות שבהם עברנו וסיפורים של לוחמים וחולמים מדור המייסדים, ונהנינו מהנוף ומהפריחה שליוו אותנו לכל אורכה של החוויה.

במהלך ההליכה במסלול זה, שוחחנו על מגוון נושאים המחברים בין העבר להווה ולעתיד של כולנו בארץ ישראל. כך, למשל, ביושבנו באזור הסטף – במקום שבו שכנו יחידה 101 המיתולוגית לפני שבעים שנה ובמשך חודשי פעולתה הספורים בראשית שנות החמישים ופלוגת טנקים סודית עד מלחמת ששת הימים – למרגלות הטרסות האופייניות לאזור והערוגות המטופחות המשמרות מסורת חקלאית קדומה, דנו באחריות סביבתית ובחשיבות שבשימור ערכי טבע ונוף בהרי ירושלים. בהמשך המסלול, למרגלות הר צובה, למדנו על מורשת המקום מימי התנ"ך, בתקופת שלטון הצלבנים ועד "מבצע דני" במלחמת העצמאות, שבמהלכו שוחרר המקום, ועל הקמת קיבוץ צובא על ידי בוגרי הפלמ"ח . את המסלול סיימנו באתר הקסטל, החולש על הדרך לירושלים וממנו נשקף נופה של הבירה. אפשר להרחיב על מורשת הקרב הקשורה בקסטל ולשוחח על ערכים משמעותיים שעיצבו את דמותו של צה"ל בעבר ומעצבים אותה עד היום, לדוגמה דבקות במשימה, דוגמה אישית ואחריות של מפקדים בלחימה.    

לסיכום, שביל צה"ל עובר בנתיבי קרבות, במגוון אתרי מורשת צה״ליים ובמקומות היסטוריים חשובים בתולדות צה״ל ומדינת ישראל. לכל אחד ממקטעי ההליכה, הנפרסים לכל אורך המדינה, נבנתה ערכת הדרכה מקצועית המכילה מידע חשוב שבאמצעותו אפשר ללמוד לא רק על נתיב הצעידה ועל אורך המסלול, אלא גם על סיפורי המורשת הקשורים בו בצורה מקצועית, מהנה ותכליתית. צעידה בשביל צה"ל, בכל מקטע שבו תבחרו לצעוד, תעמיק את ההיכרות שלכם עם מורשת צה"ל ועם ישראל ותגרום לחוויה של רכישת ידיעת הארץ להיות לחוויה חינוכית ומעצבת בעלת ערך מוסף רב.

מקורות