תל לכיש - מסע בזמן אל עיר מבצר מקראית | גיליון 18
תל לכיש – מסע בזמן אל עיר מבצר מקראית / אורית בורטניק, מנהלת אגף ארכיאולוגיה ומורשת ברשות הטבע והגנים. סיגל בירקנפלד, מנהלת הגן הלאומי תל לכיש.
תל לכיש, הניצב בשפלת יהודה, הוא אחד האתרים הארכיאולוגיים המשמעותיים ביותר בישראל להבנת תקופת המקרא. חשיבותו נובעת מרצף יישובי מרשים הנמשך למעלה משלושת אלפים שנה, החל מסוף האלף הרביעי ועד לשלהי האלף הראשון לפני הספירה. לכיש, שהחלה דרכה כעיר ממלכה כנענית משגשגת, התפתחה בתקופת הברזל לעיר מבצר מרכזית בממלכת יהודה, שנייה בחשיבותה רק לירושלים. אירוע מפתח בתולדותיה הוא המצור והכיבוש על ידי סנחריב מלך אשור בשנת 701 לפנה"ס, המתועד הן במקורות מקראיים הן בממצאים ארכיאולוגיים. המפורסם בהם הוא תבליטי סנחריב שנחשפו בעיר נינווה, המתארים את כיבושה של לכיש. החפירות הארכיאולוגיות באתר חשפו ממצאים מרתקים המספקים הבנות עמוקות בנוגע להתפתחות עירונית, למערכות ביצור, לחיי היומיום, לקשרים בינלאומיים ולתרבות חומרית בתקופת המקרא. שילוב הממצאים הארכיאולוגיים עם המקורות ההיסטוריים ממצב את לכיש כאתר מפתח המאפשר להציג תמונה מקיפה ומעמיקה של החיים בארץ ישראל הקדומה ולהדגיש את חשיבותה של העיר כמרכז שלטוני, כלכלי ותרבותי לאורך התקופות.
תל לכיש ממוקם בלב השפלה, על גבעה בגובה 250 מטר מעל פני הים, ומשתרע על שטח של 120 דונם. האתר המקראי עבר לאחרונה שדרוג מקיף על ידי רשות הטבע והגנים, המשלב טכנולוגיות מתקדמות, שחזורים וממצאים מקוריים להצגת ההיסטוריה העשירה של העיר מהתקופה הכנענית ועד התקופה ההלניסטית.
החפירות הארכיאולוגיות בתל לכיש
לאורך המאה ה-20, נערכו כמה מערכות חפירה משמעותיות בתל לכיש. את הראשונה ערכה משלחת בריטית בראשות ג'יימס סטארקי בין השנים 1938-1932. לאחר מכן, בשנים 1968-1966, הוביל יוחנן אהרוני חפירות במקום. לאחריהן, בשנים 1994-1973, נערכו חפירות בהנהלת דוד אוסישקין. בשנים 2017-2013, ניהל את החפירות יוסף גרפינקל, ונערכו במקום חפירות נוספות. הממצאים שנחשפו בחפירות אלו מספקים עדות יקרת ערך לחיי היומיום בעיר, למבנה החברתי ולאירועים היסטוריים. חשיבותה של לכיש נבעה ממיקומה האסטרטגי בצומת דרכים בין מישור החוף להרי יהודה ומהיותה שער כניסה לממלכת יהודה. בשל מיקומה זה, הייתה יעד אטרקטיבי הן למתיישבים הן לכובשים לאורך ההיסטוריה.
חוויית הביקור בתל לכיש
הביקור בתל לכיש מתחיל במרכז המבקרים החדשני שבכניסה לאתר. המבנה המודרני מציע חוויה אורקולית המתארת את סיפורה של לכיש עד חורבנה ב-701 לפנה"ס. במבואה מוצגים ממצאים ארכיאולוגיים מקוריים ושילוט ייחודי המציג תיאור של הממצאים השונים שהתגלו בחפירות, כגון כלי חרס, נשק, תכשיטים ופריטי פולחן. אלו מסודרים כרונולוגית. אחד הפריטים הבולטים הוא העתק של אחד מ"מכתבי לכיש" שנכתבו על חרסים בכתב עברי קדום. המכתבים מתוארכים למאה השביעית לפני הספירה. מכתבים אלו, שנכתבו בזמן המצור הבבלי על העיר, כוללים תכתובות בין מנהיגי העיר ודיווחים על מצב המצור, על אסטרטגיות הגנתיות ועל ניהול משאבים חיוניים.
מסע בזמן על התל
מהמבואה, יוצאים אל התל למסלול מעגלי מסודר העובר בין האתרים המרכזיים. לאורך המסלול, הוצבו שלטי הסבר מפורטים הכוללים איורים המשחזרים את חיי היום יום בעיר ומידע על הממצאים. המסלול כולל נקודות מנוחה ונקודות תצפית מרהיבות המדגישות את חשיבות המיקום האסטרטגי של העיר. נקודת שיא במסלול היא שער העיר בעל ששת התאים, מהגדולים בערי יהודה, אשר שומר במלואו ושוחזר חלקית להמחשת עוצמתו בהגנה על העיר. המבקרים יכולים לחוות את המראה שנשקף לעיני השומרים בעת העתיקה. השער היה גם מרכז חיי הציבור, ובחפירות נחשפו ממצאים מרתקים, כולל עדויות לפולחן דתי שהתקיים במקום.
מסע הכיבוש של סנחריב
סיפור מרכזי בתולדות לכיש הוא המצור והכיבוש בידי סנחריב מלך אשור, המתואר במקרא ובתבליטים אשוריים מנינווה. המצור היה חלק ממסע נגד ממלכת יהודה. הקרב על לכיש היה מהקשים והמכריעים במסע זה ותועד בפירוט רב במקורות יהודיים ואשוריים. התצוגה באתר מציגה את המצור מנקודות מבט שונות, מדגישה את שיטות הלחימה המתקדמות ואת אסטרטגיות ההגנה במצור. המבקרים יכולים לראות באתר עצמו את שרידי סוללת המצור האשורית, עדות ארכיאולוגית נדירה לטקטיקות המלחמה העתיקות.
לכיש המודרנית – גשר חי בין עבר והווה
סיפורה של לכיש ממשיך בהווה במושב לכיש הסמוך, שנוסד ב-1955 כחלק מתוכנית ההתיישבות בחבל לכיש. המושב משמש גשר חי ומרגש בין עבר להווה. תושביו הם חקלאים הממשיכים מסורת עתיקה בת אלפי שנים של גידול גפנים, כפי שמתואר בתבליטי לכיש העתיקה. החיבור בין העבר להווה משתקף בסמלי המועצה האזורית לכיש ובבית הספר היסודי לובה אליאב שבמושב, המשלבים אשכול ענבים בעיצובם בהשראת תיאורים עתיקים. זוהי עדות חיה לרציפות היסטורית ולקשר עמוק בין עבר והווה באזור זה, המדגישה את המשכיות המסורת והתרבות לאורך הדורות.
סיום הביקור
בסיום המסלול, המבקרים מגיעים לנקודת תצפית גבוהה המשקיפה אל השפלה ומדגישה את החשיבות האסטרטגית של לכיש. מכאן נוכל לזהות אתרים היסטוריים נוספים ולהבין את מערך ההגנה של ממלכת יהודה. תל לכיש משלב היסטוריה, ארכיאולוגיה ונוף תרבות ומציע חוויה מעשירה ומרגשת המחברת מבקרים לשורשיהם ההיסטוריים. הביקור מתאים למורים ולתלמידים, למשפחות ולחובבי היסטוריה, ומעניק הבנה עמוקה על העבר. זוהי חוויה בלתי נשכחת המולידה תובנות חדשות והערכה מחודשת לעברה העשיר של הארץ ומדגישה את חשיבות האזור כצומת דרכים וכאזור ספר בין ממלכות ובין ציביליזציות שונות.
הביקור בתל לכיש מציע חוויה ייחודית לאורך כל השנה: הביקור מומלץ במיוחד בעונות החורף והאביב, כשהתל מתכסה בירוק ובפריחה צבעונית. בעונת הסתיו, המורדות מתמלאים בחצבים, והכרמים הסמוכים עמוסים בענבים ומדגישים את הפן החקלאי. בעונת הקיץ, אפשר לצפות בחפירות ארכיאולוגיות פעילות, ומרכז המבקרים הממוזג מספק מקלט מהחום. כל עונה מציגה פן אחר של האתר: טבע באביב, חקלאות בסתיו וארכיאולוגיה בקיץ.
מידע למבקרים
- משך הביקור המומלץ: כשלוש שעות
- המסלול כולל עליות ומדרגות ומצריך הליכה של כשני ק"מ
- אפשר להזמין סיורים מודרכים בתיאום מראש: 08-6220835 mh.merkaz@npa.org.il.
- הצפייה במיצג לכיש מחייבת הזמנה מראש: www.parks.org.il.
- נגישות: האתר נגיש חלקית לאנשים עם מוגבלויות. מרכז המבקרים מונגש, ומסלול הסיור באתר מונגש חלקית.
- המיצג בשפות: עברית, אנגלית וערבית.