יחידה בהקמה | גיליון 13
יחידה בהקמה / פרי משה, רב-סמלת בכירה, מדריכה בבית המורשת של משטרת ישראל בבית שמש
אוגוסט 1999 – הלוחמות הראשונות של משמר הגבול
"אתן לא חייבות להיות כאן, מי שלא רוצה שתחזור לצה"ל, אתן מחזור ניסוי", רעם קולה של איילת, הרס"פית קשוחת הקול. אימתה מהלכת עלינו. אנו נעמדות בדום מתוח... "רק לא אני, רק שלא יחזירו אותי לצה"ל", נושאות בלב תפילה. "אתן מחזור ניסוי". מחזור חמישי של לוחמות מג"ב. עדיין ניצנים ראשונים של לוחמות בשטח. חלק מהלוחמות חוזרות לצה"ל, אינן ממשיכות בשירות המאתגר. חשש מתגנב ללב הטירוניות הצעירות: האם אזכה להימנות על אלו שיסיימו את השירות בצורה טובה? בבריאות? לא פשוט להיות בין הראשונות. עיני כול נשואות אלינו.
עיתונאים במצלמות סטילס ישנות – אנלוגיות, כאלו שצריך לפתח את הפילם שבהם – מתקתקים בכפתורי המצלמות השחורות העבות, מזיעים מיגיע כפיהם האוחזות בכלי העשוי פלסטיק בחום אוגוסט הלוהט. כמה צריכות הטירוניות החדשות להצדיק את הגושפנקא שניתנה להן להיות חלק ממערך לוחם. לוחמות ראשונות לא רק במשמר הגבול – לוחמות ראשונות בישראל שטרם פתחה שעריה ללוחמות בצבא. כמה אחריות מוטלת על כתפיהן הצעירות, בנות ה-18 שנות חיים, להיות פורצות דרך לבנות הדור הבא שיבואו אחריהן, להיות בסיס לניסיון ולמתווה שאותו יאמץ לימים הצבא.
אפריל 2002 – הקמת מג"ב עוטף ירושלים
"זה אימון הקמה, אתם חייבים לגלות מוטיבציה", זעק המפקד. "אתם הלוחמים הראשונים שיקימו את המרחב הזה. אתם חייבים להיות מקצוענים". עיני הלוחמים הצעירים, שזה עתה התגייסו לשירות קבע, נשואות אל מפקדם. חלקם נשואים והורים לילדים, חלקם צעירים שזה עתה השתחררו משירות סדיר וחפצו להמשיך לתרום למדינה. הם נקראו לדגל בתקופה מאתגרת. לא השכר עניין אותם, אלא תחושת השליחות: להציל חיי אדם בתקופת פיגועים סוערת. הקמת המרחב החדש בירושלים, בירת ישראל, ריתקה אותם, הסעירה את דמיונם: מרחב עוטף ירושלים. "השכפ"ץ של ירושלים", כינו אותם, והם, מצידם, נשבעו לעצמם להיות הלוחמים הטובים ביותר.
מרץ 2005 – הקמת יחידת יס"מ מתפ"א
"זו לא עוד יחידה – אתם תהיו אחת היחידות הטובות ביותר במשטרת ישראל", הבטיח להם המפקד. והיא, כלוחמת ראשונה, הבטיחה לעצמה בהקמת היחידה שהיא תישא את דגל הלאום בגאווה. פועלים בלילות כבימים, ההקפצות רבות. אימון ההקמה סיזיפי. הקושי בלתי נתפס, הציוד כבד, האימונים מפרכים ומייגעים... במבט לאחור, היא חושבת לעצמה שלא ידעה שהיא מסוגלת לעמוד בכאלו תרחישים ומצבים מורכבים, כמעט דמיוניים, על גבול הבלתי אפשריים: פריצה למבנים לאחר טיפוס בסולמות גבוהים, אימון לוחמה בטרור כנגד מחבלים באוטובוס, מסעות מפרכים, מתקני אימון שלא רבים הצליחו לעבור. והיא מבינה שמוטלת עליה אחריות לשלומם של אזרחים רבים ושהפעולות שעוד תבצע תיכתבנה לימים בספרי ההיסטוריה של משטרת ישראל, של מדינת ישראל: הקמת יחידת העילית – מתפ"א (ראשי תיבות של "מנהלת תיאום פעולות אכיפה", שם מטעה מעט. מדובר ביחידת יס"מ, יחידת סיור מיוחדת, ארצית בין הטובות שיש, בעלת יכולות מבצעיות ברמה גבוהה מאוד).
אוקטובר 2014 – הקמת המכללה הלאומית לשוטרים
"אתם עוד תחנכו את דורות העתיד של שוטרי משטרת ישראל". בצער די עמוק היא נאלצה לעזוב את בית הספר הקודם של המשטרה, שמשכן הקבע שלו היה במרחק רב מזה החדש שבבית שמש. שם, בקריית אתא, שכן המלמ"ש – המרכז ללימודי משטרה. מרכז שגידל דורות רבים של שוטרים ושוטרות. שם היא למדה את הקורסים הראשונים שלה למעבר ממשמר הגבול ליחידת הסיור המיוחדת מתפ"א. שם גם הייתה לאשת סגל עם שיבוצה לתפקיד מפקדת בקורסים לשוטרים ולשוטרות בתפקידים מבצעיים. החוויות היו רבות, היו רגעים רבים של שמחה ושל געגוע. כמה דמעות הגירה שם בטקסי הסיום, עת הסמיכה שוטרים נוספים לשורות המשטרה, נרגשת וחולקת עימם את שמחת התחלת התפקיד החדש המהולה בעצב הפרדה מחברי הקורס. המלמ"ש, "בית של ממש" קראו לו אז, אכן היה לה בית חם, מקבל, משמח. נופים פסטורליים הנראים ממרומי גבעה המשקיפה לשדות מוריקים עשו את ריצות הבוקר בינות לעצים ולצד ארנבונים מקפצים לחוויות בלתי נשכחות. היא חשה אז כחיה באגדות קסומות.
וכעת – מעבר. תחילתו של עידן חדש: המכללה הלאומית לשוטרים בבית שמש. אזור גיאוגרפי שונה, אקלים אחר. כשהגיעה לכאן לראשונה, נדהמה לראות כמה שונה המקום, בעל גוון עירוני מעט. צבען האפור של המרצפות התמזג בשמיים האפורים ביום בואם להיכרות ראשונית. כאן עוד ילמדו שוטרים ושוטרות רבים על מהותה של המשטרה. המקום הזה, שמאכלס את כלל בתי הספר של משטרת ישראל, מכיל אפשרויות רבות, חדשות ומשוכללות: קריית אימונים, שטחי מטווחים רבים, מחשבים בעלי גישה למרשתת אזרחית וטכנולוגיה חדשנית עתידנית. אך בליבה געגוע לפשטות, לתמימות, לחמימות הביתית... כמה נוסטלגיה וכמה רגשות הותירה מאחוריה במעבר זה. רגשות שאין מדברים עליהם, מדחיקים אותם לפינה, הרי צריך להמשיך קדימה אל העתיד. כעת גם הרגשות הללו תופסים מקום. ברור שכל סוף הוא התחלה חדשה, אך גם געגוע לישן ולמוכר.
התחלות חדשות. יחידות רבות הוקמו במשטרת ישראל. תפקידם של השוטרים בהקמת יחידות אינו פשוט כלל וכלל ודורש אורך רוח: קבלת ציוד שאינו תמיד מתאים לשימוש, גיבוש חברתי, למידת השטח, הכרת אופי התפקיד, עיצוב דמותם של שוטרי העתיד ביחידה. כל אתגר כזה הוא יעד לעשייה ברוכה ומרגשת בהמשך הדרך. כיום, לוחמות משמר הגבול פרוסות בכל רחבי הארץ, לרבות יהודה ושומרון. את המיונים לתפקיד הלוחמות הן עוברות כחלק ממיונים ללוחמות טרם הגיוס לצבא, ולא במיוחד למשמר הגבול, שכן מאז טירונות הלוחמות הראשונות במג"ב, הכשיר הצבא לוחמות רבות ליחידות רבות ומגוונות.
עוטף ירושלים הוא מרחב החולש על גזרה גדולה. כיום משולבים בו גם שוטרים ושוטרות ממג"ב בסדיר, והם חלק נכבד מכוח האדם שבו. המרחב מעניק מענה מבצעי לכל תוואי השטח המקיף את ירושלים. החומה שנבנתה סביב לבירה משמשת הגנה נוספת ומסייעת לשוטרים בפעולות שמירה ברוב הגבולות שבין ירושלים לאזורי יהודה ושומרון. יחידת יס"מ מתפ"א היא כיום יחידה המונה למעלה ממאה לוחמים, ללא לוחמות כלל, על אף שהאפשרות להצטרף ליחידה פתוחה לכולם ולכולן. שוטרי היחידה נחשבים לשוטרים מבצעיים ברמה גבוהה מאוד, והם נדרשים לעמוד במטלות מורכבות, באירועים ובתרחישים המאפשרים להביא לידי ביטוי את יכולותיהם. הם מחולקים לתת יחידות על פי אזורים גיאוגרפיים ומצוידים במיטב הרכש כדי לאפשר להם לתת מענה מבצעי ככל הנדרש מלוחמים ברמתם.
המכללה הלאומית לשוטרים נועדה לספק קורסי הכשרה רבים לשוטרים ושוטרות. במרוצת הזמן, חלק מההכשרות חזרו ליחידות ולמחוזות. כיום יש הכשרות המתקיימות לפרקים במתקן המשטרה בנעורים וכן במלמ"ש, שהיה למקום מושבן של יחידות שונות, כגון: פרשים, שלוחת צפון של משטרת התנועה הארצית וכן של אגף סי"ף ללחימה בפשיעה הערבית ויחידות מטה נוספות של מחוזות צפון וחוף.
בבית המורשת של משטרת ישראל, אנו שוקדים ללא לאות על פיתוח חומרים על יחידות המשטרה השונות לדורותיהן ועל הנגשת החומרים לציבור. רוצים לקרוא ולשמוע עוד? מוזמנים לבקר אצלנו בבית המורשת של המשטרה בבית שמש.