מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
של"ח וידיעת הארץ - מינהלת הטיולים

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה למאגר הכתבות

חייבת להיות דרך אחרת | גיליון 16

share
שתפו עמוד:
חייבת להיות דרך אחרת | גיליון 16
נושא: מורשת קרב
אזור בארץ: הנגב
הצעה לביקור באתר: כן
גיליון: מס' 16

חייבת להיות דרך אחרת, הקרבות על משטרת עיראק סואידן

קרן רווה היא רכזת הדרכה במוזיאון הלח"י.

לאחר קום המדינה והקמת צה"ל, התגייסו רובם המכריע של לוחמי הלח"י לחטיבה 8 המשוריינת בפיקודו של יצחק שדה. במהלך מלחמת העצמאות, פעלה החטיבה בדרום הארץ והשתתפה במבצעים ובקרבות רבים לשחרור הנגב המערבי. פלוגת יוצאי הלח"י השתתפה באחד הקרבות החשובים של החטיבה: כיבוש משטרת עיראק סואידן שממנה הומטרה ללא הרף אש מצרית על קיבוץ נגבה. לאחר שבעה ניסיונות כושלים לכיבוש המצודה, הצליחו כוחות חטיבה 8 למצוא דרך אחרת, מפתיעה ובלתי צפויה, להגיע אליה, לכבוש אותה מידי המצרים ולהשיב את השקט לקיבוץ. 

דב הבלונדיני (יעקב גרנק) מתדרך את הלוחמים. באדיבות העמותה להנצחת מורשת לח"י
דב הבלונדיני (יעקב גרנק) מתדרך את הלוחמים. באדיבות העמותה להנצחת מורשת לח"י

נובמבר 1948. מלחמת העצמאות בעיצומה. הבריטים עזבו לא מכבר את הארץ ולפני עזיבתם מסרו לכוחות ערביים בדרום הארץ מצודת טיגארט רמה ואימתנית החולשת על כבישים ועל דרכים מרכזיות בדרום. עם הגעתו של הצבא המצרי לדרום הארץ, נמסרה המצודה לידי כוחותיו. המצרים השתקעו בה, דגלם התנוסס על המגדל הרם ביותר, והם המטירו אש ללא הרף על קיבוץ נגבה הסמוך, מעמידים את תושביו בסכנה מתמדת ומאלצים אותם לחיות בבונקרים ובמחילות. 

"משטרת עיראק סואידן" – כך נקראה המצודה. אך בפי הלוחמים בנגבה זכתה לכינוי אחר: "המפלצת על הגבעה". "מפלצת בניין", כינה אותה מפקד חטיבה 8, יצחק שדה, והוסיף: "עיניים רבות למפלצת. סדקים, חרכים, אשנבים. אויב מסרה לאויב, והמפלצת עלתה לנו בדמים רבים." אכן, שבע פעמים התקיפו חטיבת גבעתי וחטיבת הנגב את מבנה המשטרה, אך כל ההתקפות נהדפו. "פיזרנו את גופותיהם של טובי לוחמינו על פני הגבעה הארורה הזו," כתב שדה ותהה: "מדוע לא יכולנו לה, למפלצת? והיכן הפתרון?" 

ההכרח למציאת פתרון לכיבוש "הקוץ הממאיר בגוף הנגב" לא נתן מנוח לשדה. עם קציני המטה שלו, עבר עשרות פעמים על המפה, הפיק לקחים וחיפש פתרונות. "אני יושב כפוף יומם ולילה על המפות ומנסה לגלות בהן את סודות הדרכים, השבילים,  אפשרויות הגישה. דוחה ומקרב, שוקל ומודד. רק ארבע רוחות ישנן בעולם אבל המצפן מחלקן ל-360 מעלות, ולכל מעלה כיוון משלה, ועליך להבדיל בין דרך לדרך כדי למצוא את האחת שתבחר בה ביום המבצע. עליך לאסוף ידיעות ובעיקר – לחשוב ולחשוב. להתעמק ולשקוע, לנסות למצוא כל מה שאפשר למצוא."

ולבסוף – הדרך האחרת נמצאת. מניתוח פני השטח מבצבץ נתיב. קו שמוליך אל המצודה והוא מוגן ומוסתר מפגיעות המקלעים מהכפרים הסמוכים עיראק סואידן ובית עפה. אם תתקדם בקו זה בשיירת טנקים, יסתיר המבנה של המצודה את ההתקדמות ולמעשה יגן על השיירה מתותחי הנ"ט שבכפרים. זאת ועוד, אם תתקדם השיירה בדרך זו בשעת שקיעה, תסנוור השמש את עיני המצרים ותקשה עליהם את הראות. ודבר אחרון: כדי להוציא את המתקפה המתוכננת לפועל, חייבת להתבצע פעולת הסחה שתמשוך את תשומת ליבם של שוכני המבצר מהשיירה המתקדמת לעברו. 

חברי לח"י בחטיבה 8 עם דגל מצרים לאחר כיבוש משטרת עיראק סואידן. דב הבלונדיני (יעקב גרנק) אוחז בדגל במרכז התמונה. 
באדיבות העמותה להנצחה מורשת לח"י
חברי לח"י בחטיבה 8 עם דגל מצרים לאחר כיבוש משטרת עיראק סואידן. דב הבלונדיני (יעקב גרנק) אוחז בדגל במרכז התמונה. באדיבות העמותה להנצחה מורשת לח"י

ההכנות למבצע הולכות ומתקדמות. לוחמי החטיבה מכינים תחמושת, מטפלים במשוריינים ומשננים איש איש את תפקידו. בין חיילי הפלוגה המסתערת נמנים רבים מחברי מחתרת לח"י. מפקדם הוא אחד ממפקדי הלח"י הבולטים: דב הבלונדיני (יעקב גרנק). לפני היציאה לפעולה, דב מבטיח לחברי קיבוץ נגבה: "אנחנו נצליח. נכבוש את המצודה. נחזור לקיבוץ כמנצחים עם הדגל המצרי".

בתשעה בנובמבר 1948, "מבצע שמונה" יוצא לדרך.

בשעת צוהריים, מתחילה פעולת ההסחה. אחד הגדודים תוקף את הכפרים עיראק סואידן ובית עפה בארטילריה כבדה. גם המצודה מופגזת ללא הפסק. אש כבדה ניתכת. תותחים מרעימים, רעשי מרגמות. הבניין אפוף כולו עשן, אבל המצרים משיבים אש. קרב עז מתחולל, ובמהלכו המבצר סופג פגיעות ישירות בחצר ובגג. הכול סביב רותח באש תופת. הדגל המצרי נופל.

בשעת שקיעה, כאשר השמש נוטה בכיוון אחד עם התוקפים ומסנוורת את עיניהם של מגני המבצר, פלוגה 89 בפיקודו של דב יוצאת דרך הקו הנסתר כמתוכנן. הרכבים המשוריינים מתקדמים בנתיבם, ויחידת חבלנים מבקיעה דרך אל אחד הקירות, מניחה מטענים ומצליחה לפרוץ פרצה במבנה המשטרה. "והנה מתחולל משהו ליד הפרצה," כתב שדה בספרו, "מה שם? ופתאום קול: חבריה! מצרים יוצאים מן המבצר! המצרים יוצאים בלא נשק! ידיהם מורמות. ניצחון! ניצחון!"

כיבוש המצודה הושלם. דב הבלונדיני, מפקד הפלוגה המסתערת, מוצא את הדגל המצרי ולוקח אותו כשי לחברי קיבוץ נגבה. אך שמחת הניצחון מהולה בעצב. במהלך פעולת ההסחה, נהרגו שישה לוחמים ו-14 נפצעו.

כיום, נקראת "המפלצת" מצודת יואב, על שם יצחק דובנו (יואב), מפקד קיבוץ נגבה שנפל בהפצצה מצרית על הקיבוץ. המבנה משמש מוזיאון להנצחת מורשת גבעתי ומתעד את תולדות החטיבה ואת סיפורי מורשת הקרב שלה.

על קרבות נוספים שלוחמי לח"י השתתפו בהם לפני ואחרי קום המדינה, תוכלו לשמוע במוזיאון הלח"י ע"ש אברהם "יאיר" שטרן בתל אביב. המוזיאון ממוקם בבניין ההיסטורי שבו נתפס ונרצח מנהיג המחתרת, אברהם שטרן, והוא מגולל את סיפורו ואת סיפור מאבקה של מחתרת לח"י לגירוש השלטון הבריטי ולהקמת מדינה יהודית בארץ ישראל.

פרטי קשר לתיאום סיורים

מוזיאון לח"י, רח' אברהם שטרן 8, שכונת פלורנטין, תל-אביב יפו

טלפון: 073-353-4899

דוא"ל: lehi1942@gmail.com

ימים ושעות ביקור: ימים א'-ה', 16:00-8:00

הכניסה לתלמידי של"ח בעלות 7.5 ₪ לתלמיד

מקורות

*הציטוטים מתוך ספרו של יצחק שדה "כיצד נלכדה המצודה: כיבוש משטרת עיראק סואידן בסיפור ובצילום" ספריית פועלים 1949.