בבית שביתת הנשק | גיליון 16
במרחב עוטף עזה, אתרי מורשת רבים המספרים את סיפור הבנייה, התקומה וההיאחזות במרחב. בשבעה באוקטובר 2023, נפגעו חלק מהאתרים וחדלו מלפעול, אבל את הסיפור החלוצי והציוני שהם מספרים אנו ממשיכים ונמשיך לספר. במאמר זה, נעסוק בבית שביתת הנשק. המבנה עבר שימור, ובשנים האחרונות שקדו על תצוגה שתספר את סיפור המבנה. תהליך השימור ובניית התצוגה היה קרוב לסיום, אך נעצר בשבעה באוקטובר ולא חודש מאז.
"נהגנו להיפגש כמה פעמים בשבוע באותו צריף ובילינו יחד שעות – אכלנו ושתינו יחד ושוחחנו ממושכות. אולם כאשר ביקשנו לשוחח ביתר חופשיות וגילוי לב – היינו יוצאים החוצה ומטיילים באוויר הצח" (יוסף תקוע, נציג ישראל בוועדת שביתת הנשק).
בשנות החמישים, הקימה חברת סולל בונה בית קטן על הגבול שבין ישראל ומצרים. הבית כונה "הקילומטר ה-95", כיוון שהיה מרוחק 95 קילומטר מירושלים.
ועדת שביתת הנשק המשותפת לישראל ולמצרים נפגשה בבית זה פעמים רבות בחסות האו"ם בניסיון ליצור כלים להידברות ולתקשורת ולבלום את התקריות שהתרחשו בגבול מהצד המצרי ואת פעולות התגמול שקיים הצד הישראלי – פעולות שהחריפו מאוד באותן שנים. גם הפרות הסכם שביתת הנשק בין המדינות נדונו כאן.
המבנה שימש גם מעבר גבול מפוקח בין המדינות. מכאן הוחזרו ימאי האונייה "בת גלים" שאסרו המצרים בתעלת סואץ ב-1954, לכאן הובאה גופתו של רועי רוטברג מנחל עוז ב-1956, וגם גופות חללי מבצע סיני הועברו מכאן לקבורה בישראל. הבית שימש נקודה של תקשורת ושל משא ומתן במרחב סוער.
לאחר מבצע סיני, הועברו המפגשים למחסום ארז, ובית שביתת הנשק ניטש לשנים רבות. בעיתונות משנות החמישים, נמצא הדים לשיחות שנערכו בו.
בצמוד לבית שביתת הנשק, נחנך בשנת 2003 אתר הזיכרון "חץ שחור", המנציח את תקופת פעולות הגמול כמו גם את מורשת הקרב של הצנחנים ובפרט את פעילותה של יחידה 101. בית שביתת הנשק הוכרז מבנה לשימור, אך נותר נטוש והרוס למחצה בשולי האתר במשך שנים רבות.
המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל שימרה את המבנה לפני כעשור, והוחלט שישמש אתר ביקור פעיל. הוחלט שהאתר יעסוק במשא ומתן ויציג כלים שמאפשרים לנהל גם את הסכסוך המר ביותר ולחיות איתו. על הקירות שמחוץ למבנה תוכננה תצוגה שתספר על המבנה ועל הפעילות שהתרחשה בו ועל ועדת שביתת הנשק בין ישראל ומצרים, תציג ציר זמן של הסכסוך הישראלי מצרי וסיום אופטימי: משא ומתן ארוך שנים יביא בסופו של דבר לחיים שלווים זה לצד זה.
לתוך המבנה, פותח משחק קבוצתי הנותן למשתתפים כלים לניהול משא ומתן. המשחק הראה כי אותם כללים תקפים בכל סוג של אי הסכמה: ויכוח משפחתי, סכסוך עירוני, מלחמה בין מדינות או משבר עולמי. אם נדבק בכלים לניהול משא ומתן, נגיע לפתרון שיהיה מקובל על כל הצדדים. במרכז החדר, נבנה שולחן דיונים גדול בהשראת שולחן הדיונים שסביבו ישבו נציגי ישראל ומצרים במשא ומתן על הסכמי רודוס בשנת 1949. הנושאים והנותנים ישבו סביב השולחן , ימונה מגשר שינהל את הדיון, והמשתתפים יתרגלו ניהול משא ומתן. כל דבר נתון לדיון וכל מחלוקת אפשר לנהל. אחד הפאנלים שעל הקירות בחדר אף מציג דיון בעד ונגד בנוגע למשא ומתן עם ארגוני טרור.
בחול המועד סוכות 2023, הוצבה התצוגה. יום מרגש שהביא לסיום עבודה של כמה שנים על הפרויקט. בשבעה באוקטובר, התחולל ליד בית שביתת הנשק קרב מר. בקרב גבורה, בלמו כוחות קטנים של המשטרה ושל צה"ל מאות מחבלי חמאס שהתרכזו באזור אנדרטת החץ השחור במטרה לפרוץ לעומק מדינת ישראל. באותו בוקר, נפל אופיר ליבשטיין, ראש המועצה האזורית שער הנגב ויו"ר ועדת ההיגוי של בית שביתת הנשק, בהגנה על ביתו ועל משפחתו בכפר עזה.
בסיור שנערך במקום לאחר הקרבות, נמצא שבית שביתת הנשק נפגע בצורה לא חמורה. החלונות נופצו, כמה פגיעות ירי נראות בדלתות ובריהוט הפנים, והפאנלים נפלו מהקירות מעוצמת ההדף. עגלת הקפה שליד המבנה, שבחול המועד סוכות שקקה חיים, נבזזה ונשרפה. חצי שנה לאחר מכן, מרחב החץ השחור הוא שטח צבאי סגור. בשל הקרבה לגבול רצועת עזה, האזור מוגדר מסוכן ואסור בכניסה.
הזדמנות מרגשת להציג את תכני התצוגה עלתה עם פתיחתה של תערוכת "סיפורים מהבית" בבית הפלמ"ח בפסח האחרון. התערוכה מציגה תצוגות של מוזיאונים מהנגב ומהגליל, שסגורים מאז שבעה באוקטובר. גם בית שביתת הנשק מיוצג בה כמייצג של מערך התיירות המפואר של הנגב המערבי, שמשלב טבע ומורשת באחד האזורים האופטימיים ביותר והחבולים ביותר בישראל.
התצוגה על קיר הכורכר היפה של בית הפלמ"ח נראית פתאום נאיבית מדי, אופטימית מדי. האם אפשר עדיין לדבר על משא ומתן כשכל חוקי המשחק האנושי מתרסקים? האם יש לנו ברירה אחרת?
בית שביתת הנשק ייפתח שוב. זה יארך זמן, אבל זה יקרה. אנחנו נציג בו את התצוגה האופטימית שלנו על משא ומתן כדרך נכונה להתנהלות במרחב שלנו, ונוסיף עוד רובד שיספר על מה שקרה כאן בשבעה באוקטובר, היום שבו הוכח שלא עם כולם אפשר לנהל משא ומתן.
בינתיים, אתם מוזמנים לצפות בתכני האתר בתערוכה "סיפורים מהבית" בבית הפלמ"ח, ללא עלות, בהרשמה מראש באתר.