באנו חושך לגרש – תוכנית עוטף ישראל | גיליון 14
מלחמת חרבות ברזל שנכפתה עלינו הכתה את כל בית בישראל בחושך. המחבלים צמאי הדם שפשטו על היישובים בדרום רצחו נשמות רבות מאוד – לא רק פיזית, אלא גם את נפשם של אלה שנותרו חיים. במקביל, נפתחה חזית מלחמה בצפון הארץ.
רבבות מתושבי קצוות ארץ ישראל הוגלו מבתיהם ופונו אל בתי מלון, אל אכסניות ואל מגורים זמניים אחרים. הם פזורים ברחבי הארץ, פליטים בתוך מולדתנו. משפחות שלמות מתאכסנות בחדר קטן בבית מלון או באכסנייה; ילדים בכל הגילאים אינם לומדים במסגרות חינוכיות, חלקם נשלחים למסגרות זמניות. כולם מנסים להתמודד עם זיכרון הדברים שראו ושמעו בשבת השחורה ההיא בשבעה באוקטובר.
אנחנו, כמו כולם במדינה, שאלנו את עצמנו מה אנחנו יכולים לעשות כדי לעזור. אנחנו, אנשי המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות, חרתנו על דגלנו את החובה לשמש מופת אישי למנהיגות משרתת, שכן אנחנו מאמינים כי מנהיג משרת את אלה שהוא מוביל.
על המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות.
המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות הוקם בשנת 2010 בעיר אריאל. בחזון המרכז, שהוצג עם הקמתו, צוינה יניקה ערכית מסיפורי התנ"ך כמאפשרת בניית תהליך חינוכי. המשתתפים בפעילויות המרכז מתמודדים עם משימות המכינות למנהיגות ודורשות גילוי אחריות, חשיבה יצירתית, הובלה מחד גיסא ושיתוף פעולה מאידך גיסא. דרך עבודת צוות ודרך קבלת החלטות משותפת, המשתתפות והמשתתפים מתמודדים עם משימות אתגריות ומתגברים על קשיים עד הגעה אל היעד. משום שהדי-אן-איי שלנו כולל מנהיגות ותרומה לחברה, חיפשנו דרך להיות עוגן לאוכלוסיית המפונים מעוטף עזה ומגבול הצפון.
עוטף ישראל – תוכנית מנהיגות אישית בעת מלחמה
המענה נולד בדמות של תוכנית חירום שבנינו: תוכנית עוטף ישראל. התוכנית כוללת פעילות הפגתית לשכבות גיל שונות: ילדים, בני נוער ובוגרים. צוות המדריכים של המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות ושל הקרן הישראלית לפיתוח מנהיגות יצא מן המרכז אל מקומות שמשפחות המפונים נמצאות בהם. חברי הצוות שלנו עוטפים את המשפחות באור, מקשיבים להן ומפעילים את הסדנות במשך כשעה עד שעה וחצי. זו הדרך שלנו להעניק לאנשים שאיבדו הכול כמה רגעים של שפיות, של חיוכים, של מעשה צנוע של מנהיגות. התוכנית עוטף ישראל מספקת גם אפשרות להתנתקות מעומס החדשות והמראות הנשקפים ממסכי הטלוויזיה. היא מאפשרת פעילות חברתית מחברת ומעצימה, שמחזקת את חוסנם הפנימי של המשתתפים והמשתתפות.
מגרשים את החושך
"כשאנחנו מביטים להם בעיניים, רואים את האבל, הפחד, אי ודאות. את הדברים שאנחנו שומעים מהילדים, השכל לא מסוגל להבין, אך עלינו להיות חזקים בשבילם ולהביא להם אור בתקופה של חושך כה כבד," אמר סמנכ"ל התוכניות החינוכיות שלנו, יניב בלום, וסיפר: "יצירת המרחב הייתה מורכבת שכן מצד אחד כמעט כל הגברים גויסו למילואים, ומצד שני, האימהות העייפות, השבורות, טרוטות העיניים נותרו להחזיק את משפחתם"( מדבריו של סמנכ"ל התוכניות החינוכיות שלנו, יניב בלום). לקושי הנובע מעובדה שהמשפחות שוהות הרחק מביתם נוסף קושי שיוצרים גלים המגיעים ללא הרף של ידיעות קשות על חברים וקרובים שנטבחו ונרצחו בדרכים ששום אדם לא שיער שייתכנו.
כמו הורים בכל הארץ, גם הורי משפחות המפונים מנסים לגונן על ילדיהם מפני מסכי הטלוויזיה המקרינים את החדשות הקשות. אבל כשההורים עצמם חשים שאין להם שריון, הם אינם מצליחים לחצוץ בין האירועים לבין הילדים. באחד הביקורים של צוות המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות בבית מלון ששהתה בו קבוצה גדולה של מפונים מיישובי עוטף עזה, אמר אחד ההורים בזמן הפעילות: "החיים בקיבוץ נהדרים, הוא גן עדן. אבל מהר מאוד הכול יכול להתהפך."
צוות המדריכים של המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות כינס קבוצות ילדים מתחלפות במעגל. "שוחחנו על מנהיגות, ותוך כדי השיח, הילדים החלו למנות את גיבורי התנ"ך. שמות כמו אברהם אבינו, דבורה הנביאה, משה רבנו נישאו באוויר. כשסיפורי הגבורה מיישובי עוטף עזה, מהצבא והמשטרה, במחשבותיהם של המדריכים שלנו, הם המשיכו לשוחח עם הילדים על מעשה המנהיגות שעשו אותן דמויות מהתנ"ך שהילדים הזכירו. "עודדנו אותם והעלינו את המורל באמצעות משימות אתגר מנהיגותיות וחברתיות," אמר אחד המדריכים.
תלמידה שהשתתפה בפעילות ביטאה תחושת נורמליות כאשר אמרה: "הבנות תמיד יותר טובות מהבנים. גם בקבוצתיות וגם לבד." משפט זה נתן לצוות שלנו תחושה שהצלחנו להחדיר בילדים ולו קצת תחושת שגרה וזיק של חיים רגילים, של נורמליות, גם באמצע המלחמה והכאוס.
התוצאה – אור עוטף
הילדים השתתפו בפעילויות ובשיח, ולרגעים מעטים לא חשבו על הבית שאיננו. במשך שעה וחצי, יכולנו לעטוף אותם ולגרש את החושך. באנו חושך לגרש – ולעטוף את ישראל.