בשביל העם אקסודוס | גיליון 15
נראה שכמעט כל ישראלי מעל גיל מסוים צפה בשני סרטים אייקוניים שהחיבור ביניהם הוא עם ישראל. הראשון הוא "עשרת הדיברות", שבו צ'לרטון הסטון שיחק בתפקיד משה רבנו; והשני הוא "אקסודוס", שבו פול ניומן שיחק בתפקיד ארי בן כנען – יהודי ארצישראלי צעיר וכריזמטי, קצין לשעבר בבריגדה היהודית בצבא הבריטי ומפקד בהגנה שמשיט את האונייה. שני הסרטים מתארים שני פרקים חשובים בתולדות עמנו שהמרחק ביניהם הוא כ-3,000 שנה.
סיפורי יציאת מצרים וסיפורה של אוניית "יציאת אירופה" (אקסודוס – תש"ז) מסמלים את יציאתו של עם ישראל מעבדות אל עבר ארץ ההבטחה; מיגון ואובדן אל עבר ארץ האבות, ארץ ישראל. אנחנו, במרכז הארצי לפיתוח מנהיגות, בשיתוף פעולה עם הקרן הישראלית לפיתוח מנהיגות, ראינו קשר בין שתי "יציאות מצרים" אלו וחשבנו שהוא יכול להביא את בני הנוער ואת הוריהם לידי חיבור מעצים ומעמיק.
על המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות
המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות הוקם בשנת 2010 בעיר אריאל. בחזון המרכז, שהוצג עם הקמתו, צוינה יניקה ערכית מסיפורי התנ"ך כמאפשרת בניית תהליך חינוכי. המשתתפים בפעילויות המרכז מתמודדים עם משימות המכינות למנהיגות והדורשות גילוי אחריות, חשיבה יצירתית, הובלה לצד עבודה בשיתוף פעולה. המשתתפות והמשתתפים מתמודדים עם משימות אתגר, מתגברים על קשיים ומגיעים ליעד דרך עבודה צוותית ודרך קבלת החלטות משותפת.
מתקן האקסודוס
מתקן האקסודוס הוא מתקן גובה הממוקם במעלה ההר במרכז הארצי לפיתוח מנהיגות באריאל. בחיבור שעשינו לזיכרון הלאומי, המתקן מסמל יציאה ממצב של דיכוי, של אובדן ושל סבל לשם הגשמה, בדיוק כמו קבוצת המעפילים שיצאו מתופת השואה ועלו לישראל בספינה המפורסמת. שמה של הספינה ניתן על שם יציאה עתיקה יותר, יציאת מצרים, שבמהלכה עם ישראל יצא מעבדות לחירות.
היציאה ממצרים הייתה חוויה לאומית משמעותית כל כך שהיא נחתמה באחד משלושת הרגלים ונחגגת עד היום בחג הפסח. תדמיינו רגע: עם שלם, כמיליון איש, עוברים באמצע ים שחצוי לשניים. הם אינם יודעים מה יש מעבר לים. אף אחד לא הבטיח להם שהים יישאר חצוי. אך הם פשוט הלכו! לא כולם יכלו לראות את משה, שהוביל את השיירה. בנוסף, ייתכן שלא כולם יכלו להבין מה בדיוק מתרחש ומה עיניהם רואות. אך הם הלכו אל הלא נודע. הוודאות היחידה שהייתה היא העובדה שצבא פרעה רודף אחריהם.
"וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶל הָעָם אַל תִּירָאוּ הִתְיַצְּבוּ וּרְאוּ אֶת יְשׁוּעַת יְהוָה אֲשֶׁר יַעֲשֶׂה לָכֶם הַיּוֹם כִּי אֲשֶׁר רְאִיתֶם אֶת מִצְרַיִם הַיּוֹם לֹא תֹסִפוּ לִרְאֹתָם עוֹד עַדעוֹלָם" (שמות יד, יג).
יוצאים מהאבל והיגון למסע של תקווה
מאז שבעה באוקטובר 2023, חוו אלפי משפחות בישראל אובדן גדול מאוד! אי אפשר להבין או לתאר את מה שהם חשים, גם חודשים לאחר האסון.
במהלך שיחות העיבוד לפעילות במתקן, אנו מקריאים למשתתפים את דבריו של יוסי הראל, מפקד אוניות מעפילים ובהן הספינה "אקסודוס": "המעפילים האלה, עם העיניים המבוהלות, אלה ינצחו אתכם. עלובי החיים האלה, שירדו מן הגרוטאה הזאת – חזקים מכל התותחים שלכם." כך אמר הראל לאדמירל הבריטי שפיקד על עצירת אוניית המעפילים "פאן יורק" לאחר שנכנעה בפני הצי הבריטי.
ד', נערה מאחד מיישובי העוטף, תיארה את תחושותיה לאחר הפעילות: "גם אנחנו יותר חזקים מהרוע, לא ינצחו אותנו ולא ישברו אותנו כי אנחנו, ב-7.10, היינו מבוהלים. אבל היום אנחנו בטוחים בזכותנו ובכוחנו כחברה ולעולם לא נוותר כמו אותם ניצולים שהיו על האונייה."
אנחנו, במרכז הארצי לפיתוח מנהיגות, מבינים כי באמצעות פעילויות אתגריות המחברות בין הנרטיב המקראי לנרטיב של תולדות ארץ ישראל העכשווית אפשר לחזק את משפחות העקורים ואת משפחות החללים. אנו מזמינים הורים וילדים אשר איבדו את היקר מכול למסע של אתגר פיזי, של עיבוד חוויה, של שיח, של חיזוק היחיד בתוך המשפחה ושל חיזוק התא המשפחתי בתוך החברה באמצעות פעילות במתקן "האקסודוס". אנחנו מאמינים במשוואה: משפחה חזקה = אומה חזקה.
לאורך המערכה, הבחנו כי כל נער ונערה, בוגר ובוגרת, ולא משנה באיזה תפקיד ובאיזו נקודה בחייהם הם נמצאים, חווים מצב של טראומה. מייד הפעלנו את המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות. הרשתות החברתיות מזמנות לרבים מאיתנו כלוב וירטואלי ממכר שגורם לנו לצרוך תכנים לא פשוטים ולשקוע בדכדוך אישי, משפחתי וקהילתי. במהלך יום הפעילות, אנו מתנתקים את המשתתפים מהסלולר ומזמינים אותם למפגש חדש-ישן עם עצמם, עם חבריהם ועם בני משפחתם.
נ', מחנכת כיתה י"א, כתבה לנו: "היום ראיתי את העיניים של הילדים, שמעתי את קולם, ופגשתי בני אדם שמחים; הרגשתי אותם. הטיפוס לגובה גרם להם להיפתח ולתקשר. אלה הילדים שהתגעגעתי אליהם. הסיפור של נס יציאת מצרים, מעבדות לחירות והכניסה לישראל המודרנית הינו סיפור ציוני של גבורה של פרטים שהפכו לגיבורים לאומיים."
ש', תלמיד בכיתה י"א, אמר: "עד היום לא שמעתי על ארי בן כנען שעשה מעשה גבורה וסיכן את עצמו. להיות מנהיג פירושו לשאוף לעשות מעשה של מנהיגות."
תפיסת העולם במרכז הארצי לפיתוח מנהיגות היא כי כל אחד יכול להנהיג. על בסיס הנחה זו, אנו מעודדים לעשיית מעשה.
סיכום
היציאה מאזורי הנוחות בבית ובכיתה לחיק הטבע, אל פעילות ערכית, חינוכית וציונית, טומנת בחובה הזדמנויות רבות. כדי להתחבר לשיח ערכי רגשי אישי עם קבוצה, צריך לעיתים לטפס לגובה של 13 מטר. שם, בראש המתקן, אפשר לגלות את החברים לכיתה, לקבוצה, לחדר המורים. שם אפשר להעיר את התקווה שליוותה אותנו כאומה מיציאת מצרים והמלווה אותנו עד היום. שם אפשר לוודא שתקווה זו תמשיך לבעור באזרחי העתיד של מדינת ישראל. שם אפשר להבין כי החיים כאן הם זכות ומימוש הבטחה שניתנה לנו כאומה. חובה עלינו, היום יותר מתמיד, להרגיש כי אנו חלק בשרשרת דורות ואבן חשובה בבניין האומה לקראת העתיד.