״דרך האש״ בכרמל | גיליון 16
זה הזמן להכיר את "דרך האש", מסלול טיול חווייתי בכרמל שחנכו רשות הטבע והגנים וכבאות והצלה לישראל באפריל 2024. המסלול מביא לקדמת הבמה את הגורמים המשפיעים על התפשטות שרפות במרחב ואת הדרכים לצמצומן. המסלול כולל עשר תחנות הסברה, למידה אינטראקטיבית מרתקת ונוף מיוער שמקיף את הכול והוא חלק בלתי נפרד מאמצעי ההמחשה. המסלול קל, קצר ומתאים לכל גיל.
בשניים בדצמבר 2010, פרצה שרפה מערבית לעוספיא שבכרמל. במשך חמישה ימים, השתוללה האש והביאה למותם של 44 בני אדם. השרפה כילתה כ-25 אלף דונמים, שרובם היו חורש טבעי. לאחר השרפה, נחנכה בכרמל אנדרטה מרשימה לזכרם של הנספים. האנדרטה, שאותה תכנן האדריכל נתנאל בן יצחק, מציגה קורת פלדה אדירה בצורת קשת שמתרוממת מעלה לכיוון השמיים. בשנת 2012, הוקמה ברשות הטבע והגנים יחידת "ענף היער", שמטרתה ליישם את ההמלצות וההנחיות של הוועדה לשיקום המרחב שנפגע.
באביב 2024, נחנך לצד האנדרטה שביל טיול ייחודי ראשון מסוגו בעולם: דרך האש. מסלול טיול זה, המתאים לכל גיל וההליכה בו קלה, הוכשר בידי רשות הטבע והגנים וכבאות והצלה לישראל כחלק מהפקת הלקחים מאותה שרפה בשנת 2010 כמו גם מעשרות אלפי שרפות שמכלות שטחים פתוחים נרחבים בישראל מדי שנה בשנה. השביל כולל עשר תחנות הסברה העוסקות בגורמים המשפיעים על התפשטות שרפות במרחב ובדרכים לצמצומן. וחשוב לא פחות: הנוף המיוער הסובב את השביל הוא חלק בלתי נפרד מאמצעי ההמחשה שמצויים לאורכו.
המסלול, על תחנות ההסברה מאירות העיניים שבו, הוקם בהתאמה לקהלים מגוונים: תלמידים, אנשי כוחות הביטחון וכלל הציבור הרחב. כולם יכולים להגיע, ללא תיאום והזמנה מראש, ולעבור במסלול דרך האש בצורה עצמאית, ואגב כך להפנים את המסרים של מניעת שרפות. כל מטייל יכול להיות גורם משמעותי במניעת שרפות ובמניעת התפשטותן אם יהיה לו ידע בסיסי בנושא.
פארק הכרמל: מרחב של שטחים פתוחים מהגדולים בישראל
השביל החדש מתפתל באחת הנקודות היפות שבפארק הכרמל, פארק המשתרע על מעל מאה אלף דונמים וכולל גן לאומי ושמורת טבע. הפארק יוצר מרחב רציף של שטחים פתוחים מן הגדולים בישראל, ובו מצויים שטחי חורש ים תיכוני מפותח, מגוון גדול של תופעות גיאולוגיות וכן אתרי מורשת אדם מהתקופה הפרה-היסטורית ועד ימינו.
הטבע המקומי אינו רק יפה ומרשים, הוא גם מזמן למידה למטיילים. גם שביל דרך האש הוא מקום שאפשר ללמוד בו איך האש מתנהגת, מתקדמת ומתפשטת ועל הדרכים השונות למנוע אותה. המסלול, המסומן ומשולט היטב, מחולק לנושאים שונים שלמעשה מתכתבים עם תוואי הדרך – עם הטופוגרפיה, עם הנוף ועם הצומח.
עשר תחנות ונוף ירוק: צועדים בדרך האש
נקודת המוצא והסיום של המסלול המעגלי היא חניית אנדרטת הנספים בפארק הכרמל. הדרך עד לאנדרטה ותחנת המידע הראשונה מונגשת גם לכיסאות גלגלים, המשך המסלול הוא בדרך כורכר.
רגע לפני שמתחילים לצעוד, כדאי לדעת כי רשות הטבע והגנים פועלת לצמצום ולמניעה של שרפות, כולל באמצעות הקמת אזורי חיץ בשטחים שהיא מנהלת, בשיתוף פעולה הדוק עם כבאות והצלה. פיתוח שביל דרך האש הוא חלק ממאמץ הסברתי משותף להעלאת המודעות הציבורית למניעת שרפות בשטחים פתוחים. חשוב לזכור שלרוב שרפות בישראל מתרחשות כתוצאה מפעילות אנושית ולא כדרך הטבע, לכן זהירות ומודעות הציבור יכולות לשנות את המצב. מסיבה זו, בחלק מהתחנות יהיו משימות שונות ומגוונות המפעילות את המוח וגורמות לחשוב מה אנחנו היינו עושים אם היינו חלק מצוותי הכיבוי שמטפלים בשרפה.
תחילת המסלול מסומנת היטב בשטח באמצעות קיר אבן נמוך שאורכו מטרים ספורים ועליו לוח פח חתוך בגווני אש המציין את שם המסלול. ממערב שוכן קיבוץ בית אורן, ומדרום חוות משמר הכרמל.
כבר בראשית הדרך, תיחשפו לכך שהמסלול מחולק לנושאים שונים בסוגיית האש וכי השילוט שמוצב בו מאיר עיניים וכולל איורים והמחשות שמתאימים לכל גיל. הדבר מעורר את הסקרנות ואת הרצון להעמיק וללמוד. בכל תחנה יחכו לכם אמצעי המחשה מיוחדים שיסייעו לכם ללמוד ולחקור בעצמכם: האם היום שבו אנחנו מטיילים הוא יום שבו קיים סיכון גבוה להתפשטות שרפה? לאיזה כיוון האש תנוע? אילו בעלי חיים נמצאים כאן ואיך נוכל לפעול במקרה שנתקלנו בגורם סיכון לשרפה?
מתחנה 1, תצעדו צפונה לתחנה מספר 2, ובה תלמדו כי בשנים האחרונות מזג האוויר הולך ומקצין כתוצאה משינויי האקלים. שינויים אלה באים לידי ביטוי בקיץ ארוך, יבש וחם יותר, ובכך גורמים לעלייה במספר השרפות ובחומרתן. יתרה מכך: משטר השרפות צפוי להחמיר באזורי אקלים ים-תיכוניים משום שאזורים אלה מאופיינים בחורש מפותח ובקיץ יבש. בעולם חמישה אזורי אקלים המוגדרים ים-תיכוניים וישראל היא אחת מהם. בהתאם לכך, תחנת מידע זו עוסקת בשרפות בשטחים פתוחים בעולם ובישראל וכן בדרך שבה שרפות מתפשטות בשטחים פתוחים.
תחנה 3 עוסקת בקשר שבין תצורות צומח לבין גובה הלהבות ועוצמת האש. בתחנה 4 לומדים על הקשר שבין שרפות למזג האוויר. כאן גם ממתינים לכם אמצעי המחשה המדמים תחנה מטאורולוגית. בהמשך, בתחנה 5, שבה יש שולחן טופוגרפי, לומדים על הקשר ההדוק שבין אש וטופוגרפיה. בתחנה 6 מתוארות דרכים שונות לכיבוי שרפות בשטחים פתוחים, ותחנה 7 עוסקת בפעולות למניעת שרפות: מטיפול בדרכי יער ועד דילול היער. תחנה 8 חושפת אתכם לנזקי השרפות ולהשפעה האדירה של שרפה על הנוף ועל המערכת האקולוגית כולה. תחנה 9 מביאה אל קדמת הבמה את שלב ההתאוששות: שיקום השטח לאחר שרפה, כולל פינוי עצים שרופים וממשק צומח. מתחנה זו, מגיעים אל תחנה 10, שנושאה הוא "זה בידיים שלנו": עצות מעשיות למניעת שרפות ומידע מעשי הקשור לדיווחים על שרפות. בהקשר זה, חשוב לזכור שוב כי מרבית השרפות בשטחים הפתוחים בישראל אינן מגיעות ממקור טבעי.
כאמור, מתחנה זו מגיעים אל האנדרטה המרשימה לזכר הנספים באסון השרפה בכרמל, וממנה חזרה אל נקודת ההתחלה, מגרש החנייה.
בקצרה: מידע על הדרך
מסלול דרך האש מותאם לכל הגילאים, גם לילדים.
קהלי יעד: תלמידי בתי ספר, חניכי תנועות נוער, קבוצות, משפחות ומטיילים יחידים וכן קהל מקצועי, כגון כבאים, שוטרים, אנשי צבא, נציגי רשויות ועוד
אורך המסלול: 1.5 ק"מ
משך המסלול: כשעה וחצי
רמת קושי: קלה
נקודת מוצא וסיום: חניית האנדרטה לזכר הנספים באסון השרפה בכרמל
הגעה: חניית האנדרטה לזכר הנספים באסון השרפה בכרמל נמצאת על כביש 721, צפונית לחוות משמר הכרמל. בווייז: "אנדרטת הנספים בכרמל".
שמורות טבע קרובות לביקור משלים: שמורת טבע חי בר כרמל, שבה מאוששים ומחזירים לטבע חיות בר מתקופת התנ"ך ועופות דורסים, ושמורת טבע נחל מערות, שאונסק"ו הכריז עליה כאתר מורשת עולמית.