מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
של"ח וידיעת הארץ - מינהלת הטיולים

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה למאגר הכתבות

ג'מעין - כפר עברי מתקופת ממלכת ישראל | גיליון 14

share
שתפו עמוד:
ג'מעין - כפר עברי מתקופת ממלכת ישראל | גיליון 14
נושא: ארכיאולוגיה
אזור בארץ: ההר המרכזי
הצעה לביקור באתר: כן
גיליון: מס' 14

עזה, עיה, אזה, ג'מעין? כפר עברי מתקופת ממלכת ישראל 

הרב ד"ר רונן סלע, מורה לשל"ח וידיעת הארץ במחוז מרכז

בית ארבעת המרחבים, ח'רבת ג'מעין, צילום: נוקי לביא, מתוך: ויקיפדיה
בית ארבעת המרחבים, ח'רבת ג'מעין, צילום: נוקי לביא, מתוך: ויקיפדיה

בשנים האחרונות, רבים מבקרים באתרים בשומרון. הפעם נפנה את הזרקור לעתיקות הנמצאות  בשכונת מעלה שומרון שליד קרני שומרון (על ציר 55). בעת הקמת השכונה, נתגלה כפר עברי שנשתמר מתקופת ממלכת ישראל (מתוארך למאה השמינית לפנה"ס). הכפר כולל בתי ארבעה מרחבים (16 בתים לעת עתה) ומתקנים חקלאיים גדולים וראשוניים בארץ (יקב שמכיל כ-30,000 ק"ג). המתחם נמצא סמוך ליער המשקיף על נחל קנה.

ח'רבת ג'מעין היא אתר חד תקופתי שלא היה מאויש כלל לפני תקופת ממלכת ישראל וננטש מיושב כמעט לחלוטין אחריה. בחפירות הצלה שנערכו באתר בשנת 1979 כחלק מעבודות ההקמה של מעלה שומרון, נחשפה שכונת מגורים מתקופת הברזל השנייה,  המאופיינת בריכוז בתי ארבעת המרחבים. טיפוס בית זה היה נפוץ מאוד בארץ ישראל בתקופה זו וזוהה במחקר עם החברה הישראלית לדעת רוב הארכיאולוגיים.  

לממצא יש מקום של כבוד בדיון על אודות בתי ארבעת המרחבים. ההשתמרות הטובה של המבנים, הכוללת קירות תמירים שגובהם מעל שני מטרים, משקופים ומכלולים שלמים בנויים ללא סימני הרס, וכן העובדה כי לא נמצאה באתר שכבת חורבן ולא נמצאו כלים שלמים המעידים על נטישה פתאומית, מצביעים על נטישה מסודרת. עובדת נטישתו המסודרת של האתר עוררה את דמיון החוקרים שתהו מה הביא את תושביו הקדומים של המקום לעוזבו, אם גרמה לכך סיבה מקומית כסכסוך שכנים או מצוקה כלכלית או שמא מדובר בעזיבה מאורגנת בעקבות הכיבוש האשורי כדי להקדים בריחה למכה.

החפירה במקום התמקדה במדרון הדרומי של האתר, בתוואי שביל עתידי שאמור לחבר בין חלקו הצפוני מערבי של האתר לחלקו הצפוני מזרחי. ממצאיה מתווספים לתגליות מחפירות פרופ' שמעון דר באתר וחושפים עוד פיסה מאזור המגורים של הכפר.  

הכניסה אל המבנים הייתה ממזרח (מטעמי צנעת הפרט). במבנים התגלו כלים רבים, בעיקר קנקני פערור האופייניים לתקופה. לצידם התגלו שלושה מתקני אבן מלבניים ששימושם עדיין אינו ברור, אך נראה שהם ייחודיים למבנה זה ואולי מעידים על פעילות מיוחדת שנעשתה בו. בכל מבנה היה חדר אחד ללא ממצאים. ייתכן שחדר זה יועד לבעלת הבית בהיותה אסורה על בעלה משום הצורך לשמור על דיני טומאה וטוהרה. 

בית בד עתיק שנתגלה באתר, צילום: נוקי לביא, מתוך: ויקיפדיה
בית בד עתיק שנתגלה באתר, צילום: נוקי לביא, מתוך: ויקיפדיה

זיהוי אתרים קדומים מתבסס על שלושה נתונים: א. מקורות היסטוריים שבהם נזכר שמו של  האתר בציון נתונים גיאוגרפיים; ב. הישמרות שם האתר בשם מקום בימינו או במפות עתיקות; ג. אימות הזיהוי בעזרת ממצא ארכיאולוגי.  

ח'רבת ג'מעין היא, כאמור, כפר פרוז מתקופת הברזל השנייה שבו סמטות ולאורכן בתים בסגנון ארבעה מרחבים, מתקני ייצור ואחסון לשמן וליין ומגדל מבוצר. השם "ג'מעין" הוא שם כללי שפירושו מקום כינוס של רבים. לא מצאנו מקור היסטורי או מקראי המזכיר שם דומה באזור זה. עם זאת, הכפר הסמוך נקרא עזון. האות עי"ן יכולה לשמר אות גרונית. בהסתמך על קרבתו של הכפר עזון לאתר, הציע אהרון דמסקי, במאמר שכתב בשנת 1997,  לזהות את ח'רבת ג'מעין עם יישוב בשם עזה, הנזכר בתרגום יונתן כשמו של יישוב שהמקרא קורא לו עיה, בתחום נחלת אפרים. ייתכן שהשם של המקום הוא אזה, באות אל"ף ולא באות עי"ן, שכן בחרסי שומרון (אוסטרקונים ממחסני העיר שומרון מימי יואש ומימי ירבעם השני בן יואש), נזכר יישוב בשם  אזה שסיפק תוצרת ומס לפקיד כלכלי בשם גדיו שישב בעיר שומרון. על פי אחד האוסטרקונים, ישבו באזה ארבעה בעלי אחוזות: אביבעל, אחז, שבע ומריבעל.  

על פי חרסי שומרון העוסקים בחלוקת נחלות מנשה, ממוקם אזורנו בתחומי נחלת חלק בן גלעד. אהרוני ואחרים שיערו שאזה הייתה סמוך לעיר שומרון וכי שמה השתמר בשמו של הכפר זוואתה הסמוך לשכם, וליתר דיוק בח'רבת קומי שמדרומו. כיוון שאין בחרסי שומרון זיהוי מדויק של הנחלות וכיוון שלפי חלוקת הנחלות אזה שכנה בנחלת חלק, אין להוציא מכלל אפשרות שהזיהוי של אזה עם ח'רבת ג'מעין הוא נכון.

פעילויות אפשריות באתר

באתר מתקיימים אירועים חווייתיים משמעותיים למכלול הגילאים דרך מעגל השנה וימי שיא לקראת שבועות, פסח וסוכות. הפעילות כוללת הדרכה מעשית לדריכת גת או יקב, הכנת פיתות ובישולי שדה, מאהל אירוח למטיילים ולפעילויות קהילתיות, ניטור מצב העתיקות, הרחקת מפגעים, שמירה על ניקיון האתר ופעולות נקודתיות לעיכוב הבליה וההרס שיש בכוחן להאריך את חיי אתר העתיקות ולאפשר לדורות הבאים ליהנות מהממצא הקיים ואולי בעתיד אף לחקור אותו בצורה מקצועית.

איך מגיעים

ח'רבת ג'מעין נמצאת ביישוב מעלה שומרון. יישוב זה הוא למעשה שכונה במועצה המקומית קרני שומרון ויושב על ציר 55, מערבית ליישוב קרני שומרון. היישוב משקיף אל נחל קנה, שמתמזג בהמשכו עם הירקון (משמר את השם יורד קנה) וממשיך לים התיכון. הגעה אל ח'רבת ג'מעין שבמעלה שומרון באמצעות תחבורה ציבורית באוטובוסים מס' 189, 81. ברכב פרטי, פונים מכביש 55 ימינה, דרומה (עוד לפני הכניסה הראשית של קרני שומרון), וממשיכים עד שמגיעים לשער צהוב. ממשיכים אחריו עוד כ-90 מטר דרומה בעלייה מתונה וחונים ברחבה של היישוב הזמני, מול תחנת האוטובוס. הכניסה לאתר היא במשטח כורכר ובשביל גישה הישר לבתי ארבעת המרחבים.

בשלוחה המזרחית, נמצא ריכוז של מתקנים חקלאיים, כולל יקב שאפשר לרדת אליו בתיאום מראש בסולם מאובטח (לתיאום: רונן סלע, 052-8990264). רצוי לסייר בשלוחה הצפונית ולראות בורות מים ושומרה. בסביבות היישוב, במרחק של עשר דקות הליכה, נמצא מצד מרשים החולש על ציר 55. כן אפשר לרדת לנחל קנה במסלול מעגלי לכיוון אל מתן דרך מעיין נובע (גם בקיץ) ולסיים בבית העלמין של קרני שומרון לאחר שטבלנו בבריכת הצבים (גם בקיץ). במקום יקב עצום, אפשר לרדת אליו בסולם מאובטח.