הקסטל | גיליון 8
אתר לאומי הקסטל עבר שינוי משמעותי במטרה להמחיש את סיפור הקרבות של מלחמת העצמאות לצעירים הבאים בשעריו. האתר מציע חוויה הידודית (אינטראקטיבית) ופעילה, הממחישה את הערכים שעמדו בבסיס הקרבות.
היסטוריה בקיצור

אתר לאומי הקסטל נמצא על פסגת הר מעוז, במרכז הרי ירושלים. הקסטל אינו מזוהה בשם קדום ואין ידיעות על קיום יישוב יהודי במקום בתקופת המקרא.
ירושלים קיבלה את מעמדה המיוחד לאחר שדוד העלה אליה את ארון הברית מקריית יערים, אולי בתוואי העובר בסמוך לקסטל, ובהמשך עם בניית בית המקדש על ידי שלמה. מכאן שחשיבות הקסטל לאורך ההיסטוריה נבעה מסמיכותו לירושלים וממיקומו האסטרטגי. בתקופה הרומית, נבנתה מצודה בפסגת ההר, ומכאן שמו של המקום (1). בתקופה הצלבנית, נבנה הקסטלום בלוואר (יפה נוף) – אין לטעות ולתרגם שם זה כמבצר, שכן מדובר בקידומת נפוצה לשם יישוב, בדומה לקידומת "כפר". במאה ה-19, היה במקום כפר ערבי, וכבר סיפר עליו ועל אופיו הנוסע ויקטור גרן בחיבורו :"תיאור ארץ ישראל".
בגלל המבנה הטופוגרפי של הרי ירושלים, העיר תלויה בקשרי דרכים בטוחות בינה ובין העורף הכלכלי של מישור החוף ובינה לבין הפריפריה שסביב לה. לכן השליטה בירושלים קשורה קשר בל יינתק בשליטה על הדרכים אליה וממנה. את סיפורי הקרבות של החשמונאים בדרך לירושלים, המצור שהטילו על ירושלים ובעקבות זאת השתלטו על ירושלים וחנכו את בית המקדש, אנו מכירים. בהקשר זה, אפשר להקביל הקבלה מעניינת בין תקופת החשמונאים למלחמת העצמאות. המרכיב המרכזי בשיירות אל ירושלים היה אזרחי, בעיקר משאיות ואוטובוסים. בתקופת המאבק על ירושלים, מדצמבר 1947 עד יוני 1948, עברו בדרך מאות שיירות ואלפי משאיות.
כיבוש הקסטל היה חיוני להצלחת מבצע נחשון, שנועד להשתלט על הדרכים העולות לירושלים כחלק מהמאבק על הדרך לירושלים בעת מלחמת העצמאות. בליל שניים באפריל 1948, כבשה פלוגת פלמ"ח את הקסטל ואת המשלטים הסמוכים. לאחר מכן, התארגנה פלוגת חי"ש של ההגנה להגנתם. ביום למוחרת, ניסו הערבים להשיב את המקום לידיהם, ואחר הצוהריים תקפו את משלט נחשון והרגו שלושה לוחמים. המשלט ננטש, ולוחמי הפלמ"ח וההגנה חברו לכוחות העייפים שעל ההר וקיוו לשווא לתגבורת. המתקפות על ההר לא פסקו. בין 11-8 באפריל, התחוללו קרבות עזים, ובהם נהרג מפקד הכוחות הערביים באזור, עבד קאדר אל חוסייני.
מקרב השמונה באפריל, זכורה פקודת הנסיגה של מ"כ הפלמ"ח שמעון אלפסי: "הטוראים ייסוגו, המפקדים יחפו על נסיגתם". כל מפקדי כוח הנסיגה נהרגו.
חשיבות הקרב על הקסטל נובעת מכך שהתאפשרה בו פתיחה זמנית של הדרך לירושלים, מורשת פקודתו של אלפסי, ומכך שלראשונה ניהלו לוחמי הפלמ"ח קרב בשעות הלילה.
(1) המונח casra מציין מחנה צבאי גדול, והמונח castella מצד דרכים קטן (ראו: גרטל ואבן, 1996).
חווית הביקור במקום

תחנות המסלול ממחישות ארבעה ערכי יסוד שבאו לידי ביטוי בעת הקרבות: נחישות, רעות, מנהיגות ואמינות. הדרך שבה הערכים מוצגים לקוחה מעולם הלמידה ההתנסותית, כלומר: למידה אגב התנסות ואגב פעילות, שבמרכזה מושגים וערכים, ניתוח התנהגות קבוצה, הפקת לקחים ועיבוד הפעילות.
הסיור מתחיל בסרט מקדים, הנותן רקע לקרבות ולפעילות, ממשיך בארבע תחנות פעילות ומסתיים בהקרנת מיצג מסכם. התחנות מיועדות למשימה קבוצתית שבדרך הפעלתית מעלה ערך לידי עשייה משותפת. בתחילת כל תחנה שלט הסבר, ואפשר שאחד המשתתפים יקרא את הכתוב בו. בתום ביצוע המשימות בתחנות, אפשר לעלות לתצפית מגג בית המוכתר. לסיום, יורדים בדרך הנופית, שבחורף ובאביב היא ירוקה ופורחת.
לעיתים, המדריך ירצה לאסוף את הקבוצה לפני הסיור או לאחריו לצורך הכנה או סיכום. לשם כך, אפשר לנצל את פינות הלמידה הנמצאות במקום, את חורשת האורנים או את קצה הדרך הנופית, סמוך לקופת האתר.
משך הסיור הוא כשעתיים. אופי הפעילות מחייב התקדמות רצופה של קבוצות כדי שאחת לא תפריע לאחרת ולא תעכב את ההתקדמות. לכן נדרשת תשומת לב של מובילי הקבוצות שלא לשהות בתחנה מעבר לזמן שהוקצה לכך. אם לאחר הפעילות רוצים לעבד עם המשתתפים את החוויה ואת הערך, יש להתרחק מעט כדי לא להפריע למבקרים אחרים.
סרטים ותחנות אימון ערכי

סרט פתיחה – הסרט מופעל בלחיצה על כפתור השפה המבוקשת. הסרט מספק רקע לסיפור הקרבות ולתחנות שבמסלול.
נחישות – בעבודת צוות ובשיתוף פעולה, המשתתפים יצטרכו לעבור בזמן קצוב מ"תל אביב" ל"ירושלים" או להיפך, כשהם עומדים על מספר מצומצם של לוחות עץ שיש לקדמם יחד לכיוון המבוקש. רק עבודה שיטתית ומגובשת תאפשר ביצוע המשימה בזמן.
רעות – המשתתפים יצטרכו לעבור מחבל לחבל בלי לגעת באחרים ובזמן קצוב, דבר המחייב סיוע, תמיכה וגם ויתור למרות הקושי שבהחזקת החבלים בידיים. אסור ליפול מהקורה.
מנהיגות – ברוח דבריו של אלפסי, התחנה בוחנת מנהיגות של מפקדים, תכנון וניהול צוות במטרה להצליח ב"השתלטות" על כמה שיותר אריחי עץ ביחס לקבוצה השנייה. הפעילות כוללת זמן תכנון וזמן ביצוע בשני סבבים.
אמינות – בבונקר שנבנה בשנות החמישים, כאשר הירדנים היו מצפון, המשתתפים יצטרכו לענות על שאלות הקשורות לסיפורו של הקסטל. לחיצה בזמן ויחד על התשובות הנכונות על ידי כל המשתתפים תוביל לסיום המשימה בהצלחה. הפעילות דורשת התמודדות בלחץ זמנים, ברעש ובחלל צפוף.
מיצג הקרב – הסרט, שאורך כ-11 דקות, מוקרן בתוך בור מים מתקופת בית שני. בהשראת הלוחמים, הוא מתאר את מהלכי הקרבות ומעלה את זכרם של אותם אלמונים שמתו בקרבות.
אופי ההדרכה
בניגוד לטיולים רגילים, מובילי הקבוצות נדרשים לשלב ידע על ההיסטוריה של הקסטל עם ידע ועם מיומנות בהפעלת התחנות ובתיווך ובעיבוד של הפעילות ההידודית. לכן אנו ממליצים להכיר היטב את האתר, לתרגל מראש את הפעלת התלמידים בתחנות ולהבין את הקשר שלהם לסיפור הקרב – אחרת הן יהיו משחק גרידא ללא קשר לסיפורו של המקום.
לשם כך, יש כלי עזר מצוין – "מדריך למדריך". באתר רשות הטבע והגנים (בדף "אתר לאומי הקסטל"), מופיעה חוברת "מדריך למדריך" דיגיטלית, המספקת הסברים על המסלול ועל דרכי ההפעלה בתחנות ההתנסות. כמו כן, מופיעים בה סיפורים על מאחורי הקלעים.
לתשומת לב המדריכים
הליכה בתעלות, בבונקרים ובכלל במקומות חשוכים מרגשת ומעניינת, אך יש כאלה שעלולים לפחד מהשהייה בחללים הצרים, מהרעש ומהחושך. כדאי להזהיר מראש את המשתתפים ולאפשר עיקוף מבחוץ אל הנקודה הבאה לפני כניסה לחלל.
פעילות עצמית – לעתים מגיעים בקבוצה קטנה. יש להתאים את הפעילות לגודל הקבוצה (פחות לוחות בדרך הנחישות, הישג קבוצתי משותף בעמדת המנהיגות והצבעה בשתי הידיים בעמדת האמינות לאחר שהמשתתפים ראו את התשובות בחדר השני).
הגעה
אתר לאומי הקסטל שוכן בפאתי היישוב מבשרת ציון שבהרי ירושלים. הגישה לאתר היא מכביש תל אביב-ירושלים (כביש 1).
לבאים ממחלף הראל, יש לפנות ימינה לרחבת העצמאות. לאחר מבנה המועצה (משמאל), יש לפנות ימינה ברחוב קק"ל ולהמשיך עד שער הכניסה לאתר. הפנייה ימינה משולטת.
כתבו בוויז: אתר לאומי הקסטל.
אתרים סמוכים
חאן שער הגיא – מרכז למורשת מבקיעי הדרך לירושלים במלחמת העצמאות. בעזרת סרטים והפעלות, מסופר על הניסיונות להבקיע את הדרך לירושלים על ידי שיירות שבהן גברים ונשים, לוחמים ואזרחים.
בית הקברות הצבאי בקריית ענבים – שבו נקברו, בין היתר, חללי ההגנה, הפלמ"ח וצה"ל אשר נהרגו בקרבות על פריצת הדרך לירושלים. בבית הקברות ניצבת אנדרטה לזכרם.
שימו לב
- הביקור מחייב הרשמה מיוחדת לקבוצות וכרוך בתשלום. יש להגיע מספיק זמן לפני המועד שנקבע כדי לאפשר לקבוצה להתארגן ולהתחיל בזמן שנקבע.
- המסלול המרכזי של הפעילות מובנה (סרטים ותחנות אימון ערכי), וכל תחנה תלוי באחרות מבחינת זמנים. אין אפשרות להתעכב בתחנות כדי לא לפגוע בקבוצות אחרות. לכן התיווך והעיבוד של כל תחנה ייעשה מחוצה לה.
- באתר חניון לילה מוסדר.
- בדף "אתר לאומי קסטל" באתר האינטרנט של רשות הטבע והגנים, מוצגת הצעה לטקס לקיום בעת הביקור.
מקורות
- גרטל, ג' ואבן, נ' (1996), אתר לאומי קסטל – מבשר את ציון
- נייזר, ט' וסטולרו, א' (ללא שנה), הקסטל: הולכים בשביל הערכים. מדריך למדריך, רשות הטבע והגנים