יער אילנות | גיליון 8
בִּרְכַּת הָאִילָנוֹת היא אחת מברכות הראייה והיא נאמרת פעם אחת בשנה, בחודש ניסן, כאשר רואים לפחות שני אילנות מאכל המלבלבים ומוציאים פרחים. מטרת הברכה היא להודות לבורא על היופי ועל השפע שברא בעולמו:
בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹקֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁלֹּא חִסֵּר בָּעוֹלָמוֹ כְּלוּם וּבָרָא בּוֹ בְּרִיּוֹת טוֹבוֹת וְאִילָנוֹת טוֹבוֹת לֵהָנוֹת בָּהֶן בְּנֵי אָדָם (ברכות מג ע"ב).
נוסח הברכה ממחיש את תכליתם של האילנות, והיא – "ליהנות בהם בני אדם". כך גם דרך אמירת הברכה: למעשה, האדם מברך על הראייה שלו את האילנות ועל ההנאה שלו מהם. אומנם היופי של האילנות קיים כשלעצמו, אך אם לא יהיה אדם שיראה אותו יופי, שיעריך אותו ושיודה עליו – משהו ממנו יהיה חסר.

זֶה הַיּוֹם נִטַּע וְנִשְׁתֹּל וְנַכֶּה פֹּה שֹׁרֶשׁ. עוֹד שָׁנָה וְעוֹד שָׁנָה –וְהִנֵּה פֹּה חֹרֶש ("שיר השתיל", יצחק שנהר)
הימים ימי הקמת המדינה. עולים מכל רחבי העולם – מאסיה ומאפריקה, מאירופה ומאמריקה – נקבצים ומגיעים ארצה ומתחילים לבנות את חייהם. במקביל לעלייה האנושית, מתרחש תהליך דומה, אך מוכר פחות, של "עלייה בוטנית": אנשי משרד החקלאות מביאים ארצה עצים שונים מרחבי העולם כדי לבדוק את התאמתם לתנאי הארץ. מעל 750 מינים של עצים ושל שיחים נאספו מרחבי העולם והובאו אל יער באזור צומת בית ליד, שאותו אנחנו מכירים כיום כ"יער אילנות", והמקום הוכרז כארבורטום (גן אקלום לעצים) הלאומי.
אנשי המחלקה לחקר היער במשרד החקלאות שתלו את כל העצים בגן החדש במטרה לבדוק אם אותם עצים מצליחים להתאקלם ולשגשג בארצנו. החוקרים חקרו ולמדו את תכונות העצים ואת התנאים המתאימים להם, אספו זרעים והנביטו אותם, הרחיבו את הידע שלהם על מזיקים ועוד. המקום היה שוקק חיים ומשך אליו אנשים רבים מהארץ ומהעולם הקשורים לתחום היערנות והחקלאות, והידע שנרכש בו יושם בעבודות ייעור ברחבי הארץ. לעשה, רבים מהעצים שאנו רואים ביערות קק"ל משגשגים בארץ בזכות הפעילות שנעשתה ביער אילנות.

בשנת 1986, סגר משרד החקלאות את המחלקה לחקר היער, והפעילות ביער אילנות נפסקה. המקום ננטש. חלק מהעצים מתו משום שלא התאימו לתנאי האקלים והקרקע שבמקום, אחרים התנוונו מחוסר טיפול. השטח התכסה בעשבייה, והגן הנהדר הלך ונשכח.
אך כמו שאמר יהונתן גפן: "זה לא כל כך נעים לראות גן סגור". ובשנת 1993, קיבלה על עצמה קק"ל להציל את הארבורטום ולשקמו. פעולות השיקום כללו מיפוי מדוקדק של הגן על העצים שבו, טיפול בעצים הקיימים, נטיעה מחדש של מינים שגוועו, שתילה של מיני עצים נוספים ופרישת מערכת השקיה ממוחשבת.
כיום, הגן שוקק ויפה. זוהי חוויה מיוחדת במינה להגיע ולנוח בצל העצים. יש במקום גם שביל סלול ונגיש העובר בינות העצים. אנו ממליצים להגיע למקום וליהנות מהיופי ומהמגוון הגדול שיש לו להציע. ואם כבר הגעתם ליער אילנות, אל תפספסו את הכניסה למרכז המבקרים החדש, אשר מספק גם הוא חוויה לא רגילה: מרכז המבקרים מאפשר להעמיק בעולם העצים בצורה חווייתית ביותר, הכוללת מיצג וחידון טריוויה, רכיבה על אופניים וירטואליים המשלבת מציאות רבודה, סרטונים ואפקטים משוכללים שיוצרים חווית למידה מהנה ביותר. כך תוכלו להעמיק בנושאים שונים, כמו מבנה העץ וחלקיו ותפקיד האיברים השונים. תוכלו ללמוד על המערכת האקולוגית המורכבת שיש ביער, על יערות אחרים בעולם ועוד ועוד.
כאמור, מספר המינים שבגן גדול מאוד, וכל עץ הוא אחר וייחודי, ולא פשוט לבחור אחד מתוך המגוון האדיר שקיים. בכל זאת, נספר בכמה מילים על אלון השעם, שקיבל את שמו בזכות קליפתו: השעם מוכר לנו בעיקר מפקקי היין אך ניתן להשתמש בו בעוד צורות רבות ומגוונות. את אלון השעם מגדלים בחורשים וביערות בפורטוגל, בספרד ובמרוקו. הקילוף של השעם נעשה בצורה ידנית ובזהירות, בגרזנים מיוחדים, כדי שלא לפגוע בעץ. אפשר לקלף את הקילוף הראשוני של השעם רק לאחר עשרים שנה לערך מתחילת צמיחתו, כאשר העץ כבר מספיק גדול וחזק, ולאחר מכן אפשר לקלף שוב בכל עשר שנים. יכולת ההתחדשות של הקליפה היא מדהימה. כמחצית מהשעם מיועד ליצירת פקקי שעם, והשאר מיועד לשימושים נוספים, כגון בידוד תרמי, בידוד אקוסטי ובידוד רעידות. השעם משמש לייצור אריחי שעם, ידיות לחכות, לוחות תזכורת, אטמים, כדורי גולף והוקי, שסתומים ובידוד. את עץ אלון השעם תוכלו למצוא ביער אילנות – נסו למצוא ולזהות אותו בעזרת קליפתו העבה והרכה.
הגן שננטש עתה פורח ומלבלב, בני אדם הולכים בשביליו ונהנים מפריחתו. גם אתם מוזמנים לשוטט בינות לעצים, ליהנות מיופיים ולהודות ולברך עליו, ואולי תצליחו לשמוע גם את לחישתם של העצים המודים על כך שיש מי שרואה ומעריך אותם.
נסיים ונחתום בהודיה ליער אילנות, שהנטיעות שניטעו בו נשתלו בכל רחבי הארץ ושבזכותו אנו נהנים ממגוון כה גדול וססגוני של עצים יפים ושונים בארצנו.
אִילָן אִילָן בַּמֶּה אֲבָרֶכְךָ
אִם אוֹמַר לְךָ שֶׁיְהוּ פֵּירוֹתֶיךָ מְתוּקִין
הֲרֵי פֵּירוֹתֶיךָ מְתוּקִין
שֶׁיְהֵא צִלְּךָ נָאֶה
הֲרֵי צִלְּךָ נָאֶה
שֶׁתְהֵא אַמַּת הַמַּיִם עוֹבֶרֶת תַּחְתֶיךָ
הֲרֵי אַמַּת הַמַּיִם עוֹבֶרֶת תַּחְתֶיךָ
אֶלָא יְהִי רָצוֹן
שֶׁכָּל נְטִיעוֹת שֶׁנוֹטְעִין מִמְךָ יִהְיוּ כְּמוֹתְךָ.
(תענית ה ע"ב)

אורך המסלול: כ-1.5 ק"מ
אופי המסלול: שביל הליכה סלול ונגיש בין עצים. לצד השביל ספסלים ומים לשתייה
נקודת מוצא וסיום: חניון ביער אילנות
דרכי הגעה: יער אילנות שוכן בצידו המזרחי של כביש תל אביב-חיפה הישן (כביש 4), בין צומת דרור לצומת השרון (צומת בית ליד). הכניסה לבאים מדרום בלבד.
שעות פתיחה:
* הגן הבוטני: כל ימות השבוע, בקיץ בשעות 19:00-8:00, בחורף בשעות 17:00-8:00
ללא תשלום וללא תיאום.
השירותים פתוחים בין השעות: 16:00-9:00.
*מרכז המבקרים: א׳-ה׳ 16:00-9:00.
הביקור במרכז המבקרים, לבודדים ולקבוצות, מחייב תיאום מראש!
הכניסה בתשלום סמלי.
הערות נגישות
*השביל מישורי, ללא שיפוע.
*מרכז המבקרים מותאם לכיסאות גלגלים.
*הסרט שמוקרן במרכז כולל כתוביות ללקויי שמיעה.
*יש ספסלים למנוחה לאורך השביל.
*יש חניה נגישה.
*מבוך העצים נגיש לכיסאות גלגלים.
*שולחנות הפיקניק נגישים.