מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
של"ח וידיעת הארץ - מינהלת הטיולים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה למאגר הכתבות

פארק ז'בוטינסקי-שוני | גיליון 17

share
שתפו עמוד:
פארק ז'בוטינסקי-שוני | גיליון 17
נושא: ארכיאולוגיה
אזור בארץ: כרמל וסביבתו
הצעה למסלול: כן
הצעה לביקור באתר: כן
גיליון: מס' 17

פארק ז'בוטינסקי-שוני

צוות מרכז שדה ויער שוני והצוות החינוכי במחלקה הפדגוגית בחטיבה לחינוך וקהילה, קק"ל.

פארק ז'בוטינסקי-שוני – השוכן בין זיכרון יעקב לבנימינה, למרגלות רמת הנדיב – הוא אומנם פארק קטן, אך הוא טומן בחובו היסטוריה מרתקת המתפרסת על פני תקופות שונות. ביקור בפארק מזמן למטיילים היכרות עם סיפורים מההיסטוריה של ארץ ישראל, סיפורים על ההתיישבות בארץ בתקופות שונות, מימי המשנה ועד ימינו, ומפגש עם אומנות ועם ממצאים ארכיאולוגיים מרהיבים. עתה אפשר גם להתארח אירוח קבוצתי במרכז השדה והיער של קק"ל, אשר נפתח מחדש לפעילות מחנאית, חינוכית וערכית.

מפת פארק ז'בוטינסקי
מפת פארק ז'בוטינסקי

פארק ז'בוטינסקי-שוני, כמתבקש משמו, מנציח את פועלו של מנהיג בית"ר ומפקד האצ"ל זאב ז'בוטינסקי ואת מחתרת האצ"ל שפעלה בפארק בשנים שלפני הקמת המדינה. אתר שוני שימש מפקדה ובסיס אימונים והדרכה של האצ"ל, וממנו יצאו הלוחמים לפעולות שונות, הידועה בהן היא הפריצה לכלא עכו במאי 1947.  מעל המדשאה שבפארק, מתנוססת אנדרטה כחולה וגדולה המנציחה את נופלי האצ"ל בפריצה לכלא עכו, מבצע שבמהלכו שוחררו אנשי אצ"ל ולח"י. את האנדרטה יצרה האומנית איילת ביתן שלונסקי. בפינת ההנצחה, מוצבות אבני המצבות שהונחו במקום קבורתם הראשוני של החללים, ועל השיש שסביבן כיתוב המתאר את פעולתם ההרואית. סיור במקום מספק הזדמנות לספר על תקופת המנדט הבריטי, על המחתרות בכלל ועל מחתרת האצ"ל בפרט. במבנה המרכזי בפארק, נמצא מוזיאון האצ"ל, המכונה גם החוויה האור-קולית. נכון לאוגוסט 2024, המוזיאון נמצא בתהליך שיפוץ והתחדשות.

למעשה, סיפורו של אתר שוני מתחיל הרבה קודם. כבר בתקופה הרומית, זכה המקום לפרסום בזכות מעיינותיו השופעים ובזכות חגיגות המים שהרומאים ערכו בו, חגיגות המיומאס. בהמשך, בתקופה הביזנטית, ירד המקום מגדולתו. במקום התיאטרון נבנו מתקני תעשייה, בהם בית בד גדול. חלקיו העיקריים מוצגים בשטח. האתר מוזכר בתלמוד הירושלמי, (מסכת חלה פרק ב דף נח טור ג /ה"ב) שם מצוין כי הכפר שומי נמצא בתחומו של שבט מנשה, שככל הנראה שכן ממש כאן. המבקר בשוני מגלה את המבנה המרכזי והבולט של המקום מייד עם הירידה במדשאות הפארק. זהו מבנה מהתקופה העות'מאנית שנבנה במאה ה-18 על בסיס התיאטרון הרומי. כיום שוכנים בחדרים אלה משרדי עמותות האצ"ל וקק"ל.

בשנים 1913-1912, רכשה חברת יק"א, שניהלה את מושבות הברון, את השטח במטרה ליצור רצף קרקעות בבעלות יהודית. בשנים 1925-1914, התיישבו בשוני צעירים בני איכרים מזיכרון יעקב (הגדעונים). לאחר מכן, הוכשרו בשוני גרעיני התיישבות של מייסדי המושבה בנימינה, ובמקום התגוררו גם פועלים שסללו כבישים באזור. לאחר שגרעיני ההתיישבות עזבו, נותר המקום נטוש עד לשנת 1939, אז הגיעה אליו קבוצת מתיישבי בית"ר והקימה את תל צור בשיטת חומה ומגדל. אחריה הגיעו חברי ארגון האצ"ל ונשארו במקום עד שנת 1947. אחרי עזיבתם של חברי האצ"ל, עמד המקום שומם במשך שנים רבות, עד שבשנת 1986 קיבלה על עצמה קק"ל את שיקום המבנה ואת הקמת הפארק, ומאז היא מנהלת את הפארק.

תיאטרון שוני והבריכה

מבואת פארק שוני, צילום יעקב שקולניק
מבואת פארק שוני, צילום יעקב שקולניק

בחלקו הפנימי של המבנה, נמצא תיאטרון רומי מרשים שנבנה במאה השלישית לספירה. רוב הספסלים בתיאטרון משוחזרים, למעט שורות ספסלי האבן הראשונות אשר שימשו את אורחי הכבוד בתיאטרון. במהלך חפירות ארכיאולוגיות שנעשו במקום בעת שיקום האתר, נחשפו מאחורי הבמה בריכת מים גדולה ששימשה לרחצה ואמות מים שהובילו אליה מים ממעיינות שוני והסביבה. הבריכה רוצפה בפסיפס, ובחפירות נמצא גם פסל מרשים של נפטון, אל הים. ממצאים אלה ועוד קשורים לחגיגות המיומאס הרומיות, חגיגות של מים ושל פוריות לכבוד האלים בקחוס (דיוניסוס) וונוס (אפרודיטה). כיום בבריכת המים הגדולה המרוצפת פסיפס ממוקם גן פסלים מיוחד ובו יצירותיו של הפסל אחיעם שושני ז"ל. הגן הוא חלק ממוזיאון פיסול שקרוי על שמו. סך הכול מוצגים בשוני למעלה ממאה פסלים שפיסל אחיעם שושני באבן, בעץ, בברונזה ובשיש. המוצגים מחולקים לפי נושאים: בעלי חיים, גוף האדם וגוף האישה היוצר חיים, דמויות מהתנ"ך, מוזיקה, יגון וכאב ועוד. לבקשתו של אחיעם ז"ל טרם מותו, המבקרים מוזמנים לגעת בפסלים כדי לחוש את החומר ולחוות את היצירה.

בימים אלה ממש, נפתח מחדש מרכז השדה והיער שוני, והמקום חזר לארח קבוצות לפעילות וללינה. מיקומו של מרכז השדה – על אם הדרך מבנימינה לזיכרון יעקב, והימצאותו בלב בקעת הנדיב, במורדות המזרחיים של חוטם הכרמל – מזמן למבקרים אפשרות יציאה למגוון רחב של מסלולים באזור:

  • למי שרוצים להתחיל ממש קרוב, אין כמו היכרות עם הפארק עצמו. אפשר לסייר בפארק, ללון בו וגם לקיים פעילות מחנאית במרכז השדה.
    המטיילים בפארק מוזמנים להתנסות בחוויית משחק ניווט סלולרי (חוויער) ברחבי הפארק: "אוצר שוני". המשחק חושף את המשתתפים לסיפוריה של שוני בצורה חווייתית ומאתגרת.
  • מאזור השער הצפוני של הפארק, אפשר לצאת לטייל באחד משבילי הטיול המעניינים שמגיעים לנקודות שונות, בהן גני הנדיב, עין צור וח'רבת מנצור אל-עקב – אלו מסלולים עתירי פריחות בחורף ובאביב. למעוניינים במסלולים ארוכים יותר, יש אפשרות להמשיך עד זיכרון יעקב. לחלופין, אפשר להתחיל את המסלולים בזיכרון יעקב (מדרום לבית התותחן ע"ש ניר שרייבמן ז"ל) ולרדת עד שוני.
    אפשרות נוספת היא יציאה למסלול מעגלי: יוצאים משוני לעין צור, ממשיכים לתצפית מח'רבת מנצור אל-עקב וחוזרים לפארק ז'בוטינסקי-שוני (מסלול נהדר בן כחמישה ק"מ, מתאים לחורף ולאביב השופעים פריחה).
  • למגיעים לחורבת מנצור אל-עקב, מומלץ להשתמש בעזר הדרכה "תצפית חוטם הכרמל" – הכולל פעילות חינוכית ותצפית אל האזור.
  • מדרום למרכז השדה, למרגלות פארק ז'בוטינסקי-שוני, אפשר לצאת לטיול רגלי קל לאורך נחל תנינים ולהגיע עד בית חנניה או לטפס למצפור מורן ורדי וממנו לצפות אל מישור החוף והכרמל. גם כאן אפשר להשתמש בעזר ההדרכה "תצפית חוטם הכרמל".
    בדרך אפשר להתרשם משרידי המחצבה שגירדה את מצוק חוטם הכרמל עד שנת אלפיים ובמשך כשמונים שנה סיפקה חומרי גלם לבנייה ולסלילת כבישים באזור. כיום בשטח המחצבה ניטעו עצים ונבנו טרסות יפות. 
  • במרחק נסיעה קצר משוני, נמצאים נקבת המים מי קדם בפארק אלונה ועין אביאל.
    ויש עוד. אזור שוני שופע מסלולי טיול יפים ומיוחדים, חלקם מחכים לכם כאן
  • המסלולים השונים באזור עשירים באתרים היסטוריים ובתצפיות מרהיבות לעבר מישור חוף הכרמל ומורדות הכרמל. אפשר לשלב בחוויה פעילויות של חידות, של שיח ועוד. מחכים לכם בשוני לפעילות חינוכית משותפת ומזמינים אתכם ליהנות מכל השפע שיש למקום להציע.