מים אל ים- בגליל התחתון | גיליון 15
מה אומר לכם הביטוי "מסע מים לים"? רוב המטיילים המושבעים נזכרים מייד במסלול היוצא מחוף אכזיב וממשיך אל מעלה נחל כזיב, משם לפסגת הר מירון והלאה במורד נחל עמוד עד לחוף הכנרת. אך ארצנו הקטנטונת מספקת עוד שלל אפשרויות להליכה לרוחבה מים אל ים בימים בודדים. שנים רבות חלמתי על יצירת מסלול חדש היוצא מעכו ועובר במרחבי הגליל התחתון ומסתיים בכנרת. המסלול מציג נופים מרהיבים, שפע של פריחה אביבית ואתרי מורשת בתולדות עם ישראל. זכיתי להגשים את החלום לראשונה לפני כשנתיים עם "עמיתים לטיולים", ואני מזמין אתכם להיכרות קצרה עם המסלול, המתאים ברובו הגדול גם לתלמידי בתי ספר.
יום ראשון: מעכו לקורנית, 27 ק"מ
כיאה למסע מים אל ים, המסע מתחיל במפרץ עכו, בשפך נחל הנעמן. תמונה קבוצתית, ממלאים בקבוק במי הים התיכון כדי להעביר אותם לכנרת, וקדימה לדרך!
ההליכה קלה ונעימה, באופק הנוף של רכס משגב, שאליו פנינו מועדות, ואנו הולכים לאורך נחל נעמן ונחל חילזון. עד להקמת הקיבוצים בעמק עכו בשנות העשרים של המאה הקודמת, היו רבים משטחי עמק עכו מוצפים ביצות. על כן הקימו תעלות ניקוז, הנחלים זורמים בהן, ואנו מרוויחים הליכה נעימה בין שדות חקלאיים מוריקים.
אנו מעפילים לפסגתו של תל כיסון. בדרך שאנו הולכים בה, צעד גם הרמב"ן כאשר הגיע לארץ בשנת 1267. באחד ממסעותיו, איבד את חותמו ממש כאן, ולאחר יותר מ-700 שנה נמצא החותם במרחק כמאה מטר מהתל. הנוף מכאן מרהיב, עמק עכו והכרמל ניבטים אלינו מקרוב ומרחוק ואנו נושמים עמוק וממשיכים במסענו.
לאחר חציית כביש 70, אנו מגיעים לכפר כאבול, על פי המסורת מקום קבורתם של ר' שלמה אבן גבירול, של האבן עזרא ועוד. אנו חוצים את הכפר בשיפוליו ומתחילים לטפס במעלה נחל שגב. העלייה נעשית תלולה, והשאלה המתבקשת היא אם אין איזה מנוף שיעלה אותנו ליישוב... אך כל העליות נגמרות בסוף. לאחר הליכה נעימה בטיילת שכניה, אנו מגיעים למערה שבה קברו רוצחיו של שומר היערות ישראל בן זאב את גופתו בשנת 1938. במשך 52 שנה לא נודע מקום קבורתו, ורק לאחר תחקיר שנעשה בסיוע בנו של אלכסנדר זייד התגלה מקום הקבורה, וישראל הובא מחדש למנוחת עולמים. הליכה קצרה מהמערה אל הכניסה ליישוב קורנית, והיום הראשון מסתיים.
יום שני: מקורנית לעילבון, 23 ק"מ
מקורנית אנו הולכים מזרחה בטיילת המקבילה לכביש עד לקבר אבו אל היג'א, גיבור עלום מצבאו של צלאח א-דין. בנחל אבליים, השביל מתאחד עם שביל הסנהדרין, ולאחר הליכה קצרה אנו מגיעים למעיינות אבליים. האטרקציה כאן היא הסלמנדרות הגדלות במים. אנו מקפידים לא להיכנס למעיין כדי לא לפגוע בהן. עלייה תלולה מביאה אותנו לפסגת הר עצמון. נופי הגליל התחתון נפתחים לפנינו, הכרמל והארבל באופק, ואפילו עבר הירדן המזרחי נגלה אי שם. אנו צופים אל תל יודפת ומספרים על הכנותיו של אספסיינוס לקרב האמיתי הראשון שלו מול היהודים במרד הגדול.
בהגיענו ליודפת, "משגב לבני הגליל" כדברי יוסף בן מתתיהו, אנו בוחנים את דבריו על העיר המוקפת משלושה עברים בתהומות אין חקר, מספרים על חיי היומיום בעיר וגם על רגעיה האחרונים, כשיוסף כמפקד העיר הצליח להינצל ברגע האחרון מההתאבדות שגזר על חבריו ולצאת לשבי הרומאים.
מיודפת אנו עולים להר קנה, המתנשא לגובה 560 מטר, ויורדים בשביל סובב משגב עד לבקעת בית נטופה. בדרך אנו מספרים על משמרות הכהונה שפעלו כאן ושמותיהם נחתמו בשמות היישובים וההרים: שכניה, עילבון והר מימין. אנו מספרים גם על גיבורי הקרבות ביודפת ששמותיהם הונצחו בסביבה בשמות הרים: הר האחים, הר השאבי ועוד. אנו חוצים את המוביל הארצי, המזרים מים מהכנרת למאגר אשכול, וממשיכים בהליכה לאורכו עד לתחנת הדלק שממערב לעילבון.
יום שלישי : מרביד לגינוסר 21 ק"מ
את היום השלישי והאחרון אנו מתחילים בקיבוץ רביד. תנועת דרור ישראל פרצה כאן את "נתיב החשבון והזיכרון" לזכר יצחק רבין – מסלול של 2.5 קילומטר שבמהלכו תחנות שונות בחייו: ימיו בפלמ"ח מונצחים במעגל "מסביב למדורה" ובמשקפת ענק הצופה לנוף, הסכמי השלום מתוארים באמצעות מפת ארץ ישראל ושתי ידיים הנלחצות מעל, וכמובן רצח רבין והשבר שבא בעקבותיו.
אנו סוטים מעט מהנתיב ומגיעים לנקודת תצפית מרהיבה אל הארבל שהוקמה לזכרו של ארבל רייך, בן היישוב יובלים שנפל ברצועת עזה בשנת 2007. אנו יורדים אל נחל ארבל לאורך המוביל ההפוך, הנועד להזרים מים מותפלים לכנרת בעת הצורך, ונהנים מהפסקה בבאר מזגה. אנו ממשיכים בהליכה לאורך נחל ארבל. ההליכה כאן בעונה זו, כשהכול זורם ופורח, מרחיבה את הלב ומצריכה חצייה של הנחל פעמים רבות ואף הליכה בתוכו. אנו עוצרים להפסקה קלה בעין ניתאי, ולאחר הליכה קלה רואים מרחוק את מצוקי הארבל המרשימים. עלייה קצרה מביאה אותנו לחורבת ורדים המרשימה, ובה שרידים של יישוב יהודי ובו בית כנסת שיסודותיו, ככל הנראה, כבר בימי בית המקדש השני. לצידו בית בד שהשתמר היטב.
כל הנחלים זורמים לים, וגם אנחנו זורמים עם נחל ארבל – אך לא עד הכנרת. אנו חולפים על פני מבואות המושבה מגדל ומגיעים לעין נון. המעיין המוכר זכה בשנים האחרונות לשיפוץ, והמקום נאה ומטופח. הפסקה קלה בטחנת קמח ייחודית סמוכה, טחנת אבו שושה שמה. המים הובאו לטחנה מנחל צלמון באמת מים הנראית היטב בשטח. מראש האמה, זרמו המים בעוצמה דרך צמדי ארובות – שגם הם נראים בבירור. אנו חוצים את מטעי הבננות, עוברים את כביש 90 ונכנסים לקיבוץ גינוסר, נושמים נשימה עמוקה ופוסעים צעדים אחרונים אל הכנרת.
תמונת סיום של כל המשתתפים, הבקבוק ממי הים התיכון מתרוקן הישר אל הכנרת, ותחושת סיפוק גדולה ממלאת את כולם. לאחר שלושה ימי הליכה אינטנסיביים שבהם גמאנו יותר משבעים קילומטרים, אנו יכולים לומר בבירור שהמאמץ היה שווה.
מתוך תוכנית המסע, מסלולים מומלצים במיוחד לבתי ספר: מעכו לאורך נחל נעמן ועין נימפית, טיילת שכניה, מיודפת להר עצמון, נתיב החשבון והזיכרון ומצפור ארבל רייך, נחל ארבל.
לפרטים נוספים ולבירורים בנוגע לתוואי, אפשר בשמחה לפנות אליי: מעין ארד, 054-7716164.