מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
של"ח וידיעת הארץ - מינהלת הטיולים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה למאגר הכתבות

טיולי לילה | גיליון 16

share
שתפו עמוד:
טיולי לילה | גיליון 16
נושא: אקולוגיה, חי וצומח
אזור בארץ: כל הארץ
גיליון: מס' 16

טיולי לילה

איקא ציפמן היא מורה דרך ויזם בתחום התיירות.
אורלי לקר-כהן היא עורכת תוכן באתר קק"ל חינוך וקהילה.

טיול לילי לאור ירח וכוכבים הוא חוויה ייחודית שמוציאה את המטייל מאזור הנוחות שלו ומפגישה אותו עם תחושות חדשות ולא מוכרות. מה מזמן לנו הלילה? אילו קולות, צמחים ובעלי חיים מחכים לנו בחשכה? ממה כדאי להיזהר ומה חשוב לדעת? הכול על טיולי לילה.

להכיר את קולות הלילה, להסביר מהם ולדעת לחקות אותם.
צילום: Pixabay מתוך: KARAKUS Isa
להכיר את קולות הלילה, להסביר מהם ולדעת לחקות אותם. צילום: Pixabay מתוך: KARAKUS Isa

הקיץ הקרב ובא, על ימי החום שבו, על השמש היוקדת ועל מיעוט המים במסלולי הטיולים, מספק הזדמנות מצוינת לאימוץ חוויית טיול אחרת, כזו שתוציא אתכם לא רק משגרת היומיום, אלא גם משגרת הטיולים המוכרים, וגם תמלט אתכם מהשמש הקופחת.

לרוב המטיילים, חוויית טיול בלילה היא אירוע יוצא דופן ומשמעותי. היציאה מאזור הנוחות היא דרמטית יותר מאשר בטיול יום. טיול לילי לאור ירח וכוכבים מזמן תחושות וצלילים שאיננו רגילים בהם. השקט מאפשר להתחבר לתחושות הפנימיות שלנו. קולות בעלי החיים שיוצאים בלילה שונים מאלה המוכרים לנו, והמרחב מקבל ממד אחר, כאילו אנו בזמן אחר ובמקום אחר. הלילה מזמן אפשרות להכיר צד חדש של הטבע, להתרגש ממנו ולרצות לשמור עליו. כן הוא מזמן אפשרות לעשות דברים שאין כל דרך לעשות בשעות האור, כמו למשל צפייה בכוכבים. 

עם זאת, חשוב לזכור שהחוויה של טיול לילי, בעיקר משום השוני שבה, יכולה להביא גם חששות ואולי אף פחדים: גלי קור מפתיעים ממתינים בוואדיות קטנטנים, החשכה גדולה מזו שאנשי העולם המודרני מורגלים אליה, השמיים מלאים כוכבים והאוויר מלא קולות של בעלי חיים. כל אלה חדשים ואינם מוכרים, ולכן חשוב שהמדריך שמוביל את הטיול יהיה מוכן היטב מראש לכל ההפתעות שהמטיילים יפגשו בדרך.

מה חשוב לדעת לפני שיוצאים לטיול לילי ולמה כדאי להתכונן? לפניכם טעימה מהתכנים שבמדור "הדרכת טיולים בלילה" שבאתר החינוך של קק"ל, שבו הסברים נרחבים על חיי הלילה תחת כיפת השמיים ורעיונות לפעילויות הדרכה. 

הפרחים והחרקים שהלילה אוהב

יער החלומות - חוויה לילית מוארת ביער בן שמן.
צילום: גדעון שרון, מתוך ארכיון קק"ל
יער החלומות - חוויה לילית מוארת ביער בן שמן. צילום: גדעון שרון, מתוך ארכיון קק"ל

בעוד שבשעות היום מגוון הפרחים שאפשר לראות בטיול רגלי הוא גדול, בלילה מתבלטים בנוכחותם פרחים מעטים, כמו צלף קוצני, נר לילה חופי וחבצלת החוף. לצידם פורחים בלילה גם הפרחים שאינם סוגרים את עלי הכותרת עם רדת החשכה כיוון שהקור אינו מפריע להם, וכך תוכלו לפגוש בלילה גם בלוטם המרווני או במינים מסוימים של ציפורנית. אלה כמובן מואבקים גם בידי חרקים שהם פעילי יום וגם בידי רפרפים (עשים) בלילה.

במחלקת החרקים ופרוקי הרגליים, בולטות בנוכחותן הלילית הגחליליות, שהן מין של חיפושית. הגחליליות מוכרות בזכות איתותי האור שלהן, שבאמצעותם הן מתקשרות ביניהן. מעניין לדעת שאת האור הן מפיקות בתהליך כימי שמתרחש באיבר מיוחד שנמצא צמוד למפרקי הבטן שלהן. במהלך אותו תהליך כימי, תערובת של שני חומרים נפגשת עם חמצן, וכך נוצר האור. גם פרפרי לילה, הלוא הם העשים, מתעופפים סביב המטיילים בשבילי הלילה. העשים מוצצים את הצוף של פרחי הלילה ומאביקים אותם. לצערנו, הם הולכים ומתכלים בשל הרס בתי גידול ובשל שימוש בחומרי הדברה.

מבין העכבישנים – משפחה ענקית של פרוקי רגליים – חשוב לשים לב בלילה בעיקר לזאבניים, שבשונה מאחיהם, אינם טווים קורים אלא מזנקים על הטרף שלהם. גפי הפה שלהם (כליצרות) גדולים, ובתוך עיניהם, המותאמות לראיית לילה, ישנם מעין מחזירי אור. גם הם, כמו כל פרוקי הרגליים, סובלים מהרס של בתי הגידול שלהם ומחומרי הדברה, וגם להם יש תפקידים חשובים בקיומה של המערכת האקולוגית. 

למי שייך הקול

סיור עששיות ביער אילנות. צילום: גיא אסיאג. 
מתוך ארכיון קק״ל
סיור עששיות ביער אילנות. צילום: גיא אסיאג. מתוך ארכיון קק״ל

בלילה, הקולות סביבנו נשמעים חזקים יותר. לרוב, בעלי החיים שפעילים בלילה ישמיעו קולות במטרה למצוא אלה את אלה. אולם בעוד שיללה של תן אחד היא סיבה למסיבה לכל תני הסביבה, והם מצטרפים אליו במקהלה, למטיילים הקולות הללו עלולים להישמע פחות חגיגיים – וזו סיבה מצוינת לערוך היכרות עם קולות בעלי החיים לפני היציאה לטיול. 

בין בעלי החיים שאוהבים את הלילה ואוהבים להשמיע את קולם, נמנים התן, שכאמור, מיילל; חזיר הבר, שמשמיע קולות חרחור מאפו; הכֵּרְוָן, עוף שמשמיע שני צלילים כמעט בכל קריאה, ולרוב הצליל השני גבוה מהראשון; השעיר, שמשמיע צליל מונוטוני, קצר ודי גבוה ביחס לקול שאנשים מצפים לשמוע מדורס לילה; ואם תשמעו את ציוצי העטלף, הדומים לציוצי ציפור, תדעו שאתם ממש קרובים למערת עטלפים.

והצרצרים? כמובן שאי אפשר לטייל בלילה בלי ליווי המסור של צרצורם. שימו לב שהצרצורים שייכים רק לצרצרים הזכרים, המפיקים את קולותיהם בעזרת הכנפיים הקדמיות שלהם. פרט טריוויה מדעי ומשעשע על הצרצרים הוא שתדירות הצרצור שלהם משתנה בהתאם למזג האוויר, כך שאם יש ברשותכם שעון ומחשבון ומעט סבלנות, תוכלו לגלות מהי הטמפרטורה באותו רגע כך: ספרו את הצרצורים בדקה, הוסיפו 30 ואז חלקו ב-7 ותקבלו את הטמפרטורה במעלות צלזיוס.

מה אומרים הכוכבים

סיורי עששיות לכל המשפחה ביער ביריה,
צילום: אבי הירשפילד. מתוך ארכיון קק״ל
סיורי עששיות לכל המשפחה ביער ביריה, צילום: אבי הירשפילד. מתוך ארכיון קק״ל

בעבר, הכירו בני האדם את שמי הלילה מספיק טוב כדי להיעזר בכוכבים לניווט, והידע על ניווט בעזרת כוכבים הלך והתפתח בצורה מרשימה ביותר. במאה השביעית, היה הידע באסטרונומיה אחד היתרונות הבולטים של הצבאות הערביים, ובזכותו הצליחו לנווט ביעילות ולכבוש אזורים נרחבים במהירות. אחריהם, נעזר ג'ינגיס חאן בכוכבים כדי לנווט. יורדי ים, שאין להם ואדיות והרים שיכוונו את דרכם, חייבים להשתמש בכוכבים כדי להתמצא. כיום, כשני שלישים מתושבי כדור הארץ אינם יכולים לראות את שביל החלב במקום מגוריהם, ובעיניהם הפעולה הפשוטה של יציאה החוצה והרמת הראש אל שמיים זרועי כוכבים היא חוויה לא מוכרת ומופלאה.

מעניין לדעת ששמי הלילה אינם קבועים ונמצאים בתנועה מתמדת, ומיקומו של כוכב בנקודת זמן אחת שונה ממיקומו בנקודת זמן אחרת. היחיד שקבוע בשמי הלילה הוא כוכב הצפון, שהוא למעשה מעין ציר שסביבו מסתובבים גרמי השמיים. יש שיטות שונות למצוא אותו.

מי מפחד מצ'יזבטים

קמפינג במרכז שדה נס הרים, צילום: נעמי הדרי.
מתוך ארכיון קק״ל
קמפינג במרכז שדה נס הרים, צילום: נעמי הדרי. מתוך ארכיון קק״ל

החשש מחושך מלווה את האדם מאז ומעולם. גם בעבר הרחוק, כשאנשים היו רגילים לחושך מוחלט בלילה, הם חששו מהחושך, וחששות אלה הובילו ליצירת שפע של סיפורים על אירועים מיוחדים שקרו בלילה – מהתנ"ך ועד הפלמ"ח. בתנ"ך יש סיפורים רבים על הטעיות ותחבולות שנעשו בחסות החשכה. ראו, למשל, את סיפור הקרב של גדעון, שיצר מצג של 300 מפקדי יחידות לוחמות העומדים מול פלישתים בזמן שבפועל עמדו שם רק 300 חיילים. בפלמ"ח, היה סיפור צ'יזבטים בלילה סביב המדורה חלק מהותי בהווי הארגון. אלא שהחיים בפלמ"ח היו מפחידים מספיק גם ללא סיפורי בדים מפחידים. עד היום, המדריכים בתנועות הנוער מספרים בלילה צ'יזבטים לחניכים ומפחידים אותם בהנאה.

במדור "הדרכת טיולים בלילה", תמצאו כללי בטיחות וטיפים חשובים להתנהלות בלילה, רעיונות לפעילויות בשטח ומידע מורחב על סביבת הטיול בלילה. למדור.

לחניוני הלילה של קק"ל