תמנון החוף | גיליון 16
בסוף האביב, רגע לפני הקיץ, בחוץ כבר חם, שלא נאמר חמסין, ומי הים עדיין קרים. הים בתקופה זו רגוע ביותר, וסלעי כורכר נחשפים ומזמינים אותנו להציץ אל ביניהם. בטיול פשוט על שפת הים בסמוך לסלעים, אפשר לפגוש עולם מגוון של חי ושל צומח: סרטנים, שושנות ים, קיפודי ים וחלזונות למיניהם, אצות ירוקות, אדומות וחומות ועוד. הנסתר מכולם והמתוחכם שבהם הוא תמנון החוף: יצור בעל שמונה זרועות, שלושה לבבות, שתי עיניים ופה אחד. זהו יצור בעל תודעה, שמסוגל להרגיש כאב, עונג, רעב, צמא וחמימות.
תמנון החוף הוא רכיכה, ובניגוד לשאר הרכיכות, שמונה זרועותיה הארוכות והגמישות יכולות להתפתל לכל כיוון ולשנות אורך בכל נקודה. התמנון שולט בכל אחת מזרועותיו בנפרד: שתיים מהן משמשות להליכה, שש האחרות משמשות לצייד, לאחיזה, לזחילה ולשחייה. על הזרועות מאות כפתורי הדבקה שפועלים ככריות ואקום. כדי לתפעל מערכת מורכבת כל כך, התמנון מצויד בשלושה לבבות. שניים מהם מעבירים דם אל הזימים, ואחד אחראי למערכת הדם של שאר הגוף.
שתי עיניים גדולות במיוחד מקנות לו ראייה מצוינת, אבל רק בשחור לבן. לתמנון יש יכולת מיוחדת לשנות את הצבע והצורה ואפילו המרקם של עורו, לא רק למטרות הסוואה, אלא גם לתקשורת. התמנונים משתמשים בעיניים כדי לשלוח אותות לאיברים בעלי פיגמנטים בעורם שקרויים כרומטופורים (תאים שמכילים פיגמנטים ומחזירים אור), ואלו מתרחבים ומתכווצים ומשנים את צורת התמנון. אם כן, התמנונים הם כוכבי הרוק של חסרי החוליות. גם לעור עצמו יש יכולת חישה. העור של התמנון אינו חש באור באותה דרגת דיוק כמו העיניים והמוח, אבל הוא יכול לחוש בשינוי בעוצמת האור, כלומר, הוא רואה גם באמצעות העור. הפה שלו בעל לסתות חומות, חזקות ובולטות, שדומות בצורתן למקור של תוכי. הן מפרישות חומר רעיל המסייע לו בלכידת המזון ובאכילתו.
התמנון הוא טורף פעיל בשעות היום. הוא צד דגים, סרטנים ולפעמים גם רכיכות באמצעות קידוח חור בקונכיותיהם. הוא מתנייד בזחילה או בשחייה על ידי הזרמת מים דרך משפך בצורת סיפּוֹן המצוי בבסיס הזרועות ויוצר מעין זרם סילוני. בעת סכנה, התמנון פולט ענן של דיו שחור מתוך שק מיוחד בגוף, והוא מסייע לו להיעלם מעין הטורפים. הענן הכהה יוצר מיסוך ומדיף ריח שמשבש את חוש הריח ועוזר לתמנון להימלט, אפילו מפני כריש. כמנגנון הגנה נוסף, התמנון מסתווה מצוין בעזרת שינוי צבע וצורה. ואם כל זה לא עוזר, הוא יודע לנתק איברים מהגוף כדי שהטורף יתמקד בזרוע המנותקת ולא בתמנון עצמו.
כמו אצל בעלי חיים רבים, עונת הרבייה של התמנונים היא תחילת האביב, אז הנקבה מטילה אלפי ביצים במים רדודים. תקופת הטיפול בתטולה (שק הביצים) נמשכת כחודשיים, שבמהלכם הנקבה מפסיקה לאכול. בזמן הדגירה, הנקבה דואגת לניקיון התטולה ומוודאת שהביצים יהיו מוצפות במים. ללא ספק, היא אימא נאמנה ומסורה. מעט אחרי בקיעת הביצים, מתה הנקבה, אבל לא מרעב, אלא מהפרשה של הורמון המתוזמן גנטית לזמן בקיעת הביצים. תפקידה הושלם.
הזכרים חיים חודשים ספורים ומתים לאחר ההזדווגות, והנקבות מתות זמן קצר לאחר בקיעת הביצים. הם חיים בסך הכול כשבעה חודשים. אורכה של נקבת תמנון החוף (כולל הזרועות) כ-120 ס"מ, ואורך הזכר כ-130 ס"מ. בחופי הארץ, תמנונים שגודלם מגיע עד 60 ס"מ. זהו מין שכיח, אשר נמצא באזורים שונים בים עד עומק כמעט 300 מטר. הוא נפוץ במזרח הים התיכון ובמערבו ובמזרח האוקיינוס האטלנטי.
תמנונים הם יצורים חכמים מאוד, כנראה האינטליגנטים ביותר מבין חסרי החוליות, והם בעלי זיכרון לטווח ארוך וקצר. תמנונים תועדו פותרים חידות קשות ומפגינים יצירתיות וחשיבה מורכבת, והם הוכיחו התנהגות שנראית כמשחק זריקה ותפיסה של בקבוקים או של חפצים אחרים בזרמי האקווריום. לתמנונאים מערכת עצבים מורכבת, שרק חלקה ממוקם במוח. שני שלישים מתאי העצב שלהם מצויים בזרועותיהם, עדות למורכבות ולאינטליגנציה גבוהה.
שימוש על ידי האדם
מינים רבים של תמנונאים נאכלים על ידי האדם, והם מפירות הים הנפוצים ביותר על הצלחת. התמנון הוא מרכיב הנמצא בשימוש במטבח הים תיכוני ובמטבחי מזרח אסיה. יש המגדלים אותם באקווריומים פרטיים כחיות מחמד וכמקור עניין.
מקור השם
שמו האנגלי של התמנון, Octopus, מקורו ביוונית: Oktōpod. תיבת Oktō פירושה שמונה, ו־Pod היא רגל. בעברית שמו תמנון, ובערבית أًخْطَبُوط, אַחְ׳טַבּוּט.
כמה עובדות על תמנונים שאולי לא ידעתם
קיימים תמנונים בעלי שבע זרועות.
יש מין תמנון ששמו דמבו.
בשנות השישים של המאה ה-20, הייתה היאבקות בתמנונים ענף ספורט פופולרי בארצות הברית, ספורט אתגרי שבו צוללים נאבקים בתמנונים ומנסים למשוך אותם אל החוף.
קראקן במיתולוגיה הנורדית
הקראקן הוא יצור ימי מיתולוגי שמוצאו במיתולוגיה הנורדית. נאמר שהוא מתגורר סמוך לחופי נורבגיה ואיסלנד, והוא מתואר כיצור ענק ומרושע דמוי דיונון או כשילוב של תמנון וסרטן. בפולקלור, הוא הופך ומטביע ספינות, גם את הגדולות ביותר, ואוכל את צוות המלחים בעזרת זרועותיו הרבות. לעיתים הוא יוצר מערבולות מים במקום שממנו הוא מגיח.
בפעם הבאה שתצאו אל הים ותפגשו תמנון בין הסלעים, זכרו שהתמנון הוא יצור חכם ומתוחכם ולא מסוכן וכי מקומו בים – לא בצלחת, לא באקווריום ולא אצל אף אחד.