מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
של"ח וידיעת הארץ - מינהלת הטיולים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה למאגר הכתבות

על כוחו של הטבע כמרפא | גיליון 15

share
שתפו עמוד:
על כוחו של הטבע כמרפא | גיליון 15
נושא: טבע מונגש
אזור בארץ: כל הארץ
גיליון: מס' 15

על כוחו המרפא של הטבע

שקד ויסקין מולו היא רכזת פרוייקטים עמותת לטם.

ליאור (שם בדוי) בת 18 עם מגבלה קוגניטיבית מתגוררת בשדרות. אימה נפטרה ממחלת הסרטן כאשר ליאור הייתה בת שנה וחצי, ומאז היא גרה אצל דודתה. עד שבעה באוקטובר, למדה ליאור בבית ספר בבאר שבע ונפגשה עם מטפלת רגשית אחר הצוהריים. בשבעה באוקטובר, פונתה ליאור עם שאר תושבי שדרות למלון בים המלח ולאחר מכן לאילת. המטפלת הרגשית שלה, שחיה בקיבוץ בארי, נרצחה בביתה.

השהות במלון, הניתוק מהמציאות המוכרת ומשגרת החיים, הטראומה והפרדה מהמטפלת הרגשית שלה הובילו את ליאור לחוות דיכאון ועצבות קשה. "המשפחה מצאה עצמה במקום חדש, מנותקת מהכול, ללא שום תמיכה וללא ליווי מקצועי רגשי," שיתפה דודתה של ליאור. מתנדבים רבים הגיעו לסייע ולתמוך, אך ליאור הייתה זקוקה לדמות קבועה, יציבה ומקצועית, אשר יודעת לעבוד עם אדם עם מגבלה. היא חוותה נסיגה משמעותית ביכולותיה עקב המצב. לאחר שבועיים של שהייה בבית המלון, הגיעה שיחה מעמותת לטם, ובעקבותיה נשלחה מתנדבת ללוות את ליאור. המתנדבת קיימה איתה פעילויות מגוונות, ויחד הן יצאו לטייל ולהסתובב. ליאור חיכתה בכל יום בכיליון עיניים למפגש עם המתנדבת ולטיולים בחיק הטבע.

זהו רק אחד מסיפורים רבים המתייחסים לעשייה של בנות השירות הלאומי ושל המורות החיילות בעמותת לטם. כפי שאפשר להבין, סיפורים אלו לא צמחו בתוך ואקום. בימים אלה, יש בארץ אנשים רבים המתמודדים עם טראומה, עם חרדה ועם קשיים רבים. בעמותת לטם החליטו להשתמש בכוחו המרפא של הטבע כדי לעשות טוב ולהקל את התחושות בעם.

אם כן, כיצד הפעילות של מדריכי לטם עם אוכלוסיית מפונים עם מוגבלויות מתרחשת?

במחקר שנערך בשנת 2009 ("השפעת הצמחים על התוצאה הבריאותית חולים"/ריארד מאטסון וסאנג' פארק) על החלמה של מטופלים לאחר אירוע רפואי, נמצא קשר ישיר בין החלמה טובה לנוף שהאדם ראה מחדרו. ככל שהנוף היה ירוק וטבעי יותר, כך ההחלמה הייתה מהירה וטובה יותר.

נופים שונים וסביבות שונות ממלאים תפקיד חשוב בהטבת מצבו הנפשי של האדם ויכולים להביא להשפעה פיזיולוגית ופסיכולוגית ולהעניק תחושה חיובית. נמצא כי אנשים שהיו חשופים לנוף טבעי של צמחייה הרגישו מסופקים יותר וחוו פחות מתח, עייפות וחרדה מאשר מי שראו מחלונם נוף של בניינים או שהו ללא חלון, הן בסביבת עבודה הן בסביבה הביתית. גם לשימוש באלמנטים מהטבע (צמחים, אדמה, אבנים ובעלי חיים) השפעה חיובית ומיטיבה על רוח האדם.

בהתאם לכך, מאז תחילת המלחמה ועד היום, בנות שירות לאומי וחיילות המשרתות בעמותת לטם עובדות עם ילדים ועם בוגרים עם מוגבלויות אשר פונו מהעוטף למלונות בים המלח, באילת, במרכז, בירושלים ובצפון. המדריכות מפעילות פעילויות טבע מותאמות לקבוצות ופעילויות אישיות, חונכות ילדים ובוגרים ומארגנות טיולים משפחתיים הפגתיים באזורי המלונות. 

ככל שהזמן נמשך ולאחר שבמלונות הוקמו גנים לחינוך מיוחד, התגלתה מצוקת כוח אדם גדולה מאוד. מדריכות לטם מסייעות לאלו שלא נמצאה להם מסגרת הולמת או לאלו שחוו קושי בהסתגלות למסגרת החדשה.

ורד סבאג, סמנכ"ל חינוך בלטם, שיתפה במיזמים חדשים של העמותה במהלך המלחמה:

חדשות היום בעברית קלה – כבר בימים הראשונים של המלחמה, ניסינו להבין מה הצורך של הלקוחות שלנו: אנשים עם מוגבלויות, בודדים או בקבוצות. כמו כולם, גם הם היו מבולבלים מעודף מידע, מחוסר מידע, מאי ודאות. כמו כולם, גם הם חששו וחיפשו מי שיתווך להם את המתרחש.

כך נולדו "החדשות בעברית קלה": פעמיים בשבוע מתפרסמות חדשות בשפה פשוטה, בקובץ כתוב ובקובץ אודיו. החדשות מובאות במילים מוכרות וניתנת הבהרה למושגים בסיסיים. על אף מורכבותן של החדשות, אנו מנסות להימנע מתיאורים מדממים וקשים מדי. המהדורות הראשונות עסקו בעיקר בהבהרה וביצירת סדר: מהי תנועת החמאס ומהי תנועת חיזבאללה, מהן מנהרות הטרור ואיפה כל החטופים. ניסינו, ככל שהיה ביכולתנו, לתת תמונה בהירה על המתרחש בכל שבוע בארץ. בהמשך, עסקו המהדורות גם בנושאים רחבים יותר: אסונות שהתרחשו, המאבק להשבת החטופים, אמנות בזמן מלחמה ועוד. בכל מהדורה ניסינו להכניס מעט אופטימיות לתוך המציאות המורכבת והכואבת.

התגובות לא איחרו להגיע. נודע לנו שמסגרות חינוך ודיור רבות נעזרות בחדשות שלנו כדי להתעדכן בנעשה, לפתיחת יום עם התלמידים או עם הדיירים וכדי לתווך להם את המידע. גם אנשים פרטיים רבים כתבו לנו על חשיבות המיזם בשבילם.

אם תרצו גם אתם להכיר, מוזמנים להיכנס לאתר האינטרנט שלנו ולראות שם את כל הגיליונות שכבר פורסמו. כן תוכלו להירשם לקבוצת הווטסאפ השקטה שלנו ולקבל עדכון שוטף פעמיים בשבוע, כתובת.

סיורים נגישים מקוונים במוזיאונים ובאתרי מורשת ברחבי הארץ – בדומה לימי הקורונה, גם בתחילת המלחמה, מצאו עצמם אנשים רבים כלואים בבתים (שלהם או כאלה שפונו אליהם), ללא מסגרות חינוך לילדים וללא תעסוקה מספקת. בניסיון לתת גם הפעם מענה לצו השעה, התחלנו במיזם של סיורים מקוונים נגישים במוזיאונים ובאתרי מורשת.

בכל סיור, פגשנו מדריכים ממוזיאונים מרתקים בארץ ודרכם זכינו לסייר במקום, להכיר את התצוגות השונות, לשמוע את הסיפור המיוחד וגם לעשות פעילות מונגשת, בשפה פשוטה ובשימוש רב בחושים. האתרים שהשתתפו במיזם היו מוזיאון ישראל, בית חיים וייצמן, מוזיאון המדע, עמק השלום, צריף בן גוריון ועוד. בכל מפגש זום כזה השתתפו כמאתיים איש, והיה מרגש לראות את ההנאה שלהם ואת השמחה שלהם על האפשרות לצאת ולטייל גם בישיבה בכיסא בכיתה או בבית. לנו, הייתה זו חוויה מלמדת מאוד.

אנו נמצאים במציאות משתנה ורעועה כבר כארבע שנים. משום כך, כדאי למצוא וליצור מיזמים שיאפשרו לבקר באתרים שונים ולרכוש מידע על יופייה של הארץ שלנו ועל ייחודה גם בלי לצאת מהבית. מיזמים אלו לא באים להחליף טיולים וביקורים פיזיים באתרים שונים, אלא נועדו לשמש חלופה בתקופות שאין בהן אפשרות אחרת. ובמקביל אנחנו נושאים את עינינו בציפייה לתקופות טובות יותר.

המלחמה עדיין כאן, וצוות עמותת לטם ממשיך לעשות כמיטב יכולתו כדי לתת מענה למשפחות ולבודדים עם מוגבלויות, לילדים ולבוגרים, בצפון ובדרום.

בתקווה שיגיעו במהרה ימים שקטים ושהחטופים, המפונים והחיילים ישובו לביתם!!

אם תרצו לקרוא על עוד העשייה שלנו, תוכלו להיכנס לדף הפייסבוק שלנו: לטם – טבע נגיש לכולם.