מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
של"ח וידיעת הארץ - מינהלת הטיולים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה למאגר הכתבות

פארק בגין/שביל התקווה | גיליון 15

share
שתפו עמוד:
פארק בגין/שביל התקווה | גיליון 15
נושא: היסטוריה
אזור בארץ: ההר המרכזי
הצעה למסלול: כן
גיליון: מס' 15

פארק בגין – מעיינות ושבילים בו

מיכל אלקלעי היא אחראית מנהיגות בכירה בחטיבת החינוך וקהילה, קק"ל.

"עם כל הבעיות ועם כל הצרות, עם ישראל חי ויחיה" אמר מנחם בגין, ומסתמן שצדק. עם בוא האביב, נצא לטייל בפארק הקרוי על שמו ונכיר פינות חמד, שבילים ואת מעיין עין קובי – מעיין ניקבה אחד מיוחד.

עונת האביב מביאה עימה הזדמנות נפלאה לצאת אל הטבע, אל היערות ואל הפארקים, ולטייל באוויר הפתוח. בתקופה זו, אנו חוגגים את יציאתו של עם ישראל מעבדות לחירות. עם ישראל זכה לצאת ממצרים לאחר מאבק קשה במצרים, ועד היום אנו נאבקים לשמור על מדינתנו ועל חירותנו. "עם כל הבעיות ועם כל הצרות, עם ישראל חי ויחיה," אמר ראש הממשלה השישי של מדינת ישראל, מנחם בגין.

על שמו של מנחם בגין ועל שמה של אשתו עליזה, הוקם פארק: פארק בגין. את הפארק, שנמצא בלב הרי ירושלים והוא חלק מיער עמינדב, הקימה קק"ל, והיא פרצה בו דרכים רבות המובילות למגוון אתרים מעניינים. חלק מהשבילים עבירים לרכב רגיל או לרכבי 4X4, אך מומלץ לצעוד בשבילים ולבקר באתרים השונים שבפארק.

הפארק והדרכים אליו

כניסה למערת קבורה, צילום: מיכל אלקלעי
כניסה למערת קבורה, צילום: מיכל אלקלעי

שני שערי כניסה ראשיים יש לפארק – האחד ליד בר גיורא והשני ליד מבוא ביתר. גבולו הצפוני של הפארק הוא נחל רפאים, אחד מיובליו של נחל שורק, שלאורכו נמצאת מסילת הברזל הישנה שבה עברה הרכבת מיפו לירושלים וכיום עוברת בה הרכבת מבית שמש לעיר הבירה. בחלק הדרומי של הפארק, עובר כביש 375 (באזור צור הדסה ומבוא ביתר) ובמערב כביש 386 (מבר גיורא לכיוון נחל רפאים). בצד המזרחי הפארק גובל בקו הירוק.

בפארק מתנשאים הרים שמגיעים עד מעל ל-700 מ' מעל פני הים ולמרגלותיהם ערוצי נחל עמוקים. ההרים וערוצי הנחל יוצרים יחדיו נוף מיוחד. הפארק מגוון ביערות נטע אדם ובחורשים טבעיים, יש בו אתרי עתיקות, כרמים ומעיינות, שרידי בוסתנים, טרסות עתיקות והמון פינות חמד. יש בו מספר רב של חניוני יום, וחלקם גם מאושרים ללינה בלילה בתיאום מראש, כמו החניון בעין קובי – מקום מומלץ לעצירה ולפיקניק.

פארק בגין הוא חלק מתוכנית המשלבת בין הקהילה לשטח הפתוח והוא מגשר בין הקהילות שסביבו, המתנדבות ופועלות למען פיתוחו של המקום ולשמירתו.

המצפור לזכר עליזה ומנחם בגין

פיר כניסה לניקבה, צילום: מיכל אלקלעי
פיר כניסה לניקבה, צילום: מיכל אלקלעי

בתחילת הפארק, אפשר לעצור במצפור נוף לזכרם של עליזה ומנחם בגין. המצפור בולט בסככת הברזל הכחולה שבו, בעץ האלון ובאבנים שעליהן אמרותיו של בגין.

מנחם בגין הגיע לארץ עם הצבא הפולני בדרכו למלחמה באיטליה ובחר לעזוב את הצבא הפולני ולהישאר פה. לימים שימש כמפקד האצ"ל, ובשנת 1977 נבחר להיות ראש הממשלה השישי של מדינת ישראל. שנתיים לאחר מכן, חתם על הסכם שלום עם מצרים. את כהונתו סיים בגין ב-1983, אחרי שמלחמת לבנון הראשונה הסתיימה.

מעיין עין קובי – ממעיינות הניקבה היפים בהרי ירושלים

מעיין עין קובי – בריכה תת קרקעית, צילום: מיכל אלקלעי
מעיין עין קובי – בריכה תת קרקעית, צילום: מיכל אלקלעי

בהרי ירושלים יש לא מעט מעיינות, ואם נדבק בסימון הירוק היוצא ממצפור הנוף שלנו נגיע לאחד מהם – מעיין מיוחד הנמצא באתר עין קובי. המעיין נובע מתוך ניקבה, והוא אחד ממעיינות הניקבה היפים בהרי ירושלים. באתר נמצאת מערכת שלחין קדומה, הכוללת מעיין, ניקבה ובריכת איגום, לצד עתיקות וטרסות חקלאיות מפותחות (לחצו כאן לעזר הדרכה ולסרטון הסבר על חקלאות שלחין).

מערכת משוכללת זו הייתה שייכת ליישוב היהודי קוביי, שהיה פעיל בתקופת המשנה. המערכת כוללת ניקבה באורך של כ-12 מ' ובריכה תת קרקעית, המכוסה במבנה אבן, שבתוכה נאגרו המים.

מבריכה זו זרמו המים דרך ניקבה סגורה באורך 17 מ' לבריכה חיצונית. בריכה זו אינה פעילה כיום. מהבריכה עברו המים באמצעות תעלות לחלקות שסביבה. קק"ל ורשות העתיקות שיקמו את המקום, נטעו עצי בוסתן והקימו חניון יום ולילה.

אפשר לרדת לבריכה התת קרקעית במדרגות אבן המשולבות במדרגות ברזל שבכניסה למבנה. לאמיצים שבכם, מומלץ לרדת בפיר המוביל לנביעה (כעשרים מ' מדרום לבריכה) ולהגיע לבריכה בזחילה קצרה ורטובה. יש להצטייד בפנסים ובנעליים מתאימות להליכה במים.

ליד בריכת האיגום, נמצא מבנה שראשיתו בתקופה הרומית או הביזנטית. המבנה הוסב לבית תפילה מוסלמי ושימש את הכפר הערבי אל קאבו עד מלחמת העצמאות. יש המזהים את המקום עם כבון המקראית, שהייתה עיר בנחלת יהודה. השם "כבו" מוזכר גם במסעו של המלך האשורי סנחריב ביהודה. באזור נמצאו שרידי כנסייה צלבנית שכנראה שימשה גם כח'אן דרכים לעולים לרגל לירושלים מדרום.

מפת יער עמינדב
מפת יער עמינדב

למעוניינים בצעידה קלה, מומלץ לרדת בשביל ההליכה לנחל קובי, הנקרא שביל סילבר, שצבעו אדום. בתום הסיור אפשר לחזור לחניון ולצאת ממנו בשביל המסומן בירוק. אורכו של המסלול הירוק  כ-2.1 ק"מ. חלק מהמסלול עובר בתוואי שביל ישראל. אפשר להמשיך לכיוון יד קנדי בשביל המסומן בשחור. על שביל זה נרחיב בפעם אחרת.

בכניסה לפארק מבר גיורא, נמצא חניון על שם מילטון יעקובי ובו שולחנות פיקניק, ברזי מים לשתייה ומתקני שעשועים, החניון מיועד לחניית יום ולילה (בתיאום מראש). החניון מונגש ומותאם לבעלי צרכים מיוחדים. המקום התפרסם במלחמת העצמאות כ"צומת המזלג", שבו נפגשו הכביש העולה מעמק האלה לבית לחם עם השביל שדרכו הגיעו כוחות הפלמ"ח מהשפלה. המקום נכבש ב"מבצע ההר ." מהחניון יוצאת דרך נוף היער, המסומנת בסימון שבילים שחור. דרך נוף היער הזו משלבת קטע משביל ישראל ומשביל גולני ושבילים המסומנים בצבע אדום וירוק.

מוזמנים לקפוץ לטייל וליהנות מהאוויר הצלול כיין. אם בחרתם להמשיך בשביל ליד קנדי, אנחנו ממליצים לשחק בחוויער "לכודים ביער" – למשחק סרקו את הברקוד:

bar-code

חג חירות שמח וירוק.