מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
של"ח וידיעת הארץ - מינהלת הטיולים

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה למאגר הכתבות

המדבר צומח שוב – סיור בנחל סלוודורה | גיליון 14

share
שתפו עמוד:
המדבר צומח שוב – סיור בנחל סלוודורה | גיליון 14
נושא: אקולוגיה, חי וצומח
אזור בארץ: המדבר המזרחי
הצעה למסלול: כן
גיליון: מס' 14

המדבר צומח שוב – סיור בנחל סלוודורה

ליאור שמש - מורת דרך, תוכניות חינוכיות, אנ"א.

חודשים לא פשוטים עוברים עלינו. שבועות ארוכים של אי ודאות, של חששות, של ייאוש ושל תחושת חוסר אונים. בשעת משבר כזו, קשה לזכור שגם מתוך שבר אפשר לצמוח. עונות השנה והחורף המגיע מסמלים את המחזוריות שבטבע. מחזוריות זו עשויה לשמש לנו עוגן של ודאות ושל תקווה בעיתות משבר.

בחורף הקרוב, נצא לגלות את אחד הנחלים הפחות מוכרים בנחלי מדבר יהודה – נחל סלוודורה. נחזה כיצד חיים מצליחים להתקיים גם באזורים שחונים ומאתגרים ביותר וכיצד המדבר משנה את פניו בתום הקיץ הלוהט והיבש, עם הגעתן של טיפות הגשם הראשונות המפיחות בו חיים בדרך פלאית. המסלול בערוץ הנחל, הנמצא בין עין גדי ומצפה שלם, הוא מעגלי וקליל, אורכו כשני קילומטרים. המסלול מתאים לימי החורף והאביב, פרט לימים שיש בהם אזהרת שיטפונות.

מומלץ לשלב בהכנה לטיול את הפעילות החינוכית המוצעת באכסניית אנ"א עין גדי, הנמצאת במרחק שבע דקות נסיעה בלבד מהמסלול. האכסניה ממוקמת צמוד לשמורת הטבע עין גדי ולקיבוץ עין גדי ומספקת, מלבד אפשרות לינה מול השקיעות המרהיבות של אזור ים המלח ומלבד קרבה לנקודות עניין מקומיות, גם סרט וחידון טריוויה העוסקים במרחב הגיאוגרפי שבו נטייל. הפעילות חושפת בפני המשתתפים את מאפייני מדבר יהודה וים המלח בחוויית למידה אינטראקטיבית ומהנה. בתום הפעילות, מומלץ לראות את התבליט התלת ממדי של ארץ ישראל המוצג באכסניה ולזהות בו את בקעת ים המלח שבה אנו נמצאים, את רכס הרי יהודה הסמוכים, את נאת המדבר של עין גדי ואת מצוק ההעתקים המתנשא מעלינו. 

תבליט ארץ ישראל, צילום: אנ"א עין גדי
תבליט ארץ ישראל, צילום: אנ"א עין גדי

מסלול נחל סלוודורה מתחיל במגרש חניה שממוקם כחמישה ק"מ דרומית ליישוב מצפה שלם. בשל קו הפרדה רצוף בחלק זה של הכביש, יש להגיע לחניה רק מכיוון צפון. נחנה את הרכב במגרש החניה ונלך בשביל המסומן בכחול שעולה מערבה בשלוחה לאורך כחצי ק"מ. נציץ בזהירות אל ערוץ נחל סלוודורה שתחתינו – אחד מנחלים רבים המתחתרים במדבר יהודה. בניגוד לנגב ולמדבריות אחרים בעולם שהם חלק מרצועת מדבריות עולמית הממוקמת לרוחב כדור הארץ, מדבר יהודה הוא מדבר מקומי, המכונה מדבר בצל גשם. סמיכותו להרי יהודה הגבוהים ועתירי המשקעים מייצרת מצב שבו עננים המגיעים מהים התיכון צוברים לחות וממשיכים בדרכם מזרחה אל החוף ואל הרי יהודה. לאחר שמרב הגשמים יורדים בהרים הגבוהים, העננים ממשיכים בדרכם אל ים המלח. אולם, בשל הפרש הגבהים שבין ההרים והמרחב הנמוך שממזרח להם, האוויר מתחמם, טיפות המים מתאדות ולא יורדות כגשם. כך נוצר המדבר שבו אנו מטיילים כעת.

נעיף מבט מעלה אל מפל סלוודורה המרשים שגובהו כמעט מאתיים מ'. נבחין במערה קטנה במצוק שמדרום לו. במבט ראשון, המדבר נראה שומם וחסר סיכוי לקיומם של חיים בו. אך מערת סלוודורה, שממוקמת בין ערוץ סלוודורה לערוץ נחל קדם, מספרת לנו שבני אדם חיו כאן לפני אלפי שנים. המערה הקרסטית נוצרה בצורה טבעית כתוצאה מבליה שנגרמת מחלחול מים בסדקי המסלע הקשה שמאפיין את המצוקים. הגישה המסוכנת (והאסורה כיום) למערה, שרק שביל צר ותלול הוביל אליה, גרמה להיותה, לפי השערות, למקום מסתור לפליטים יהודים בתקופת מרד בר כוכבא. סקרים וחפירות שהתקיימו במערה בשנות השבעים ובתחילת שנות האלפיים מצאו שהיא גדולה יותר מכפי שנראה מבחוץ וכוללת בתוכה חדרים מספר. בחדרים התגלו ממצאים ארכיאולוגיים המעידים על אורח החיים של המסתתרים, כמו שרידי צמר ופשתן ששימשו למלבושים, חרצני תמרים וזיתים שמהם ניזונו ואפילו ראש חץ מברזל, מסמרים, שרידי סלים וחבלים עשויים קש. ממצאים עתיקים אף יותר מעידים על חיים שהתקיימו במערה גם בתקופה הכלקוליתית, לפני כששת אלפים שנה.

נמשיך בהליכה בשביל המסומן בכחול. הליכה זו תוביל אותנו אל אפיק נחל סלוודורה ולמפגש עם סימון שבילים ירוק. בצומת השבילים, נפנה שמאלה (מערבה) אל מעלה האפיק המסומן בירוק. נעבור מפל קטן ונגיע לעץ ירוק שאי אפשר לפספס, הוא עץ הסלוודורה שנתן לנחל את שמו. על רקע הסלעים הבהירים והיובש המדברי, העץ הירוק נראה כמעט כמו אשליה, ומכאן הייחודיות שלו. העץ ירוק עד והוא צמח מוגן בישראל, גדל בנאות מדבר ליד מעיינות ובערוצי נחלים וחובב אקלים חם במיוחד. מומלץ להביט מקרוב בענפים, שידועים כמברשות שיניים טבעיות. מסורת עממית מספרת שהנביא מוחמד השתמש בענפים אלה לטובת בריאות השיניים שלו. העץ הוא בית גידול ומקור לחיים נוספים, גם אם אינם נראים במבט ראשון. בתוך הסבך הירוק, מסתתר לבנין הסלוודורה, פרפר קטן שכנפיו כתומות-ורודות וכשמו כן הוא: גדל רק בעצי סלוודורה. הנקבה מטילה בעץ את הביצים, הזחלים מתפתחים בסבך העץ המסתיר אותם מפני טורפים, ולבסוף מתגלמים על עלי העץ עד לבקיעה מהגולם כפרפרים.

אבל כיצד כל אלו מצליחים להתקיים כאן, באמצע המדבר? סמוך לעץ, נמצאת נביעה שנראית כטפטוף המתנקז לשלולית קטנה. זהו עין סלוודורה. מי הנביעה מליחים ומרירים, אך מאפשרים חיים בנאת המדבר הזעירה שבה צומחים גם עץ אשל ושיחי סמר וצלף. אל הצמחייה הגדלה סמוך לנביעה, מגיעים מיני ציפורים. אחד מהם חברותי במיוחד ומזוהה עם האזור: הטריסטרמית. ציפור זו קרויה על שמו של הנרי טריסטראם, חוקר טבע שתיעד אותה לראשונה מבחינה מדעית. צבעה השחור הבוהק וכנפיה הכתומות, כמו גם הקריאות הרמות והמוזיקליות שהיא מוציאה, הביאו להיותה חלק אינטגרלי מחוויית הביקור במדבר יהודה. מקורות המזון של הטריסטרמית מגוונים ונעים מפירות צמחי מדבר ותמרים ועד קרציות שהיא פולה מפרוותם של בעלי חיים מקומיים, כמו יעלים, חמורים וגמלים. נקיקי הסלע והמצוקים הם אתר הקינון האולטימטיבי שלה, ובכך הטריסטרמית מצליחה להשתמש בתנאים הלא פשוטים של המדבר לטובתה.

שיח סלוודורה
שיח סלוודורה, צילום: אודי שטיינוול, מתוך אתר פיקיויקי

מכאן נחזור על עקבותינו עד לפיצול השבילים ונבחר להמשיך בשביל המסומן בירוק ולרדת בערוץ הנחל. בדרך נעבור חמישה מפלים קטנים, בחלקם נצטרך להיעזר בדרגיות בסלע ואת חלקם נעקוף. בחלק זה של הנחל, נוכל להתרשם ממאפיין נוסף של מדבר יהודה. נחל סלוודורה, כמו גם הנחלים הסמוכים אליו, מתאפיין בערוץ עמוק ומרשים שנוצר בתהליך ארוך של עשרות אלפי שנים. מקור המים המגיעים לנחל הוא משקעים שיורדים כאן ובהרי יהודה הגבוהים שממערב לנו. בשל הפרשי הגבהים בין ההר לבקעה, המים שוטפים אל ים המלח הנמוך דרך ערוצי הנחלים הזורמים אליו. כוחה של טיפת מים בודדה אינו רב, אך טיפות מים מרובות המתחתרות בסלע לאורך תקופה ארוכה מייצרות בליה בסלעי הגיר והדולומיט הקשים המאפיינים את האזור. כך עוצב ערוץ הנחל הקניוני שלפנינו.

לאחר שנעבור את המפל החמישי, ייפתח ערוץ הנחל ונגיע למעביר מים שמוביל את המים בעת שיטפון מתחת לכביש 90. קצת לפני מעביר המים, שני סולמות המטפסים מעלה אל מפלס הכביש. נעלה בהם ונמשיך בהליכה קצרה דרומה לצד הכביש עד שנגיע חזרה למגרש החניה. 
טיול מהנה!