מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
של"ח וידיעת הארץ - מינהלת הטיולים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה למאגר הכתבות

קהילת של״ח הבית ספרית | גיליון 16

share
שתפו עמוד:
קהילת של״ח הבית ספרית | גיליון 16
נושא: חברה וקהילה
אזור בארץ: כל הארץ
גיליון: מס' 16

קהילת של"ח הבית ספרית

שרון צ'בוטרו היא מנהלת מקיף ט' שש שנתי ע"ש דוד אלעזר בראשון לציון.

קהילת של"ח במקיף ט' היא קהילה בתוך קהילה בתוך קהילה ההולכת ומתרחבת. הערכים והפעילות של מקצוע השל"ח יוצרים מעגלי השפעה של נוגעים ברבים ומעודדים את השותפים לחיבור אנושי ומעצים. קהילת של"ח היא קבוצה המעודדת למעורבות ולנתינה. כל פעילות של הקבוצה מלווה בתהליך לעיצוב זהות ישראלית ערכית. פעילות של"ח בבית ספרנו מחזקת את שיתוף הפעולה בין תלמידים, מורים, הורים, גופים ומוסדות שונים. הליווי הצמוד שמעניקים מורי השל"ח לתלמידים מחזק דור של מנהיגים הסוחפים אחריהם ומשמשים דוגמה לכלל.

מש"צים מפעילים ילדי מפונים
צילום: גינת פלכתמן
מש"צים מפעילים ילדי מפונים צילום: גינת פלכתמן

כמנהלת, נחשפתי לתוכנית השל״ח לפני כשבע שנים, כאשר נבחרתי לנהל את חטיבת הביניים מקיף ט' ע"ש דוד אלעזר בראשון לציון. הרושם הקודם שלי היה ששל"ח הוא בעיקר שיעור במערכת שאפשר לבטל לצורך השלמה של שיעורים אחרים. אך במפגש עם התוכנית, גיליתי עולם מדהים של ערכים – אחריות, מסוגלות, יצירתיות, גמישות, חברות, תכנון ועוד – המשפיע ישירות על התלמידים בכל תחומי החיים. נחשפתי לכמות אדירה של תלמידים אשר בוחרים מרצונם להיות חלק מההנהגה המדהימה של עולם זה, לתרום, להעניק ולהירתם. לאורך השנים, זכו בוגרי בית הספר בתעודות הצטיינות מחוזיות ובפרסים. בנוסף, בוגרים רבים בוחרים להמשיך לתרום בשנת שירות נוספת או ביציאה למכינות.

מורי השל"ח בבית הספר מחויבים מאוד ומשמשים חלק מלב בית הספר. הם מספקים אוזן קשבת לתלמידים רבים בבית הספר ומזמנים לתלמידים חוויה שונה אשר מעצימה ילדים רבים שאינם בהכרח בולטים ביומיום. בנוסף, הם מנהלים אשכול מש"צים: כל שנה, כל שכבה משכבות ח'-י"ב חונכת את השכבה שתחתיה. מורי השל"ח מחויבים לאשכול ומשמשים מחנכים לכל דבר.

השנה נבחרתי לנהל את כל קריית החינוך השש שנתית. אחד היעדים הברורים שהצבתי לעצמי הוא שרוח תחום של״ח תהיה לרוח המקיף כולו ותשפיע על פעילויות ועל הטיולים השנתיים, תעצב את המסעות כמסעות משמעותיים ותקנה ערכים ערכיים חברתיים.

דווקא בשנה מאתגרת זו של מלחמה שטרם הסתיימה ולמרות כל הקשיים, הצלחנו לקיים את פעילות השל"ח ולהעצימה. הכי קל היה לוותר עליה, להיכנע לפחדים וללחצים שעלו מכל עבר, אך בחרנו לצאת מהקופסה, לממש את ערך הגמישות ולהתמקד בערכי התנדבות ונתינה. לאורך כל המלחמה, הפעילו קבוצות המנהיגות הבית ספריות התנדבויות רבות ומגוונות בהובלת מורי השל"ח ואשכול המש"צים. הפעילות החזיקה את התלמידים בעשייה חיובית והוכיחה שגם מעשה קטן יכול לעשות שינוי גדול.

הפרויקט הראשון שיזמנו נבע מצורך שעלה מהשטח. בעקבות גיוס המוני של חיילים, נוצר חוסר בציוד בסיסי. קבוצת המנהיגות הציעה להכין מארזים אישיים לחיילים. כדי לקדם את הרעיון, נאספו תרומות מהקהילה הבית ספרית, ותלמידים, הורים ומורים ארזו ציוד בחבילות אישיות והעבירו אותן לחיילים ולחיילות בחזית הלחימה בצפון ובדרום.

בימים שלאחר מכן, העלו המש"צים רעין חדש: לקיים מפגש עם משפחות מפונים שהתפנו לראשון לציון. המש"צים הכינו והובילו פעילות הפגה לילדי המפונים שכללה תחנות O.D.T,  פעילות יצירה, קליעת צמות ודוכני מזון. הפעילות אפשרה להורים כמה שעות של רוגע. בכך התרחב מעגל העשייה של בית הספר לחיזוק המפונים ולהעלאת המורל. המפגש עם משפחות המפונים העלה צורך בהשגת ציוד למשפחות שפונו מבתיהם למושב עידן. קהילת בית הספר יצאה במסע נרחב להתרמת מוצרים בסיסים והכינה מארזים שכללו מזון, חומרי טואלטיקה ושוברים לרכישת בגדים.

"לקראת שבת" הוא מיזם שהעלו נציגי הנהגת ההורים שכלל נתינת חלה ועוגה לכבוד שבת למשפחות של מגויסים מקרב הקהילה הבית ספרית. בעקבות שיתופי הפעולה שנוצרו בפרויקטים הקודמים, היה ברור להורים שמי שיצליח להוביל את הפרויקט הן קבוצות המנהיגות הבית ספריות ובהן אשכול המש"צים.

מש"צים מפעילים ילדי מפונים
צילום: גינת פלכתמן
מש"צים מפעילים ילדי מפונים צילום: גינת פלכתמן

במקביל ליוזמות אלו, עסקו קבוצות המנהיגות גם בתכנים הקשורים לאירועי המלחמה. הפעילות הראשונה שנעשתה, ביום זכויות הילד, הייתה השתתפות במיזם ארצי למען הילדים החטופים באמצעות קמפיין שכותרתו: Kites for freedom. המש"צים הכינו פעילות שעסקה בחוק זכויות הילד ואחר כך סיפרו על מסורת העפיפוניאדה שהובילה משפחת קוץ מהעוטף. חמשת בני המשפחה נרצחו כולם בשבעה באוקטובר. המשתתפים הכינו עפיפונים, כתבו עליהם מילים של תקווה והפריחו אותם.

ביום הולדתו של אביתר דוד החטוף בעזה, אחיינה של רכזת שכבת ז', הפריחו תלמידי בית הספר בלונים למען אביתר ולמען החטופים כולם. קבוצת המנהיגות הבית ספרית, הכוללת את אשכול המש"צים ואת מועצת תלמידים, השתתפה בסיור לכיכר החטופים. הקבוצה השתתפה בסיור מודרך בין המייצגים ונפגשה לשיחה אישית מרגשת ועוצמתית עם משפחות החטופים.

עבר זמן והגיע חג פורים. שוב העלו קבוצות המנהיגות הבית ספרית והקהילה את הצורך בעשייה.  כך נוצר שיתוף פעולה עם עמותת "חסדי ערן" והשתתפות במיזם "פורים של תקווה", שמטרתו לשמח לוחמים פצועים בבתי החולים. תלמידי המקיף השש שנתי אספו מוצרים, כתבו ברכות וארזו משלוחי מנות.

חשוב לציין שאשכול המש"צים פועל ויוזם לא רק בימי חירום. למרות המצב, התקיימו ימי שדה גם בימים מאתגרים אלו של מלחמה. נמצאו פתרונות יצירתיים לקיום ימי שדה, בעיקר בסביבה הקרובה, כגון חצר בית הספר, פארק סמוך לבית הספר, המבואה בבית הספר, בתי ספר יסודיים מזינים. חידונים לט"ו בשבט בחטיבת הביניים ופעילות חדר בריחה בפורים. אשכול המש"צים היה שותף בבניית סמינר מורים ״מרגישים ביחד״ בן יומיים ובבניית פעילות לעידוד התלמידים ליציאה מהמרחב הכיתתי. הצוות החינוכי התגייס כולו לתהליך. 

לסיכומם של דברים, מקצוע השל"ח הוא מרכזי ומשמעותי במקיף ט' ואי אפשר בלעדיו.