מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
של"ח וידיעת הארץ - מינהלת הטיולים

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה למאגר הכתבות

תל אביב בשתי מלחמות אוקטובר | גיליון 14

share
שתפו עמוד:
תל אביב בשתי מלחמות אוקטובר | גיליון 14
נושא: מורשת קרב
אזור בארץ: מישור החוף
הצעה למסלול: כן
גיליון: מס' 14

תל אביב בשתי מלחמות אוקטובר

חדווה בן סיני, חברת מטה של"ח וידיעת הארץ

תלמידים בתל אביב צובעים פנסי מכונית כדי לעמעם את אורם, צילום: ארכיון המדינה
תלמידים בתל אביב צובעים פנסי מכונית כדי לעמעם את אורם, צילום: ארכיון המדינה

בואו נחזור חמישים שנה אחורה בזמן,  לצוהרי יום הכיפורים באוקטובר 1973. הרחובות, הסואנים בדרך כלל, ריקים ממכוניות וכמעט מאנשים. על מסכי המכ"ם במרחק כמה קילומטרים מהחוף, מתגלה מטרה גדולה הנעה לעבר העיר מכיוון סיני: שני טילי שיוט ששוגרו ממטוס מצרי עושים דרכם לעבר העיר תל אביב. טייס הקרב רס"ן איתן כרמי ז"ל, מוביל טייסת 101, מיירט את אחד הטילים. השני נופל לים. דקות ספורות אחר כך, יודיע דובר צה"ל על התקפה משולבת של צבאות מצרים וסוריה בסיני וברמת הגולן.

איך הייתה נראית מלחמת יום הכיפורים אם הטילים היו פוגעים בלב תל אביב?

מלחמת יום הכיפורים נפתחה במתקפה אווירית נרחבת. מטוסים מצריים תקפו בסיסים ומחנות ישראלים ברחבי סיני, השמידו עמדות בקרה אווירית, תחנות תקשורת ועוד. אבל מטוס אחד יצא למשימה אחרת. הוא המריא מעומק שטח מצרים וטס אל הים התיכון. משהגיע, שיגר שני טילי שיוט לכיוון תל אביב. כל ערכה של פעולה זו היה בניסיון להטיל אימה על העורף. במקרה של פגיעה מוצלחת: אנשים יסתגרו במקלטים ולא יוכלו לסייע בפינוי ובחילוץ. כמו כן, הפגיעה עשויה לגרום לבריחה המונית מהעיר ולחסימת צירי תנועה. זו תוכננה להיות מתקפת טרור לכל דבר ועניין.

אך, כפי שצוין, אחד הטילים נפל לים והטיל השני יורט על ידי רס"ן איתן  כרמי ז"ל ממטוס המיראז 3  של טייסת .101 בראיון לרועי מנדל שפורסם ב17.9.2010  בynet סיפר כרמי "זה היה שגרתי" .

הימים שלאחר פתיחת מלחמת יום הכיפורים ברחובות תל אביב התאפיינו בהיערכות ללחימה: ניקיון מקלטים, מילוי שקי חול, צביעת חלונות ופנסים בצבעים כהים, האפלה של העיר לימי המלחמה.
נערים ממלאים שקי חול בחוף הים של תל אביב, צילום: ארכיון המדינה
נערים ממלאים שקי חול בחוף הים של תל אביב, צילום: ארכיון המדינה

מתחם איסוף ציוד למשפחות באקספו תל אביב, צילום: ליזי שאנן, מתוך: אתר פיקיויקי
מתחם איסוף ציוד למשפחות באקספו תל אביב, צילום: ליזי שאנן, מתוך: אתר פיקיויקי

חמישים שנה בדיוק לאחר שמלחמת יום הכיפורים פרצה בסיני וברמת הגולן, ביום שבת, שבעה באוקטובר 2023, ניעורו תושבי תל אביב בשעה 6:30 למשמע אזעקות הקוראות להם להיכנס אל המרחבים המוגנים. בהפתעה גמורה, ללא כל הכנה, נהיה יום שמחת תורה לשבת השחורה ביותר שידעה מדינת ישראל.

כמו בארץ כולה, גם בתל אביב החלה היערכות למלחמה ולשיגורי טילים מרצועת עזה. ההיערכות כללה פינוי מקלטים ברחבי העיר וניקיונם כדי שיוכלו לקלוט את התושבים עם הישמע אזעקות. כשאתה מתהלך ברחובות העיר, אתה יכול לראות פה ושם שלטים המזמינים את ההולכים ברחוב להיכנס למקלט השכונתי במקרה של אזעקה. תושבים שלא גויסו למילואים (ועונים לקריטריונים הנדרשים) נקראו לשירות בצו 8 במרחב מגוריהם בהתאם לצרכים העירוניים ולהנחיית פיקוד העורף לתקופת המלחמה.

כבר מהרגע הראשון, נמלאה העיר מרכזי התנדבות למען מפונים ומפונות מהדרום ומהצפון שנקלטים בעיר. מתנדבים פעלו לאיסוף תרומות ולסידורן, לשינוע ציוד, לקיום חונכות להפחתת בדידות, לקיום פעילויות פנאי והפגה לשוהים במלונות, לליווי אנשים הזקוקים לכך לבדיקות רפואיות, לניהול משחקיות, ספריות וחנויות יד שנייה במלונות, ורשימת תחומי ההתנדבות עוד ארוכה ומגוונת.

אקספו תל אביב, מתחם התערוכות והכנסים הבינלאומי, שינה ייעודו מאז פתיחת המלחמה  למתחם לאיסוף תרומות לתושבי הדרום, לחיילי צה"ל ולאזרחים והחמ"ל האזרחי" אחים לנשק" מתרכזים בחניונים התת קרקעיים של מתחם אקספו.

מתחם אקספו תל אביב התחיל להיבנות בשנת 1923, עם הנחת אבן פינה למבני הקבע של "יריד המזרח". לאחר הקמת מדינת ישראל, נבנה המתחם בשדרות רוקח. אז היה ידוע בשמו "מרכז הירידים". המרכז שימר את הסמל של "יריד המזרח" – הגמל המעופף (הגמל  מסמל את המזרח, והכנפיים מסמלות את המעוף ואת הקדמה של המערב). במתחם יש אולמות וחללים שונים, דבר המאפשר לקיים בו תערוכות, כנסים, אירועים עסקיים, אירועים פרטיים, תצוגות אופנה, ירידים, ועל פי צו השעה, כאמור, מרכז ענק לאיסוף תרומות. 

כיכר החטופים, שולחן השבת הריק, צילום: ליזי שאנן, מתוך: אתר פיקיויקי
כיכר החטופים, שולחן השבת הריק, צילום: ליזי שאנן, מתוך: אתר פיקיויקי

בימים של שגרה, אפשר להגיע למתחם אקספו כדי ליהנות מתערוכות מתחלפות, ממרחבי דשא ומגינות נוי מטופחות המקיפות את המתחם שהוגדר כמתחם ירוק שבו כל תהליכי הבניה והפיתוח נעשים בהתאם לתקני איכות הסביבה ובשמירה על סביבה ירוקה ועל אלמנטים של בנייה ירוקה.

מיצג דובונים חטופים בכיכר דיזנגוף, צילום: ליזי שאנן, מתוך: אתר פיקיויקי
מיצג דובונים חטופים בכיכר דיזנגוף, צילום: ליזי שאנן, מתוך: אתר פיקיויקי

במאמץ להשבתם של החטופים הביתה ובמטרה להביע סולידריות עם משפחות החטופים, הוקמו מיצגים רבים ברחובות העיר תל אביב: וידיאו ארט למען החטופים הוקרן על חזית מוזיאון העיר בכיכר ביאליק; שולחן שישי וסביבו כיסאות ריקים הוצג ברחבת מוזיאון תל אביב, שזכתה לשם "כיכר החטופים"; דובים מכוסי עיניים ועליהם תמונות הילדים החטופים הוצגו בכיכר דיזנגוף; תמונות החטופים הוצגו על קיר ברחוב קפלן; פרויקט "אנשי הפרחים", המייצר בהתנדבות זרי אבל למשפחות השכולות בכל רחבי הארץ, הציב בכיכר הבימה מיצב פרחים לאורך שבעים מטרים הכולל את המסר המחזק: We Stand With Israel. לצד המיצב התקיים אירוע פומבי של שזירת זרי אבל למען הנופלים.

כל המקומות שמיצגים הוצבו בהם מספרים בימים של שגרה את סיפור תולדותיה של העיר תל אביב ואת סיפור קורותיה. אך בימים אלו, העיר תל אביב, כמו המדינה כולה, מתכנסת לספר את סיפורה של המלחמה, את סיפורם של הנרצחים, החטופים והנעדרים. כמו אזרחי המדינה כולה, גם תושבי תל אביב מתאחדים בעשייה ובאהבה לכלל כוחות הביטחון, העושים לילות כימים כדי לשמור על ביטחוננו וכדי שבבוא העת נוכל לסייר ולטייל בתל אביב וליהנות מכל מה שהעיר והמדינה הנפלאה הזו יכולות להציע לנו.