מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
של"ח וידיעת הארץ - מינהלת הטיולים
הצהרת נגישות

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חזרה למאגר הכתבות

שבילי ישראל ודרכי העם | גיליון 16

share
שתפו עמוד:
שבילי ישראל ודרכי העם | גיליון 16
נושא: חברה וקהילה
אזור בארץ: כל הארץ
הצעה לביקור באתר: כן
גיליון: מס' 16

שבילי ישראל – ודרכי העם

ערן גלזר הוא מנהל המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות באריאל. מכהן בתפקיד יושב ראש התאחדות הצופים והצופות בישראל (בהתנדבות). בעבר ריכז פרויקטים במועצת תנועות הנוער בישראל. כל הזכויות על התמונות שמורות למרכז הארצי לפיתוח מנהיגות באריאל.

מדינת ישראל משופעת בשבילים המציגים את יופייה של הארץ ומסמלים את הטוב והיפה שבה. השבילים שונים באופיים ועוברים מהצפון הירוק והפורח עד המדבר האינסופי על סגולותיו. בדומה לשבילים, גם החברה הישראלית מורכבת מאנשים שונים מכל גווני הקשת החברתית, ויחד הם משלימים את המפה האנושית של מדינת ישראל. 

שבילי ישראל הרבים והשונים מאפשרים מפגשים בין אנשים הנושאים תרמילים של חוויות מהשביל ומהחיים – ניסיון חיים, שמחות ולצד זה סבל וטראומה. במרכז הארצי לפיתוח מנהיגות באריאל, אנחנו פוגשים אנשים רבים הנמצאים בשבילים אחרים בחייהם. השאיפה שלנו היא להיות הגורם המחבר, המדבק, להפגיש אותם במרכז.

על המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות

המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות הוקם בשנת 2010 בעיר אריאל. בחזון המרכז, שהוצג עם הקמתו, צוינה יניקה ערכית מסיפורי התנ"ך כמאפשרת בניית תהליך חינוכי. המשתתפים בפעילויות המרכז מתמודדים עם משימות המכינות למנהיגות ודורשות אחריות, חשיבה יצירתית והובלה מחד גיסא ועבודה בשיתוף פעולה מאידך גיסא. המשתתפות והמשתתפים חווים משימות אתגר, ודרך  העבודה הצוותית ודרך קבלת ההחלטות המשותפות, הם מתמודדים עם הקשיים ומתגברים עליהם עד ההגעה אל היעד.

שבילי האנשים – מקום המפגש

מתקן האודיסאה – "לך לך"
מתקן האודיסאה – "לך לך"

השבילים האנושיים שמסמלים את יופייה של הארץ מתנקזים אצלנו למרכז הארצי לפיתוח מנהיגות ומתאחדים בפעילויות אתגר ובמעגלי שיח וגיבוש. קבוצות שעשויות להיחשב כקצוות מנוגדים מגיעות לפעילויות משותפות. בין הקהלים שמגיעים אלינו: תלמידים מהעיר ומהכפר, מהפריפריה ומהמרכז, דתיים וחילונים, ערבים ויהודים. כולם מחפשים את הארץ המובטחת, כולם נשמעים לצו ה"לך לך", כולם מוכנים לעשות "קפיצת אמונה" בחייהם.

פעילות "לך לך" – מתקן האודיסאה

מתקן "קפיצת האמונה" – משתתף מתכונן לקפיצה
מתקן "קפיצת האמונה" – משתתף מתכונן לקפיצה

"אודיסאה" משמעותה מסע. "לך לך" הוא מסע אישי ולאומי. זהו מסע של התבוננות אישית ושל יצירת חברה חזקה שמבררת כיצד תוכל לבנות חברת מופת. במתקן האודיסאה, המדריכים של המרכז הארצי לפיתוח מנהיגות משוחחים עם המשתתפים על מסעו של אברהם אבינו ועל הצו שהוא שמע: "לך לך".

"וַיֹּ֤אמֶר יְהוָה אֶל אַבְרָם לֶךְ לְךָ֛ מֵאַרְצְךָ וּמִמּֽוֹלַדְתְּךָ וּמִבֵּית אָבִיךָ אֶל⁠ הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַרְאֶֽךָּ" (בראשית יב, א)

המתקן מזמן חיבור בין פרטים בתוך הקבוצה במטרה להגיע אל "הארץ המובטחת", אל סיום המשימה. כאשר יהודי וערבי או דתי וחילוני נפגשים על גשר החבלים, הם חייבים להחזיק ידיים, לתמוך זה בזה, אחרת לא יוכלו לסיים את המסלול. כשעומדים בין שמיים לארץ, בגבהים, מבינים שהארץ מובטחת לכולנו, ועלינו פשוט לחבור יחד כדי להגיע אליה.

קפיצת האמונה

קבוצת מעודדת את המשתתפים שמטפסים על עמוד המתקן "קפיצת האמונה"
קבוצת מעודדת את המשתתפים שמטפסים על עמוד המתקן "קפיצת האמונה"

"קפיצת האמונה" היא מסע אישי שמזמין את הפרט להיות פעיל במסע קבוצתי, אישי וקהילתי. כשמביטים מהקרקע, מתקן קפיצת האמונה עשוי להיראות מפחיד. המתקן מורכב מעמוד בגובה של כ-13 מטרים, מבסיס קטן על ראש העמוד ומטרפז שנמצא במרחק שני מטרים מראש העמוד. על המשתתף לטפס אל ראש העמוד, לעמוד על בסיס העץ הקטן, ומשם לקפוץ אל הטרפז, אין זה משנה אם יאחז בו או לא. כך או כך, נדרש ריכוז מרבי כאשר קופצים אל הטרפז. למרות היות המשתתף קשור ומאובטח, החשש גובר והמשימה מורכבת.

על אף שהמשימה היא בעיקרה אישית, לקבוצה יש תפקיד מכריע: עידוד!

השיח בנוגע למתקן "קפיצת האמונה" עוסק בדוד הנער שהיה למלך. כאשר דוד יצא לקרב מול גוליית, הסביבה לא בדיוק עודדה אותו, והאמונה היא שהניעה אותו. "וַיֹּאמֶר שָׁאוּל אֶל דָּוִד לֹא תוּכַל לָלֶכֶת אֶל הַפְּלִשְׁתִּי הַזֶּה לְהִלָּחֵם עִמּוֹ כִּֽי⁠ נַעַר אַתָּה וְהוּא אִישׁ מִלְחָמָה מִנְּעֻרָיו" (שמואל א, יז, לג). דוד יצא אל הקרב כשהוא בעמדה נחותה לעומת האויב. אבל דוד ניצח כי הוא לא הקשיב לקריאות הלא מעודדות. בניגוד לאחיו של דוד, המשתתפים מעודדים את מי שמטפס (אגב, העמוד מסמל את גוליית). את מסוגלת! אתה יכול! תמשיך לטפס! אל תפחדי! אלה רק חלק מקריאות העידוד שנשמעות מסביב למתקן כאשר חברי הקבוצה שלמטה שולחים חיזוקים כלפי מעלה, אל מי שעומד למעלה.

נטע תלמידת תיכון: "הכיתה שלי היא העוגן שלי. בזכות החברים שלי אני מאמינה שיהיה כאן טוב, טוב יותר! המפגש בגובה גרם לי להבין כי ישנם משאבים פיזיים ורוחניים שנותנים לנו כוחות להביא עתיד טוב יותר." כוחה של הקבוצה חזק ומחבר, וכאן – במרכז הארצי לפיתוח מנהיגות – כוחה של הקבוצה מתנקז לרגע טהור של אהבת הזולת, של תמיכה ושל הענקת כוחות שיכולים לגרום לאדם להגיע למחוזות חדשים.

סיכום

מסע חייה של החברה הישראלית לוט בערפל. באסון שפקד אותנו בתאריך השבעה באוקטובר, הבנו כי כוחה של החברה הישראלית טמון במסע משותף ליצירת "הארץ המבוטחת". לאורך שנות קיומה של החברה הישראלית, עמדנו בלא מעט אתגרים שאיימו על המדינה, ותמיד אחדות העם הייתה המענה להם.

מאז אסון שבעה באוקטובר, קבוצות רבות מכלל החברה הישראלית מגיעות אלינו למפגש שיוצר מפה של תקווה. קבוצות שונות נפגשות כאן כדי לבכות יחד וכדי לבנות יחד חוסן משותף. המסע ליצירת הארץ המובטחת טרם הסתיים, אבל שביליה של החברה הישראלית יוצרים רשת ביטחון לחברה חזקה ואיתנה.

מפגש בגובה יוצר חוויה שמחזקת קשר במקום שבו נדמה כי חלה התרופפות. בימים מורכבים אלה ובתוך הערפל הגדול הרובץ על שבילי ארצנו, נוצרות תפילה משותפת וכמיהה לעתיד טוב יותר. אנחנו במרכז הארצי לפיתוח מנהיגות חשים את גודל השעה ואת כובד המשימה המוטלת עלינו: לשמש מעין דבק ולחבר בין שבילי ישראל, בין האנשים שמרכיבים את ארצנו.