בשבילי חודש התקומה | גיליון 16
ימי הציון והמועדים שבין חג הפסח ליום האחדות יוצרים רצף של זיכרון לאומי ובכך רצף חינוכי וערכי. החל מהשנה ומדי שנה, עם החזרה מחופשת הפסח מערכת החינוך תציין את "חודש התקומה והגבורה". בחודש זה יצויינו ימי הלאום בהתאם ללוח השנה ויוקדש מקום ייחודי לציון אירועי השבעה באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל.
בין האירועים שהתקיימו במהלך החודש, ציינו באגף של"ח וידיעת הארץ את זכרם של חללי חסד ונצר אחרון, קיימנו מסע תקומה וימי סיור רבים ב"שבילי הגבורה" וכן את יום ירושלים ויום האחדות. על אירועים אלו נרחיב בכתבה שלפניכם.
נצר וחסד אחרון
הנחלת זכר השואה היא אבן דרך מרכזית בחברה הישראלית וחלק בלתי נפרד מהזהות היהודית. אגף של"ח וידיעת הארץ מקפיד לקיים בכל שנה פעילות הנצחה לזכרם של חללי נצר אחרון – כ-150 צעירות וצעירים ששרדו את זוועות השואה אחרונים ויחידים מכל משפחתם, עלו בתום המלחמה לארץ ונהרגו בקרבות מלחמת העצמאות. החל מהשנה, התחיל האגף בפרויקט הנצחה נוסף, "חסד אחרון", להנצחת חסידי אומות העולם שחרפו נפשם וסיכנו את חייהם ואת חיי משפחותיהם במתן הגנה ומסתור ליהודים במהלך מלחמת העולם השנייה ובחרו לעלות לארץ ולקשור את גורלם בגורל המדינה. באין קרובי משפחה, מכרים או חברים שיפעלו להנצחתם הראויה, רבה הסכנה לשכחה, ועולה החשיבות הרבה שבתיעוד ושימור הזיכרון ההיסטורי של אנשים אלו.
בין יום הזיכרון לשואה ולגבורה לבין יום הזיכרון לחללי צה"ל, קיימו צוותי של"ח סיורים, טקסים ואירועי הנצחה. המטרה העיקרית של פעילויות אלו הייתה הנצחת זיכרון השואה, בניית זהות יהודית ועיצובה וחיזוק תחושת המחויבות לעם ולמדינה. נציין פעילויות בולטות שהתקיימו במהלך השבוע: במחוז חיפה, ביקרו עשרות תלמידים בבית הקברות הלטיני ופקדו את קבריהם של חסידי אומות העולם. במחוז צפון, נפגשו התלמידים עם שורדת השואה חביבה ליפסקי. חביבה שיתפה את התלמידים בסיפור על חסידת אומות העולם שרה רובנשטיין (אז נקראה הלנה שמיט), שעבדה כעוזרת בית בביתם בווילנה. עם פרוץ המלחמה, לקחה הלנה תחת חסותה את חביבה (בת השבועיים) ואת אחיה גרשון, הציגה אותם כילדיה ובכך הצילה את חייהם. בסיום המלחמה, לא הייתה הלנה מוכנה לעזוב את הילדים ועלתה עימם ארצה לקיבוץ אפיקים, שם היא טמונה היום. במחוז דרום, ביקרו התלמידים בבית העלמין בירוחם ופקדו את קברה של חסידת אומות העולם יקטרינה מובצ'ן. לשמחתנו, עלה בידינו לאתר את הנינות של יקטרינה, תלמידות כיתה ט', והן עלו לקברה והדליקו נר נשמה לזכרה.
כחלק מפעילות "נצר אחרון", התקיימו צעדות ברחבי הארץ, וכ-6,000 תלמידים צעדו לציון זכר החללים. בסיום הצעדות, אשר שילבו תחנות הדרכה והסברים על הנופלים, התכנסו התלמידים לטקסים מחוזיים בשיתוף עם משרד הביטחון. הטקס המרכזי נערך בהר הרצל, וכ-1,200 תלמידות ותלמידים מתחום של"ח במחוז ירושלים צעדו במעלה השביל המחבר העולה מיד ושם להר הרצל.
מסע תקומה
אגף של"ח וידיעת הארץ פיתח ותקצב מסע בן ימים מספר המיועד לתלמידי כיתות ז'-י"ב. המסע נועד לחיזוק המסוגלות העצמית והחברתית ולצורך מתן כלים מתאימים שיאפשרו חזרה הדרגתית לשגרת חיים. במהלך המסע, המשתתפים לומדים על הכוח המתגלה בעיתות משבר, על החשיבות שבהתגייסות אישית למאמץ הלאומי ועל חשיבות העשייה המשותפת לביטחונה של מדינת ישראל ולשגשוגה.
בבסיס מסע התקומה עומדים הצדעה לגבורת העוטף וחיזוק תחושת השייכות, הזהות, הזיקה וההזדהות של התלמידים עם מדינת ישראל ועם החברה הישראלית. המשתתפים במסע השתתפו בבניית תוכנית המסע על שלל מרכיביה בהתאם לעקרונות מסע משמעותי (ממ"ש) ושילבו במסע היבטים אלו:
- ציונות והתיישבות – מקושי להזדמנות, גבורה בעקבות לוחמים
- פעילות התנדבותית (כגון התנדבות בקהילה, בחקלאות, במוסדות ציבור)
- הכנה לצה"ל באמצעות ביקור באתר מורשת קרב, בשילוב איש עדות או בהרצאת תוכן מותאמת
- ביקור במכון שואה או באתר לציון זיכרון השואה.
במטרה להתוודע לגבורת תושבי העוטף והלוחמים, לפגוש בגיבורים ולהצדיע להם ולחזק את תחושת השייכות ואת הערבות ההדדית, יזם אגף של"ח פרויקט נוסף: סיורים בשבילי הגבורה. נכון למועד כתיבת שורות אלו, יצאו אלפי תלמידים בכיתות ח'-י"ב לסיורים בדרום בתקצוב אגף של"ח. התלמידים סיירו באזור והשתתפו במשימות התנדבות ותרומה. בין הסיורים הרבים שהתקיימו, נציין סיורים של מחוז חיפה ושל מחוז תל אביב. נציגות תלמידי עירוני ה' בחיפה יצאו לסיור באופקים בעקבות אירועי אוקטובר. במהלך הסיור, פגשו התלמידים בקמילה, תושבת קיבוץ ארז שאיבדה את בנה בן הקיבוץ בקרבות. קמילה סיפרה על המאבק להשבת החטוף עמרי מירן. לאחר מכן, התקיים מפגש עם תלמידי אופקים על חוויותיהם מהשבעה באוקטובר.
תלמידי בית ספר הראל בחולון ביקרו במהלך המסע בגבעת "תום ותומר", שמעו על אסון המסוקים ועל החיבור המיוחד שלו לסיפורה של הפרמדיקית עמית מן שנרצחה בקיבוץ בארי. משם המשיכו התלמידים למפגש עם אמציה, איש עדות בקיבוץ נגבה. אמציה שיתף בסיפור הקמתו של הקיבוץ. בשיחה נכח לוחם היס"מ אלכס, שנפצע בשבעה באוקטובר בקרבות בעיר שדרות. את פעילות ההתנדבות במסע קיימו התלמידים במרכז ויצ"ו בקריית מלאכי. בסיכום שערך איתם צוות של"ח, ציינו התלמידים את החוויה החינוכית המשמעותית שהם חוו במהלך הסיור.
יום ירושלים
שיאו של חודש התקומה בכנס הנוער הארצי לאיחוד העיר ירושלים בירת הנצח של מדינת ישראל ושל העם היהודי. הטקס מתקיים בארגון ובהובלה של אגף של"ח וידיעת הארץ. השנה, הכנס מתקיים בסימן "מחבקים את ילדי העוטף". כמו בכל שנה, אלפי תלמידי של"ח מכל הארץ יצעדו ברחובותיה של ירושלים ויבקרו באתרים שונים. לקראת ערב, בני הנוער יתכנסו לעצרת ממלכתית בבריכת הסולטן. יום מיוחד זה מעמיק את הקשר של בני הנוער אל הבירה ירושלים, חושף בפניהם פרקים בתולדות ירושלים ואת סיפור הדמויות המרכזיות שנקשרו אליה בעבר ובהווה וחושף בפניהם סיפורים על פועלם של לוחמים, של בונים, של מתיישבים ושל חולמים בירושלים.
האירועים שמקיים אגף של"ח במהלך חודש התקומה מעצימים ומחזקים את תחושת השייכות, הזהות, הזיקה וההזדהות של התלמידים עם מדינת ישראל ועם החברה הישראלית מעומקי הרגש והתודעה. אירועים אלו מביאים לידי ביטוי את מכלול היכולות שתלמידי של"ח רכשו לאורך כל שנות לימודיהם.