מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
של"ח וידיעת הארץ - מינהלת הטיולים
חזרה למאגר הכתבות

להציץ "מתחת למכסה המנוע" של המדינה | גיליון 8

share
שתפו עמוד:
להציץ "מתחת למכסה המנוע" של המדינה | גיליון 8
נושא: היסטוריה
אזור בארץ: ההר המרכזי
הצעה לביקור באתר: כן
גיליון: מס' 8

להציץ מתחת למכסה המנוע של המדינה: בית מורשת משטרת ישראל 

סגן ניצב ד"ר שלומי שטרית*

* סנ"ץ ד"ר שלומי שטרית הוא ראש מדור היסטוריה ומורשת במשטרת ישראל ועמית מחקר במכון לקרימינולוגיה באוניברסיטה העברית. מחקריו עוסקים בהיסטוריה של ארגוני שיטור וביטחון פנים בארץ ישראל, מסוף המאה ה-19 ואילך. moreshet@police.gov.il.

"השוטר הוא הגלוי הראשון, המתמיד והיום יומי, בכפר ובעיר, של שלטון המדינה." במילים אלה, שנשא בטקס סיום קורס שוטרים ב-15 בדצמבר 1949, תיאר ראש הממשלה דוד בן גוריון את מהותה של המשטרה. השוטר, טען בן גוריון, נושא על כתפיו אחריות כבדה שכן הוא המייצג העיקרי של המדינה ושל מוסדותיה בפני האזרח. אם השוטר ייכשל בתפקידו, תאבד המדינה כולה את אמון הציבור. במפגש עם סגל הפיקוד של המשטרה, בתשעה בנובמבר 1951, חידד בן גוריון את דבריו באומרו לקצינים הבכירים כי "יתכן ויעילותה של המשטרה מהווה את הגורם החשוב ביותר בחיי המדינה, הקובע את יחסו של העם למדינה."

יחידת הכלבנים המשטרתית. צילום: אוסף התצלומים הלאומי באדיבות בית מורשת משטרת ישראל
יחידת הכלבנים המשטרתית. צילום: אוסף התצלומים הלאומי באדיבות בית מורשת משטרת ישראל

אם כך, מדוע משטרת ישראל נעדרת מהסיפור ההיסטורי של המדינה? חיפוש קצר בספרייה יעלה כי רק פרסומים מעטים מוקדשים לכחולי המדים ולתפקידים שמילאו בפרויקט הציוני, אם לפני הקמת המדינה ואם מאז. וזה חבל: כי השוטרות והשוטרים נמצאו, מתוקף תפקידיהם, בכל האירועים החשובים בתולדות היישוב העברי המתחדש ובתולדות מדינת ישראל. המשטרה לא רק הייתה שם, אלא גם תיעדה כל דבר, כולל את הפרטים שלרוב נשמטים מספרי ההיסטוריה. משום כך, ההיסטוריה של משטרת ישראל מאפשרת הצצה אל מתחת למכסה המנוע של המדינה ונותנת זווית מבט חדשה, מוכרת פחות, על האירועים ועל התהליכים המרכזיים שהתרחשו כאן במאה השנים האחרונות.

דוגמה מצוינת לכך היא יומני תחנות המשטרה מחודש מאי 1948. כל תחנת משטרה מנהלת יומן, שבו השוטרים רושמים את הידיעות השונות של אותו היום. רוב הידיעות עוסקות בשגרת התחנה: מי השוטרים שהתייצבו למשמרת, כמה כלי נשק נמצאים בתחנה, מתי יצאו השוטרים להפסקה וכיוצא בזה. ידיעות אחרות, שאותן היומנאי כותב בדיו אדומה, מתעדות אירועים חריגים: תאונות דרכים, קטטות בין שכנים, מעשי גנבה ושוד או חמור שהלך לאיבוד... אך ביום שישי 14 במאי וביום שלמוחרת, תיעדו השוטרים מאורע היסטורי של ממש: הקמתה של מדינת ישראל. היומנאים הנרגשים, שעברו באחת משירות במשטרת המנדט הבריטי למשטרת ישראל, רשמו הודעות חגיגיות לכבוד ההכרזה במוזיאון בתל אביב. לצד רישומים אלה, מתעדים יומני המשטרה את החיים בארץ באותם ימים: החל בהפצצות חיל האוויר המצרי על תל אביב ובהפגזות הלגיון הערבי על ירושלים, דרך מעשי שוד של אנשי לח"י, ועד ללכידת מטוס "ספיטפייר" מצרי שנחת בחוף הרצליה. לצד אלה, הקורא יכול להתרשם משגרת החיים במדינה הצעירה ולראות שמהר מאוד הגשימה את שאיפתו של הרצל לחיים נורמליים עם לכידתו של הגנב הישראלי הראשון... 

משפט אייכמן.  מתוך: ויקיפדיה
משפט אייכמן. מתוך: ויקיפדיה

משפט אייכמן הוא אירוע היסטורי נוסף שבו היה למשטרה חלק משמעותי ואף חיוני. בעוד שחלקם של אנשי המוסד והשב"כ, שלכדו את הצורר בארגנטינה, מוכר היטב לציבור, הרי שהשוטרים נותרו בצל. זאת על אף שהמשטרה מילאה בפרשה תפקידי מפתח, שהחשוב שבהם הוא החקירה. עם פרסום מעצרו של אייכמן, הקימה המשטרה יחידת חקירות מיוחדת, בשם "לשכה 06". יחידה זו, שכללה כשלושים שוטרים ועוד כשלושים מתורגמניות וכתבניות, הייתה אחראית לחקירת פשעיו של אייכמן ולגיבוש כתב האישום נגדו. לשכה 06 נדרשה למצוא הוכחות לכך שהנאשם לא היה, כטענתו, "בורג קטן" וכי מעשיו לא הסתכמו במילוי פקודות הממונים עליו. לשם כך, קראו החוקרים כ-420,000(!) דפי מסמכים, במגוון רחב של שפות. עבודת החקירה המאומצת והשיטתית, שנמשכה כתשעה חודשים, היא שהביאה להרשעתו של אייכמן בדין ולהוצאתו להורג. אך מלאכתם של החוקרים לא הסתכמה רק בהיבט הפלילי משפטי. למעשה, הייתה זו עבודת המחקר המעמיקה הראשונה על השואה. הרבה מהידע שלנו היום על אותן שנים נוראיות מגיע ממסמכי לשכה 06 ומפועלם של אותם גברים ונשים, שאיש מהם לא היה היסטוריון במקצועו.

ב-19 בנובמבר 1977, בשעה שמונה בערב, עצרה מדינת ישראל את נשימתה. בנמל התעופה בן גוריון נפתחה דלת מטוס, השייך לחברת התעופה הלאומית של מצרים. מתוך המטוס יצא אנוואר סאדאת, נשיא מצרים, שהגיע לביקור דרמטי במדינת ישראל. אירוע זה סדק את חומת האיבה שבין המדינות והוביל למשא ומתן שבסופו חתמו מצרים וישראל על הסכם שלום ושמו קץ לסכסוך אלים ועקוב מדם. עם פתיחת הדלת, נפתח גם שער: מבצע "שער 77" של משטרת ישראל, שנועד להבטיח את שלומו של האורח רם המעלה ואת ביטחונו. חשיבות המשימה הייתה ברורה לכול: המשמעות של כישלון הביקור או של פגיעה בנשיא סאדאת הייתה סופו של תהליך השלום עוד טרם התחיל, ואולי אף התדרדרות למלחמה חדשה בין המדינות. המשטרה קיבלה זמן מועט מאוד להיערך לביקור שכן ההוראה לכך הגיעה רק יומיים קודם לנחיתת המטוס המצרי, ב-17 בנובמבר. במהלך שלושת ימי הביקור, פעלו כ-10,000 שוטרים ושוטרות (מתוך כ-14,000 ששירתו אז) סביב לשעון במטרה להבטיח שהכול יתנהל בצורה מופתית: לוחמי היחידה המיוחדת ללוחמה בטרור (ימ"מ) נסעו בשיירת הנכבדים במטרה לסכל כל ניסיון להתנקש באורח; שוטרי התנועה ליוו את השיירה בכל מקום שבו נסעה; מאות שוטרי סיור עמדו ברחובות הבירה; לוחמי משמר הגבול הגנו על מלון המלך דוד שבו לן הנשיא סאדאת ועל האתרים שבהם ביקר. כאשר המריא סאדאת בחזרה לארצו בתום ביקור היסטורי ומוצלח, נשמו מפקדי המשטרה לרווחה.

תצוגה במוזיאון מורשת ישראל. צילום: בית מורשת משטרת ישראל
תצוגה במוזיאון מורשת ישראל. צילום: בית מורשת משטרת ישראל

את הסיפורים האלה, ועוד רבים אחרים, תוכלו לשמוע בבית מורשת משטרת ישראל. האתר החדש, שנחנך בשנת 2015 בצמוד למכללה הלאומית לשוטרים ליד בית שמש, משמש מרכז מבקרים של משטרת ישראל ואתר הנצחה לאומי לחללי המשטרה. המקום כולל מוזיאון מודרני שמספר את סיפורה של המשטרה כחלק מסיפורה של ארץ ישראל, משלהי התקופה העות'מאנית ועד לימינו. התצוגה כוללת סרטים, מיצגי מולטימדיה שונים, תמונות ובעיקר מוצגים היסטוריים מרתקים, חלקם יחידים מסוגם בעולם.

המבקרים בבית מורשת משטרת ישראל זוכים לפגוש את ההיסטוריה של הארץ ושל המדינה בדרך שונה מזו שהם רגילים אליה: דרך עיני השוטרים והשוטרות. את הסיורים מדריכים חברי צוות בית המורשת, שהם בעלי ותק רב בתפקידי שטח שונים – בחקירות, בבילוש וביחידות מבצעיות נוספות. הסיורים מאפשרים לקהל המבקרים לפגוש שוטרת או שוטר מהשורה במפגש נעים ומעניין. הצוות מתאים את הסיורים לגיל המבקרים, לאופי הקבוצה ולתחומי העניין הרלוונטיים. לדוגמה, תלמידי מגמת קרימינולוגיה זוכים לסיורים המתמקדים בחקירות פליליות בעוד ילדי בית ספר יסודי מקבלים הדרכה שעיקרה כישורי חיים, כמו התנהגות עם חפץ חשוד, בטיחות ברשת וכד'. 

בית המורשת מציע גם פעילויות נוספות. לדוגמה, משחק "צוות חקירה משפחתי", שבמהלכו המבקרים פותרים תעלומה בלשית; או פעילות בסגנון "מחפשים את המטמון", המפגישה את המשתתפים עם מורשת המשטרה בדרך חווייתית ומהנה. לא כל הפעילויות הן בבית המורשת, צוות המדריכים מגיע לכל מקום כדי להרצות בפני קבוצות על המשטרה, על תפקידיה ועל מורשתה.

בשנתיים האחרונות, הרחיב בית המורשת את תחום פעילותו גם לעולם המקוון. אתר האינטרנט של בית המורשת, משמש לא רק לתיאום ביקורים וסיורים, אלא גם כמאגר מידע שבו מסמכים היסטוריים מרתקים, מאמרים במגוון נושאים, הרצאות מוקלטות, ופרקי הפודקאסט "סיפורים מהניידת". חברי הצוות, שחלקם בעלי תארים מחקריים מתקדמים, מרצים גם בזום.

כל פעילויות בית מורשת משטרת ישראל מוצעות ללא עלות, בהתאמה לקהל המסוים ולצרכיו. נשמח לארח אתכם, את תלמידיכם ואת משפחותיכם!

לפרטים נוספים ולתיאום ביקור או הרצאה, אפשר לפנות אל בית מורשת משטרת ישראל:

אתר: www.policemuseum.org.il

דואל: moreshet@police.gov.il

טלפון: 02-5788263/271/272

כתובתנו: בית מורשת משטרת ישראל, המכללה הלאומית לשוטרים, שד' וירג'יניה 1, א"ת בית שמש מערב