מצייני הדרך | גיליון 8
* אל"ם (במיל') טל בראון הוא יועץ אסטרטגי ויזם חברתי ועסקי.
** אביב וישקובסקי הוא דוקטורנט ללימודי ארץ ישראל, מחנך ומדריך בתחום ידיעת הארץ במסגרת עמותת "תודה לצה"ל".
לפני למעלה משנה, בעת שירות מילואים, שהיתי עם חיילי באזור רמות נפתלי. בתחומי הבסיס הצבאי שבו שהינו, ניצבה מצודה נטושה ולצידה אנדרטה לזכר 22 הנופלים במקום וכן שלטי ההסבר שסיפקו מידע כללי בלבד, דבר שעורר את סקרנותנו. טלפון קצר ליוזם "מצייני הדרך" הפנה אותי לעדותו המצולמת של שאול ארלוזרוב (הבן של חיים), מטילן בטייסת הגליל במלחמת העצמאות שפעל באזור. עדותו האירה את המקום באור חדש וסיפקה לנו מידע אישי ומרגש שחיבר אותנו, החיילים והמפקדים כאחד, למורשת המקום שבו נמצאנו ולאתגרים שעמדו בפני מגניו, בני דור תש"ח, שלחמו על עיצוב גבולה הצפוני של מדינת ישראל שאך נולדה.

התמזל מזלי, ובאותה תעסוקה מבצעית פעלנו בשיתוף פעולה עם גדוד 890 של הצנחנים, שחרת על סמליו את האמרה הידועה: "לא חוזרים עד שמבצעים". מה רבה הייתה ההתרגשות של המפקדים ושל הלוחמים כשביום השנה ל"פעולת כנרת", היא מבצע "עלי זית" שהתרחש ב-11 בדצמבר 1955, נשמעה ונצפתה עדותו של קצין צנחנים צעיר בשם דוד בן עוזיאל, הידוע בכינויו "טרזן" (בן 86 כיום), המתארת בלהט ובהומור האופייני לו את קורותיו בקרב. אגב עדותו, בן עוזיאל מעביר מסרים ולקחים חשובים ומעוררי מוטיבציה, ברוח האמרה החקוקה, היישר אל של דור הלוחמים הצעירים בעזרת מסך הטלפון הנייד שברשותם.
החשיפה של עדויות אלו ואחרות בפני הציבור הרחב, המעשירה כל סיור וטיול ברחבי הארץ, מתאפשרת באדיבותה של "עמותת תודה לצה"ל" באמצעות ערוץ היוטיוב של "מצייני הדרך", שאותו מנהל אביב וישקובסקי, הוגה ומוביל המיזם, המקדיש זמן רב כדי לאתר ולפגוש לוחמי עבר ולתעד את סיפוריהם האישיים.
מטרות המיזם

מיזם "מצייני הדרך" הוא כלי חינוכי הרותם את הטכנולוגיה הנמצאת כיום בכיסם של תלמידים, של חיילים ושל אזרחים רבים ובשימושם השוטף לצורכי ידיעת הארץ ומורשתה, להעברת מסרים בין דוריים, להטמעת לקחים ולהנחלת ערכים ציוניים. אלו מחזקים את אמונתנו בצדקת דרכנו ומשמשים נדבך מהותי בייעוד ובייחוד של מדינת ישראל ושלנו כאזרחים נאמנים בה.
חשיבותו הברורה והגלויה של המיזם היא בהשארת עדות מצולמת ממקור ראשון של דור המייסדים למען הדורות הבאים. עדות המאפשרת להנציח את הנופלים שמסרו נפשם על תקומת העם והארץ באמצעות חוויות וסיפורים שנדיר למצוא בכתובים. לצד חשיבות זו, מתחדד הצורך להוקיר, להביע הערכה ולהודות למי שעשו, תרמו והקריבו למען עצמאותה של המדינה ולמען ביטחונה בשקט ובצנעה, בלי תקשורת ובלי יחסי ציבור ובלי כלים משוכללים, בלי שהייתה בליבם שום ציפייה לרווח אישי או לטובת הנאה, שפעלו רק מכוח הרצון לשרוד ולנצח בידיעה כי גורלה של מדינת ישראל בידיהם.
כעת, גם אם לעיתים נראה הדבר מאוחר מדי, יש ביכולתו של הדור הצעיר לעמוד אישית ומקרוב על תרומתם של "זקני השבט", להביע בפניהם את הערכתם ובכך לעודד את רוחם – במיוחד נוכח הקורונה ונוכח מאורעות התקופה האחרונה.
בסיפוריהם של המבוגרים משולבים ממד הידע עם ממד חווייתי אישי ורגשי, הנובע מצפייה ומהאזנה לאדם שיכול להיות הסבא שלך. הנטייה להשוות את העבר להווה תורמת להערכת החיים בדורנו, על אף האתגרים הניצבים מולנו. רובנו חיים בדור שגדל על מגש הכסף, בלי להכירו לעומקו ולרוחבו. היות שרובנו שולטים ברזי העולם הדיגיטלי ומוצפים במידע שמוזרק ישירות למסכים, מן הראוי כי תהיה פלטפורמה נגישה המסוגלת להעביר מידע בקצרה, בתכליתיות ובצורה מרתקת. מיזם "מצייני הדרך" רותם את הפלטפורמות הדיגיטליות להעברת ידע, ערכים ומסרים ולהטמעתם כך שיפעלו על הרובד הרגשי והתודעתי של הצופה הצעיר וייחרתו בו.

לדוגמה, סרטון של "מצייני הדרך" המוקרן מאחד הגגות הצופים אל רחבת הר הבית והכותל המערבי בסיכומו של סיור בירושלים העתיקה ששוחררה לפני 55 שנה, מעניק משמעות אדירה לאירועי שחרור העיר וחוקק אותם עמוק בתודעה. בסרטון מופיעים דמותו וקולו של יורם זמוש, מפקד פלוגת צנחנים בזמן מלחמת ששת הימים. יורם מסביר בסרטון בקצרה על הקרב ועל משמעותו למפקדים וללוחמים של חטיבת הצנחנים שחזרו להניף במקום את דגל ישראל לאחר אלפיים שנות גלות. בדבריו, הוא מזכיר את שיחתו הנרגשת עם סגן מפקד החטיבה, משה סטמפל ז"ל, שאמר לו:" זמוש, אם סבים שלי היו יודעים אי פעם שאני אגיע הנה לכותל המערבי בירושלים, אם סבי הסבים של היו יודעים, אלף פעמים היו נותנים את החיים שלהם רק לדעת שפעם פעם זה יהיה... זה לא חשבון עם ליגיונרים, זה חשבון עם חיילים רומאים של טיטוס. אנחנו סוגרים את החשבון עם ההיסטוריה". זמוש מסיים את דבריו במסר שמהדהד בראשי, מאז צפיתי בדבריו לראשונה, בכל פעם שאני נמצא למרגלות הר הבית ובכותל המערבי: "אנחנו אף פעם לא נעזוב פה יותר, אנחנו לא נוותר על המקום הזה ל-ע-ו-ל-ם".
סיכום

הודות למיזם "מצייני הדרך", אפשר כיום לטייל ברחבי ישראל ולצפות בעדויות ממקור ראשון על אודות קורותיהם של הלוחמים שבזכותם ובזכות מלחמתם במקומות לפני כ-74 שנה, אנו מבקרים בהם היום.
בערוץ היוטיוב של "מצייני הדרך" תוכלו לצפות בסרטוני עדות קצרים שנערכו בראייה חינוכית ממוקדת במטרה לשמר את חוויית המפגש מבלי להתיש את הצופה.
בין עשרות הדמויות שרואיינו, תמצאו דמויות מרתקות:
- אלוף במיל' עמוס חורב, שפיקד על שיירת חולדה;
- אורי ביידץ, המספר על מבצע חורב במרחב ניצנה;
- עדות אישית מחוויותיו של ישראל ויסלר (פוצ'ו) בקרבות חרבת מחאז;
- האלוף (במיל') שייקה גביש המספר על קורס המ"מים באקדמיה לקצינים בגוע'רה בתש"ח;
- המשורר חיים גורי ז"ל המספר על קורס הצניחה הראשון שעליו פיקד בצ'כיה או מקריא את שירו "הנה מוטלות גופותינו" לזכר ל"ה הנופלים ממחלקת ההר;
- עדותה הקולחת של יעל בן דב שהצטרפה ללח"י כילדה בירושלים;
- חברה של יעל בן דב ואיש הלח"י הנמרץ עזרא יכין, המתאר את קורותיו במחתרת ובקרבות באזור ירושלים.
בזכות המיזם, נחשפתי לקורותיה של מאירה אופיר ולפעילותה בצעירותה, לפני שהכרתיה כמחנכת שלי ובטרם נודעה כמורה המיתולוגית מהגימנסיה העברית בירושלים.
כל ריאיון מצולם נערך לכמה סרטונים קצרים, שכל אחד מהם עוסק באירוע, בקרב או בנושא מסוים. כל הסרטונים נגישים בערוץ היוטיוב של "מצייני הדרך" לכל אדם החפץ ללמוד, ללמד ולהעשיר את ידיעותיו בדרך מרתקת, מרגשת וחווייתית.
זכרו כי הזכות לשמוע עדות מפי הגבורה, במלוא מובן המילה, על שהתחולל באתר שבו מבקרים או שעליו לומדים ומלמדים נהיית עם הזמן למאתגרת יותר ולנדירה. אף אחד מדור המייסדים והלוחמים, שבזכותם כולנו חיים כאן, לא נהיה לצעיר ולבריא יותר עם הזמן. אם אתם מכירים אנשי עדות שלחמו בתש"ח ושראוי שכל עם ישראל ידע את סיפורם, אתם מוזמנים לפנות לעמותת תודה לצה"ל ולהמליץ עליהם. כנסו לאתר "מצייני הדרך" ביוטיוב, הירשמו אליו, צפו בסרטונים השונים ואל תשכחו להמליץ עליו לקרוביכם ולחבריכם. בהזדמנות זו, נשמח שתביעו הערכה לדור המייסדים וללוחמים הוותיקים באמצעות "לייק", שבימינו נחשב כאמירת תודה!