תנועות וארגוני נוער בהיערכות מיידית למתכונת חירום | גיליון 14

בבוקר שבת, שמחת תורה, שבעה באוקטובר 2023, נפתחה מתקפה רצחנית של חמאס על יישובי עוטף עזה, על הערים הקרובות, על בסיסי צה"ל ועל הדרכים והצמתים. כבר למוחרת, התכנסה הנהלת מועצת תנועות הנוער לדון בהיערכות מיידית של תנועות הנוער לסיוע למפונים, להפעלת סניפי התנועות היכן שמתאפשר ולריכוז פעילות התנדבות נרחבת ברחבי המדינה. מטות התנועות, עתירי הניסיון מימי מגפת הקורונה, ידעו היטב שהתארגנות מהירה תבטיח הצלחה בהתמודדות עם המשימות שתלכנה ותצטברנה בימים הקרובים.
בכל יישובי העוטף ובערים הסמוכות, נמצאים מתנדבי שנת שירות, רכזים ופעילים בוגרים של התנועות לצד מדריכים ומדריכות צעירים. פרוץ המלחמה וגיוס של פעילים רבים בצו שמונה למילואים חייבו ביטול של אירועים ושל פעילויות מתוכננות. במציאות קשה ומורכבת זו, החלה התארגנות לפעילות בזמן חירום.
עם תחילת פינוי המשפחות לקיבוצים ולמלונות, התארגנו תנועות הנוער להעביר את הפעילות בעקבות התושבים שפונו מבתיהם. פעילות לילדים ולנוער החלה להתארגן. התנועות דאגו למקומות לינה ולהיסעים למדריכים ולרכזים כדי שאלו יוכלו להתפנות למשימות הדרכה וסיוע. בכל תנועה, מינו אחראים על ארגון הפעילויות. כבר בישיבה הראשונה, הדגישו הדוברים את חשיבות שיתוף הפעולה בין התנועות.
ככל שהפינוי התרחב (וכלל גם את יישובי גבול הלבנון ואת הערים הסמוכות לעוטף עזה), התרחבו הצרכים, והתנועות נערכו לענות להיקפי הפעילות שנדרשו. מתנדבי שנת שירות עמדו לרשות מערכת החינוך שהחלה מתארגנת – בתחילה ביוזמות מקומיות ובהנהגת תנועות הבוגרים – ונרתמו להדרכה ולליווי שנדרשו. מציאות כספית לא פשוטה וחוסר ודאות לגבי כיסוי עתידי של העלויות ההולכות ומצטברות נכחו ברקע ההתארגנות התנועתית, אולם עניין זה לא היה ולא היה יכול להיות שיקול בהחלטה להיענות לצו השעה.

הנהלת מועצת תנועות הנוער ביקרה במלונות ים המלח ואילת, נפגשה עם נציגים מבין התושבים ועם נציגי הרשות המקומית או האזורית שמלווים את הקהילות וקיימה פגישות עם אנשי שש תנועות נוער: הנוער העובד והלומד, השומר הצעיר, הצופים, בני עקיבא, מחנות העולים והאיחוד החקלאי. במרבית הפגישות, עלה צורך בהקמת מתחם פיזי לפעילות התנועתית. מתחם שיאפשר ליצור את האווירה התנועתית שאליה החניכים היו מורגלים במקומות מגוריהם. נושא נוסף שחזר בכל מפגש היה הצורך בהסדרי לינה לרכזים ולמדריכים ובמימון עלויות השהייה והלינה, המזון וההיסעים.
בשיחות עם נציגי מפונים ועם אנשי רשות מקומית, הובעו הערכה ותודה לאנשי התנועות על שהם מצליחים לרכז את הילדים ולהעביר פעילות הפגתית כה נחוצה בתקופה כזאת וכן על שיחות ועל הקשבה שסיפקו לחניכים שהיו משמעותיות ביותר בימים אלה. הסיוע שנדרש לתנועות היה סיוע טכני ותקציבי ברובו.
תנועת הצופים הקימה במרכז הארץ מוקד מידע תנועתי. שבטי התנועה הקימו מרכזי סיוע ומרכזי איסוף ציוד למפונים ולחיילי צה"ל. במתכונת דומה, פעלו גם תנועת הנוער העובד והלומד ותנועות נוספות. בוגרי התנועות וחניכי השכבות הבוגרות נרתמו לסייע בפעילויות המרכזים (מרס"ל – מרכז סיוע לאזרח, מרכז סיוע לאומי) בתחומים שונים: איסוף ציוד, סיוע למשפחות וליחידים, סיוע למסגרות חינוך שחסרות כוח אדם ועוד. "מרגיש מאוד גאה לייצג אתכם במרכז," הדגיש רועי תשובה (מזכ"ל מת"ן) והוסיף: "אנחנו רגילים לתת מענה. אבל במציאות של השטח מציע שבכל מקרה שנראה בעיה שנדרשת לפתרונות נציף אותה ונדאג שהגורם הנכון יסייע בפתרון."
על סמך הניסיון מימי מגפת הקורונה, הודגשה החשיבות שבמתן ליווי ותמיכה לעושים במלאכה. לשון אחר: בניית חוסן וטיפול בטראומה. כבר מהיום השני למלחמה, הופעל מערך יועצות מקצועיות במטרה לסייע בליווי אירועים מורכבים. בישיבה בנושא חוסן, בהשתתפות למעלה משלושים חברי מטות התנועות, התבקשו המשתתפים לתאר את שגרת ימיהם. המשתתפים העלו צורך בהכוונה בנוגע לדרך שבה עליהם לדבר עם החניכים בימים של אי ודאות כאשר מידע חדש מגיע כל הזמן. הם ביקשו לדעת איך לתווך נכון מידע על חברים ועל בני משפחה של חברים שנפגעו לצוותים חינוכיים, לבני גרעין ולפעילים, כיצד לחזק ולהשרות ביטחון גם כשאנחנו לא ממש יודעים היכן הדברים עומדים ומהי המציאות. הודגש כי צוות היועצות עומד לרשות כל המשתתפים לעצות, לשאלות ולשיחות ככל שיידרש.
חשובה מאוד התמיכה של הקהילה בפעילות התנועות. לדבריה של דנה, פסיכולוגית קלינית ממערך היועצות: "תנועות הנוער מצטיינות במיוחד ביכולת לעזור לאנשים אחרים. זו לא קלישאה. העזרה חשובה גם לעוזרים ומחזקת אותם. תחושה של מטרה ושליטה הן הכרחיות להחזרת החוסן ותחושת הביטחון. ממליצה לפעול בקבוצות קטנות. האינטימיות בקבוצות קטנות חיונית אם רוצים להגיע לשיתוף אישי וליכולת הקשבה."
קצת מהשטח
תנועת הצופים, שמתאבלת על לכתם של רבים מבין בוגריה, עובדיה, מדריכיה וחניכיה, מגויסת כולה בימים אלו לטובת התנדבות וסיוע לתושבי הדרום ולחיילי צה"ל. אלפי חניכים וחניכות, מדריכים ומדריכות והורים ויותר מ-160 שבטים נרתמים לפעילות בכל רחבי הארץ.

פעילויות ומיזמים שהתנועה יזמה: ימי בישול משותפים לחניכים ולמפונים, איסוף תרומות מזון ושליחה לתושבי העוטף ולחיילי כוחות הביטחון שבשטח, בישול מזון לחיילי מילואים, איסוף תרומות של צעצועים, של ציוד ושל מוצרים שונים לפצועים שבבתי חולים, אירוח תושבי העוטף בבתיהם של חניכי התנועה, סיוע לרשויות מקומיות בניקוי דירות לטובת אירוח משפחות העוטף, הכנת מקלטים בערים שונות, פעילות לילדי רופאים בבתי חולים, בייביסיטר לילדי משפחות הדרום ולילדי משפחות מגויסים, עצרת תפילה וחיזוק לעם ישראל בעדת הצופים ועוד. בנוסף, מאות שינשינים של תנועת הצופים מתנדבים בימים אלה במקומות רבים בארץ.
"יומיים אחרי יום שבת המקולל, ירדנו לאילת, ים המלח ומעלה החמישה צוותי חלוץ המורכבים מחברי וחברות הנהגת השומר הצעיר לפגוש את הקהילות שלנו שפונו מבתיהם בעוטף עזה אחרי התופת הנוראה שעברו. במלונות פגשנו את החניכים והחניכות שלנו, הורים, בעלי תפקידים שותפים שלנו וחברים. פגשנו אנשים חזקים ונשים אמיצות שלמרות השבר הגדול והאובדן שהם עוברים, מרימים את הראש וחושבים על החיים ואיך ממשיכים. במהירות שיא, הוקמו מוקדי פעילות באילת, ים המלח, מעלה החמישה, תל אביב, ירושלים, חדרה, נחשולים ומשמר העמק. בכולם קהילות שהתפנו מבתיהם.
מאז אנחנו עושים מה שאנחנו יודעים לעשות הכי טוב: אנחנו יוצרים מסגרת חינוכית עוטפת, בונים תהליכים קבוצתיים וליווי אישי לחניכים והחניכות. בשיתוף הקהילה, הקמנו מסגרות חינוכיות לגיל הרך, לגילאי היסודי ולחטיבת הביניים והתיכון. הקמנו צוותי הדרכה שהוכשרו למשימה. גרעיני שנת השירות שלנו הופנו למשימות הדרכה במלונות יחד עם בוגרי התנועה שהתגייסו בהמוניהם. אנחנו נמצאים יום יום עם החניכים והחניכות, כבר שבועיים וחצי.
השליחות שלנו ברורה יותר מתמיד, וכך אנחנו אומרים גם לקהילות שלנו: היינו איתכם לפני המלחמה, נהיה איתכם אחרי המלחמה, ועכשיו אנחנו איתכם ולא מתכוונים לעזוב. נעבור את זה יחד." (מורן בר, רכזת הקן הקיבוצי בשומר הצעיר ובימים אלה מרכזת את פעילות 'מחבקים את הדרום').
ברחבי המדינה, בכל הערים והיישובים, נערכו התנועות לפעילות על פי הנחיות פיקוד העורף – בין באמצעות זום בין בסניפים בהתאם למגבלות. התנועות כולן נרתמו מיידית למשימות התנדבותיות ברשות המקומית ובמסגרות התנדבותיות לטובת המפונים וחיילי צה"ל. השבועות הראשונים של פעילות התנועות הוכיחו שתנועות הנוער יודעות להפיק את המיטב מיכולותיהן בשגרה ובזכות כך גם בעת מלחמה, במיוחד בתחום הארגוני והתוכני.