טעים בשטח | גיליון 12
נושא:
מתודיקה ופעילויות
אזור בארץ:
כל הארץ
גיליון:
מס' 12
עראייס טונה

מצרכים (4 מנות)
- 4 פיתות חצויות
- 200 גרם חציל קלוי
- צרור קטן של בצל ירוק קצוץ
- 200 גרם נתחי טונה בשמן זית
- 1 כפית מלח + 1 כפית פלפל שחור גרוס
- 1/2 כוס בוטנים קצוצים
- שמן זית לצלייה
ציוד
- רשת גריל
- מלקחיים
- קערה גדולה
- כף, סכין לחיתוך
דרך ההכנה
- מכניסים את כל החומרים, למעט הפיתות ושמן הזית, לקערת ערבוב גדולה ולשים היטב לקבלת תערובת אחידה ודביקה. טועמים ומתקנים את התיבול.
- חוצים את הפיתות, ממלאים את חצאי הפיתות בנדיבות בתערובת המילוי ומהדקים היטב.
- מורחים את הפיתות בשמן זית מכל הצדדים ומניחים על הגריל. מניחים תחילה את הפיתות כשחלק הפתוח שלהן כלפי הגריל. צולים 3-2 דקות על הצד הפתוח ולאחר מכן כ-3 דקות מכל צד (סך הכול שלושה צדדים) עד להופעת פסים שחומים.
- מגישים לצד טחינה ומטבל פלפל חריף.
המתכון הוא של השף אודי ברקן, בשיתוף סוגת
מתוך: "מתכון לעראייס טונה – תשכחו מטונה מעושנת", המטייל הישראלי
מקלחם – מתכון ללחם שטח על מקל

מצרכים (10 מנות)
- 4 כוסות קמח לבן
- 1 כפית סוכר חום
- ½ כפית סודה לשתייה
- ½ כפית אבקת אפייה
- ½1 כוסות מים
- מומלץ: 1 כפית חומץ תפוחים
ציוד
- ענפים דקים באורך של 70 ס"מ לפחות, כמספר הסועדים
- נייר כסף
- שקית עם סגירה מובנת איכותית
- כוס
- מזלג
- כף
- כפית
לציפוי
- 1 ביצה
- 1 כף מים
- 100 גר' שומשום, קצח או פרג
דרך ההכנה
- מערבבים את כל הרכיבים היבשים יחדיו. אפשר לעשות שלב זה גם בבית ולקחת את התערובת בשקית.
- מוסיפים את שאר הרכיבים ולשים לקבלת בצק אחיד.
- מקמחים משטח עבודה וממשיכים ללוש במשך 3-2 דקות עד לקבלת בצק שנוח לעבוד איתו.
- מחלקים את הבצק לעשרה עיגולים קטנים ומרדדים כל עיגול לשרוך ארוך בקוטר 1 ס"מ לערך.
- עוטפים את חלקו העליון (לאורך כ-30 ס"מ) של כל ענף בשתי שכבות של נייר כסף. מגלגלים שרוך בצק על קצה כל ענף ליצירת מקלחם.
- מערבבים את הביצה בכף המים ובעזרת האצבע מורחים שכבה דקה ואחידה של תערובת הביצה על כל מקלחם. זורים מעל כל מקלחם שומשום, פרג או קצח.
- אופים את המקלחם במרחק כ-20 ס"מ מעל גחלים חמות מאוד. הופכים את הלחם תכופות לאפייה אחידה מכל הצדדים.
- משך האפייה תלוי בעוצמת החום, אבל לרוב זמן האפייה נע בין 20-15 דקות. בזמן זה, אפשר לפתוח בקבוק בירה ולספר צת צ'יזבטים.
המתכון של גלעד מאירי, מיטיב לכת ולסת ומחבר הספר "בישולי הדרך".
עלי גפן ממולאים

חומרים
- עלי גפן
- שמן
- אורז
- פלפל, קינמון, מלח
- לימון
- עגבניות
ציוד
- מים
- סיר ומכסה
- מגש
- קרש חיתוך
- סכיני חיתוך
דרך ההכנה
- שופכים על עלי הגפן מים רותחים ומסננים.
- מערבבים באורז קצת שמן ותבלינים.
- פורסים עלה גפן, מניחים כפית אורז ומגלגלים.
- מניחים מצע של עגבניות פרוסות בתחתית הסיר.
- עליהן מניחים את עלי הגפן המגולגלים.
- ממלאים מים בגובה עלי הגפן, מכסים ומרתיחים.
- מבשלים על אש קטנה.
בגמר הבישול, מוסיפים מיץ לימון.